FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2020-04-21

KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. FSC konzultációs hirdetménye

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. fabeszerzési tevékenységének alább felsorolt szabványelőírásokon nyugvó felülvizsgálati auditja az előzetes tervek szerint 2020. szeptember 8-9. között zajlik. Várjuk az érintettek észrevételeit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A hirdetmény teljes szövegéhez kattintson!

Click for the full text of the English announcement!

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. (H-7700 Mohács, Budapesti országút 72.) - a felelős erdőgazdálkodás elkötelezett híveként - minden érintett felet felkér, hogy a cég fabeszerzési tevékenységével összefüggésben tegyék meg észrevételeiket, javaslataikat és esetleges panaszaikat.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. SGS Hungária Kft. által tartandó erdőgazdálkodásának alább felsorolt szabványelőírásokon nyugvó felülvizsgálati auditja az előzetes tervek szerint 2020. szeptember 8-9. között zajlik.

 

KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft- által alkalmazott szabványok:

- FSC-STD-40-004 Version 3-0 EN FSC Standard for Chain of Custody Certification, letölthető: itt

- FSC-STD-40-005 Version 3-1 EN STANDARD FOR COMPANY EVALUATION OF FSC CONTROLLED WOOD, letölthető: itt

- PEFC ST 2002:2020 (2020-02-14) Chain of Custody of Forest Based Products - Requirements, letölthető: itt

- PEFC ST 2001:2020 (2020-02-14) PEFC Logo usage rules - Requirements, letölthető: itt

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. fabeszerzési politikája a cég hivatalos honlapján elérhető: itt.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Krt. egy évtizede (2009-től) rendelkezik az SGS Hungária Kft., mint akkreditált tanúsító szervezet által kiállított FSC (és PEFC) tanúsítvánnyal, többek között, ezzel is igazolva elkötelezettségét a tartamos erdőgazdálkodás és az erdők fenntartható művelése mellett. (Az FSC mibenlétéről rövid összefoglalót a hirdetmény végén találnak.)

 

Farostlemezgyártásunkhoz és feldolgozásához a fa és falemez alapanyagot kizárólag megbízható és ellenőrzött forrásból szerezzük be, de nem minden esetben tanúsított forrásból. Nem tanúsított források esetén csak a kellő gondosság elvén alapuló rendszer (Due Diligence System), továbbiakban DDS, keretein belül jóváhagyott és a KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. által önellenőrzött források jöhetnek szóba.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. megújítandó, jelenleg érvényes DDS riportja megtekinthető az FSC hivatalos weboldalán itt.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft-nek az FSC tanúsított fa és falemez alapanyagok körén túl, a jelenleg érvényes DDS szerint Magyarország, Ausztria és Franciaország területéről van lehetősége nem tanúsított, de ellenőrzött forrásból beszerezni fa és falemez alapanyagokat. Ezt csak úgy teheti, hogy az FSC által az egyes országokra készített kockázatelemzésekben meghatározott kockázattal bíró, erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó, tevékenységek kockázatát az adott forrásterület kapcsán megfelelő intézkedésekkel, ellenőrzésekkel minimalizálta.

 

A fent említett országok esetében az FSC hivatalos NRA, ill. CNRA dokumentumai alapján a következő tevékenyégek bírnak meghatározott kockázattal:

 

- Magyarország (FSC CNRA kockázatelemzés itt tölthető le.)

 

-- Illegális, engedély nélküli, fakitermelés.

 

-- Talajvédelem:

---> Nem megfelelő műszaki állapotú gépekből kifolyó vegyianyagok,

---> Illegális hulladéklerakás,

---> Nem engedélyezett vegyianyagok használata a művelés során.

 

-- Munkavédelmi előírások megszegése:

---> Védőeszközök használatának mellőzése,

---> Munkagépek használata megfelelő jogosítvány nélkül.

 

-- Illegális foglalkoztatás.

 

- Ausztria (FSC NRA kockázatelemzés itt tölthető le.) minden tekintetben alacsony kockázatú forrás.

 

- Franciaország (FSC NRA kockázatelemzés itt tölthető le.) minden tekintetben alacsony kockázatú forrás.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. által alkalmazott intézkedések és ellenőrzések a fenn megjelölt forrásból elérhető, jelenleg érvényes DDS-ben olvashatók.

 

Elsősorban ezekben a témakörökben várjuk minden érintett észrevételeit és további szíves javaslatait. Minden hasznos információt (akár publikációkat, tanulmányokat), észrevételt, a kockázat csökkentésének módjára javaslatot stb. szívesen fogadunk, mert segít nekünk tovább fejleszteni a kellő gondosság elvén alapuló rendszerünket. Kérjük, amennyiben van rá mód, valamilyen bizonyítékkal is támasszák alá észrevételeiket és panaszaikat, például dokumentummal, képpel, stb.

 

Természetesen, minden más, fabeszerzési tevékenységünkkel kapcsolatos, észrevételt, javaslatot és panaszt szívesen várunk, hiszen ezek mind hozzájárulnak fejlődésünkhöz a felelős alapanyaggazdálkodás terén.

 

Szívesen fogadjuk a szabványokra vonatkozó észrevételeiket, javaslataikat is, válaszukban ezt is jelezhetik, a változtatni kívánt szabványpont megjelölésével, a változtatási javaslat indoklásával. Az alapelveken és a kritériumokon változtatni szabványalkalmazóként nem áll módunkban, azok az FSC alapdokumentumának részei, azonban a tanúsítószervezeten keresztül a szabványalkotók felé jelezni tudjuk.

 

Észrevételeiket, javaslataikat az g.katoli@kronospan-mofa.hu e-mail címre várjuk, legkésőbb 2020.06.05-ig. Kérjük, az e-mail tárgyának az "FSC konzultáció" szöveget adják meg.

 

Minden hozzánk beküldött anyagot bizalmasan kezelünk az adatvédelmi jogszabályok betartásával, a beküldők kilétét fel nem fedjük, változatlan formában közzé nem tesszük. Kizárólag összesített és anonim formában tesszük közzé és adjuk át harmadik félnek, például a tanúsító szervezetünk auditáló munkatársainak.

 

*****

Az FSC (Forest Stewardship Council - Erdőgondnoksági Tanács - www.fsc.org) független szervezetként 1993-ban jött létre a Föld erdeinek környezetre nézve megfelelő, társadalmilag hasznos, gazdaságilag életképes kezelését elősegítendő. Az FSC ezt közvetve tanúsítással éri el: az általa akkreditált tanúsító szervezetek az FSC 10 alapelvére és az azok alá szervezett kritériumokra épülő szabványoknak megfelelően auditálják és kedvező esetben tanúsítják a jelentkező erdőgazdálkodót. A gazdálkodók tanúsított erdeiből származó faanyag a szintén tanúsított eredetkövetési lánc (CoC - Chain of Custody) feldolgozó üzemein és kereskedőin keresztül jut el a fogyasztókhoz az FSC jól ismert védjegyével ellátva.

 

(x) Kronospan-Mofa Hungary Kft.

 

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.