FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-23

Tűzifát okosan - online piactér

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal EUTR szakemberei az elmúlt években több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján, a tisztességes szereplők támogatása érdekében a Nébih Tűzifát okosan néven online piacteret fejlesztett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on



A felületre már feltölthetik ajánlataikat az érintettek, a jövőben pedig új modul indulása is várható.

 

A Nébih EUTR ellenőrei több száz vizsgálatot végeztek és több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről az elmúlt években. Úgy tapasztalták, a tűzifával való visszaélések nemcsak a jelenlegi fapiacot érintik hátrányosan, hanem a jövőbeli tűzifa keresletet is, ugyanis sok megkárosított vásárló más energiahordozó felé fordul. 

 

A csalókat az is segíti, hogy a különböző feldolgozottsági fokú, eltérő készletezési formájú tűzifatermékek ára nehezen összehasonlítható. Ráadásul a csalárd hirdetések mögött jellemzően hamar elérhetetlenné váló, hatósági szempontból nehezen beazonosítható személyek állnak. 

 

E tapasztalatok alapján, a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása érdekében - az Agrárminisztérium támogatásával - a Nébih EUTR részlege online piacteret fejlesztett. A Tűzifát okosan rendszer ingyenes, azonban ügyfélkapus azonosítással működik és kizárólag erdőgazdálkodók, illetve az EUTR nyilvántartásban szereplő faanyag kereskedelmi láncszereplők tűzifa-értékesítési tevékenységet folytató telephelyeire adható fel hirdetés. A termékeknél szerepeltetni kell a tömör köbméterre vonatkozó átváltási tényezőket, továbbá megadható, hogy a hirdető vállal-e tűzifa kiszállítását, és ha igen, milyen településekre.

 

Az érintett tűzifa értékesítők már "feladhatják" hirdetéseiket, melyhez további információkat találnak alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/tuzifat-okosan-regisztracios-tudnivalok

 

A vásárlók regisztráció nélkül kereshetnek majd a hirdetések között a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses oldalon. A Tűzifát okosan népszerűsítése érdekében a Nébih májustól széleskörű kommunikációs kampányt is indít a lakosság felé. A fejlesztés későbbi ütemeiben a kereső felülethez térképi megjelenítés és megrendelő modul is készül. Emellett folyamatban van egy nagykereskedelmi hirdetési felület fejlesztése is, amelyen - szintén ügyfélkapus azonosítás után - kizárólag láncszereplők tudnak majd erdei faválaszték (nemcsak tűzifa) ajánlatokat felvinni és azok között keresni.

 

A fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa esetében a magyar tűzifavásárlók stabil keresletet jelentenek. A Tűzifát okosan felület hatékonyan segítheti e vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását.

 

Forrás: NÉBIH

Kiegészítés:

 

A FATÁJ szerkeszőség 2019. október 29-én egy FaceBook bejegyzésben vette észre ezt a NÉBIH alkalmazást először. Már akkor be szerettünk volna számolni erről, de kérésre elálltunk tőle.

Az akkori ismeret szerint:

Az AM által támogatott fejlesztéssel akkor lett kész a NÉBIH EUTR részlege. Az alkalmazás célja volt egyrészt ingyenes hirdetési lehetőség biztosítása az erdőgazdálkodóknak és a legálisan működő tűzifa kereskedőknek, másrészt összehasonlítható árakat kínáló kereső felület megteremtése a tűzifa vásárlóknak.

A kereső felületen tűzifa értékesítési tevékenységet folytató, EUTR regisztrációval rendelkező faanyag kereskedelmi lánc szereplők tudnak hirdetni, ügyfélkapus belépés után, azaz a hirdetés feladója azonosítható cég vagy személy, nem pedig egy eldobható telefon mögött megbújó csaló, aki megkárosítja a vásárlókat. Sajnos nagyon sok olyan eset van, amikor a tűzifa vásárlókat átverik (ahogy erről már több NÉBIH sajtóanyagban olvashattunk) és sokan azért váltanak más fűtési módra, mert valójában nem a kifizetett tűzifa mennyiséget vagy minőséget kapják meg.

 

Az oldalra belépve az alkalmazás engedélyt kér, hogy elérhesse az érdeklődő tartózkodási helyét, hiszen a vevő feltehetően az ehhez közeli eladókat szeretné megtalálni. A hely megadás nem kötelező, mert lehet hogy valaki az ország más részének tűzifa eladóit fogja keresni.

Eztán megjelenik a nyitó üzenet, mely a honlap jobb felső sarkában lévő kapcsoló segítségével becsukása után később is elővehető.

 

 

Tisztelt Tűzifa Vásárló!

Ha nem tudja milyen fafajú, kiszerelésű tűzifát szeretne vásárolni, kérjük jelölje a Telephely keresés kört. Itt a lakóhelyéhez megadott távolságra lévő telephellyel rendelkező, tűzifa terméket árusító faanyag kereskedelmi lánc szereplőket érheti el. Ha az összetett keresés jelölőnégyzetet használja, további telephelyre, láncszereplőre vonatkozó keresési feltételeket adhat meg.

Ha már rutinos tűzifa vásárló, a fatermék keresés kört jelölve megadott fafajú/fafaj-csoportú és kiszerelési formájú tűzifát tud keresni, ár és más jellemzők szerint listázva lakóhelye környékén. Ha a fatermék keresés fülön jelöli az összetett keresés jelölőnégyzetet további keresési feltételeket tud megadni.

Ha rutinos tűzifavásárló szeretne lenni vagy csak többet szeretne megtudni a tűzifáról olvassa el a NÉBIH EUTR részleg Tűzifát csak okosan tájékoztató kiadványát.

 

Lejjebb görgetve választani lehet a

- telephelyre keresés és a

- fatermékre keresés között.

 

A rendszer használati lehetőségeit a Felhasználói kézikönyv mutatja be, melynek kapcsolója a honlap láblécében jobb oldalon található. A 11 oldalas pdf irat részletesen leírja az alkalmazást. (Ezt a v1.0 verziót 2019-06-25-én az Inter-Mikrum Zrt. készítette.)

 

Telephelyre a megadott település legfeljebb 30 km-es körzetében lehet keresni. (Igaz, a felhasználói kézikönyv 4. oldalának ábrája szerint volt, amikor 50km is megadható volt, úgy tűnik ezt mára szűkebbre vették: a rendszer e mezőben 30-nál nagyobb számot nem fogad el.) Lehet választani az egyszerű keresés (ez az alapeset) és az összetett keresés között, utóbbit a megfelelő négyzetben a pipa elhelyezésével. Ezzel feltárul az összetett keresés minden lehetősége.

Fatermékre keresésnél a településen kívül a fafajt, fafajcsoportot, tűzifa kategóriát; a feldolgozottság formáját kell megadni, de megadható a készletezési forma és a távolság is. Itt is van összetett keresési lehetőség, amelynél a nedvességtartalom, a kitermelési időszak és az ártartomány szerint a kérdést pontosítani.

 

Az tavaly októberben nem volt látható és próbálkozások sorozatával sem nagyon lehetett kideríteni, hogy összesen hány cég (eladó) és ezek hány telephelye szerepel a mögöttes adatbázisban. Lehet hogy akkor az építkezés és a feltöltés szakasza volt és valamivel később lesz majd olyan ez az alkalmazás, hogy lényegében az ország bármely helyének közelében több szállító közül is lehet majd választani ennek segítségével.

Az ország számos nagyvárosa (a fővárost is beleértve) 30 km-es körzetében pl. a keménylombos m-es, sarangolt tűzifára nem volt 2019. októberében találat, ami alól Kaposvár és Pécs volt a kivétel, mely két hely közelében ugyanaz az egy cég jelent meg, mint lehetséges szállító. Persze ez az akkori állapot volt.

Úgy tűnik, hogy hasznos e rendszeret immár ismertetni az eladói és a vevői nagyközönséggel is, hogy több szereplő vegyen részt benne, valamint a vevőkör is minél jobban megismerje és elkezdje használni.

Most 2020. április közepén már több nagyváros (így Budapest esetében is) van termékkínáló a 30 km-es körzetben a rendszerben. Ugyanakkor van olyan nagváros is, amelynél még mindig nincs találat. Továbbá többnyire állami erdőgazdaságok telephelyei jelennek meg, de a 22 erdőgazdaság közül sincs mind jelen még e rendszerben. Magán erdőgazdálkodót vagy magán tűzifa kereskedőt pedig próbálkozásaim során mintha csak egyet találtam volna. Több időt ezzel eltöltve lehet hogy találtam volna mást is, vagy nem elég ügyesen kerestem.

 

Aki fával fűt használhat fabrikettet is, de ez a termék nem szerepel a választható termékek között, pedig még az erdőgazdálkodó cégek között is van, amely gyárt fabrikettet.

 

E tűzifa piactérre bejelentkezőknek termék-kínálatukat és a piaci mozgásokhoz igazodó áraik változásait is célszerű lesz folyamatosan karbantartaniuk e felületen. Különben idővel félreértések adódhatnak majd.

Kiegészítés: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés 2.

 

Az Evt. alapján az erdőgazdálkodóknak, ha csak a saját fájuk hazai értékesítését végzik, nem kell feltétlenül regisztrálniuk az EUTR nyilvántartásba. A technikai számuk ebben az esetben az erdőgazdálkodói kódszámuk. A Tűzifát okosan rendszerben azonban csak az EUTR regisztrált kereskedelmi láncszereplők adhatnak fel hirdetést.

Evt 90/F.§ (1) második mondata: "A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik azon erdőgazdálkodóra, aki kizárólag Magyarország területén végzett erdőgazdálkodási tevékenysége keretében erdei faválasztékok előállítását és értékesítését végzi."

Így ezen erdőgazdálkodóknak nem kell legyen az Evt. a 90/E.§ (2) a) szerinti regisztrációs száma, illetve technikai azonosító száma.

 

Ugyanakkor a Tűzifát okosan - Láncszereplői kézikönyv és GYIK helyen érdemes mind az 5 pothoz elolvasni a magyarázatot. A 4. pont válasza:

"A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás az EUTR regisztrációs rendszer tevékenység- és telephely-adatait használja. Az alkalmazást az EUTR regisztrációt követően tudja csak használatba venni. A regisztráció elektronikus és ingyenes.  A regisztrációs felület innen indulva találja meg."

Tehát a t9rvény nem írja elő, de aki e hirdetési felületen szerepelni szeretne, annak meg kell kérnie az EUTR azonosítót.

 

Az EUTR tevékenységet végzők részére mindenre kiterjedő tájékoztató oldalon a Tűzifát okosan láncszereplői kézikönyv, gyik és videós útmutatók (a lap tetején a 6 bekeretezett kapcsoló közül a bal alsó) segítségével hat olyan videó nézhető meg, mely aprólékosan előre bemutatja, hogy melyik funkciónál, feladatnál milyen kitölteni valókkal találkozik majd az EUTR tevékenységet végző.

Kiegészítés: Némi segítség után MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.