FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-19

EUSTAFOR az EU 2030-ig szóló biodiverzitási céljairól

Az EU 2030-ig szóló biodiverzitási céljainak kiegyensúlyozottaknak, reálisaknak és megvalósíthatóaknak kell lenniük. 5 szakpolitikai javaslat az állami erdőgazdálkodók részéről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetsége, az EUSTAFOR 2020. május 19-én (ma) tette közzé javaslatait az EU 2030-ig szóló biodiverzitási céljaival kapcsolatban. A javaslat angolul (5 oldal, pdf).

 

 

 

Az EU biodiverzitási stratégiájának bejelentése előtt az EUSTAFOR öt politikai ajánlást emel ki, hogy a stratégia 2030-ra kitűzött céljai reálisak és megvalósíthatók legyenek.

1.) A megőrzési célokat az EU biológiai sokfélesége jelenlegi helyzetének és tendenciáinak szilárd értékelésével kell alátámasztani;

2.) A helyreállítási kötelezettségvállaláshoz pontosan meghatározott célok szükségesek;

3. ) Tisztázni kell az "elsődleges" erdők és az "öreg növekedésű" erdők fogalmát;

4.) Az új céloknak reálisaknak, megvalósíthatónak és igazságosan elosztottnak kell lenniük a különféle ökoszisztéma-típusok és földhasználatok között;

5.) A fenntartható erdőgazdálkodás megerősítése - megvalósítható út a haladáshoz.

 

Az EU Biodiverzitási Stratégiájának célja a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások romlásának megállítása az EU-ban, valamint a biológiai sokféleség globális csökkenése megállításának elősegítése, tükrözve az EU által a biológiai sokféleségről szóló nemzetközi egyezmény keretében vállalt kötelezettségeket. A biológiai sokféleségre vonatkozó jól megtervezett uniós stratégia nagy szerepet játszhat a jó európai tapasztalatok globális szintre felsorakoztatásában. Az EU védelmi célkitűzéseinek azonban megbízhatóknak és elérhetőknek kell lenniük, és így nem szabad túlterhelniük az erdőgazdálkodókat. Ez az állásfoglalás elemzi a bejelentett, a 2030-ig terjedő biodiverzitási stratégia lehetséges hatásait az erdőgazdálkodásra, különösen az európai állami erdőkben.

Az EUSTAFOR úgy véli, hogy az EU 2030-ig terjedő Biodiverzitási Stratégiája erdővel kapcsolatos célkitűzéseinek értelmeseknek és megvalósíthatóaknak kell lenniük. Az EUSTAFOR ezért üdvözli az erdőtelepítés fontosságát, mint az EU erdőtakarója növelésének eszközét, és ezáltal támogatja az EU Zöld Megállapodásának és a zöld helyreállítási terv céljait.

Az erdőgazdálkodással kapcsolatos célkitűzések kidolgozása során az aktív szereplőknek a tagállamoknak lenniük - a szubszidiaritás elvével összhangban - valamint az erdőtulajdonosoknak és -gazdálkodóknak, valamint az összes többi érintett szereplőnek.

 

Az EUSTAFOR új pozíciós irata itt olvasható el. (5 oldal, angolul, pdf)

Forrás: EUSTAFOR

Kiegészítés:

 

Az EUSTAFOR-nak a 22 magyar állami erdőgazdaság is tagja a tulajdonosi szervezet, az Agrárminisztérium által. Az alábbi ábrán látható, hogy az esetek többségében egy országból egy tag van, az állami erdőgazdaság vagy azok tulajdonosi szervezete, de Németország és az Egyesült Királyság esetén az egyes állami erdőgazdálkodók külön-külön tagok ezen európai szakmai szervezetben. Emlékeim szerint Magyarország akkor lett itt tag, amikor a 22 erdőgazdaság az MFB-hez tartozott.

 

 

A magyar állami erdőgazdálkodást röviden bemutató oldal az EUSTAFOR honlapján ma még magyarul a címben a Földművelésügyi Minisztériumot említi, de e lap kapcsoló nevében és az angol bemutató szövegben már "Ministry of Agriculture" tehát az Agrárminisztérium szerepel.

A 22 céget így mutatja be ez az oldal:

Magyarország erdőterületének kb. felén (1.075 ha) a fenntartható erdőgazdálkodást a 22 állami erdészeti társaság végzi. Ezek a társaságok korlátozottak [Zrt-k] és 100%-ban állami tulajdonban vannak, a tulajdonjogokat a Agrárminisztérium 2014. július 16-tól gyakorolja. A vállalatok elsősorban erdőgazdálkodással foglalkoznak, de más tevékenységeket is folytatnak, például vadgazdálkodást, famegmunkálást, valamint közjóléti feladatokat is ellátnak. 2015-ben a nettó fakitermelésük 3,7 millió m3 az átlagos létszám pedig 5.648 fő volt. A társaságok fő prioritása az általuk kezelt erdők közjóléti funkciójának javítása gazdálkodásuk részeként, és erőfeszítéseket tesz ezen érték tudatosítása, ismertté tétele érdekében.

A tag által kezelt összes erdőterület: 1.075.000 ha

Az összes alkalmazottak száma: 5.650 fő

Az éves nettó fakitermelés: 3.700.000 m3

 


 

A lényeg, hogy az EUSTAFOR-ban tagság által az Agrárminisztériumhoz tartozó 22 magyar állami erdőgazdaság is részese az EU 2030-ig szóló biodiverzitási céljaival kapcsolatban fentiekben bemutatott állásfoglalásnak. Ez így e 22 cég és tulajdonosi szervezetük, az Agrárminisztérium véleményét is tükrözi ezen irat olvasói számára.

MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.