FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-21

Fertőzés sújtja az olajfákat

Modellezték a Xylella fastidiosa nevű baktérium keltette legsúlyosabb következményeket, mely Olaszországban jelenleg olajfák ezreit pusztítja. A kutatók szerint az európai olajfákat érintő halálos kórokozó okozta gazdasági veszteség meghaladhatja az évi 20 milliárd eurót, de ennél sokkal jelentősebb a kulturális kár: több száz éves olajfaültetvények vannak veszélyben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Xylella-t a világ egyik legveszélyesebb növényi kórokozójának tekintik napjainkban - jelzi a BBC News. A fertőzés jelenleg nem gyógyítható. A Xylella fastidiosa a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülés, súlyos fertőzéskor fapusztulást.

 

A baktérium - melyet rovarok terjesztenek - jelenleg az egyik legsúlyosabb károsító, amely az EU közös növény-egészségügyi szabályozása alapján a karantén listánkon szerepel. A baktériumfaj az amerikai kontinensen őshonos, onnan hurcolták be Tajvan szigetére. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították.

 

A kórokozó elleni fellépést nehezíti, hogy nem egy egységes fajról, hanem annak négy alfajáról van szó. Megfertőzheti a cseresznye-, mandula- és szilvafákat, valamint az olajfákat. A baktériummal fertőzött növényeket pedig meg kell semmisíteni, hogy megakadályozzák a terjedést. Olaszországban a betegség terjedésének következménye sokkoló: a terméshozam becslések szerint 60% -kal csökkent az első jelentések, 2013 óta - írja a portál a PNAS folyóirat cikke nyomán.

 

"Az olajfák károsodása a helyi föld leértékelődését és e régió turisztikai vonzerejének csökkenését is maga után hozza" - mondta Dr. Maria Saponari, a CNR olaszországi Fenntartható Növényvédelem Intézetének munkatársa.


Egészséges és fertőzött olajligetek Fotó: bbc.com

A jelenlegi küzdelem magában foglalja a fertőzött fák eltávolítását, valamint a betegséget terjesztő rovarok számának visszaszorítását. De ha ezek az intézkedések kudarcot vallanak, akkor milyen következményekkel jár a fertőzés?

 

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tanulmányában a kutatók különféle forgatókönyveket modelleztek, beleértve azt is, mi történne, ha minden olajfa faj kipusztulna. Összehasonlították ezt a legrosszabb esetet egy olyan forgatókönyvvel is, amikor újratelepítették a földeket rezisztens fajtákkal. A csoport előrejelzéseket készített Olaszországról, Spanyolországról és Görögországról, ahonnan az európai olívaolaj-termelés 95% -a származik.

 

Spanyolországban, ha a fertőzés tovább terjedne, és a fák túlnyomó többsége megfertőződne, majd elpusztulna, a veszteség évi 17-19 milliárd euróra rúghatna az elkövetkező 50 évben. Egy hasonló forgatókönyv Olaszországé, ahol meghaladná az öt milliárd dollárt, míg Görögországban a veszteség két milliárd alatt alakulna.


Spanyolország, Valencia tartományában - A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni

Ha a fertőzés üteme lassul vagy helyette rezisztens fajtákat ültetnek be, akkor ezek az arányok jelentősen csökkennének. A szerzők azonban úgy vélik, hogy bármi történjen is, a fogyasztók megérzik. "Az biztos, hogy hiány alakul ki az ellátásban" - mondta Kevin Schneider, a hollandiai Wageningeni Egyetem vezető szerzője.

 

A kutatók azt mondják, hogy míg mostani elemzésük a gazdaságra irányul, potenciálisan nagyon jelentős turisztikai és kulturális veszteségeket is okoz a baktérium terjedése, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Szomorú történeteket hallunk az akár több száz éves gyümölcsösökről, amelyek múltja nemzedékeken ívelt át" - mondta Dr. Schneider.

 

"Ugyanaz a gyümölcsös, amelyen a dédszülők valaha dolgoztak az unokák élete során kipusztul. Ha ezt nem tudjuk megállítani, a kulturális veszteség jóval nagyobb lesz, mint amit számokban kifejezhetünk."

De akkor mi a megoldás?

 

Egyre több tudományos kutatás zajlik a baktérium elleni küzdelem érdekében, ideértve a rovarriasztó agyagok fejlesztését, a genetikai elemzéseket is annak meghatározására, hogy egyes növények miért hajlamosabbak a fertőzésre, mint mások.

 

"A baktériumot terjesztő rovarok populációjának csökkentése jelenti a betegség elleni küzdelem egyik pillérét. E tekintetben az egyik leghatékonyabb módszer a tavaszi gyomnövények eltávolítása"- mondta Dr. Saponari.

 

A kutatók azon az állásponton vannak, hogy a kórokozó legyőzéséhez új fajokra lesz szükség, amelyek ellenállnak a betegségnek. "A rezisztens fajták vagy immunfajok megtalálása és telepítése az egyik legígéretesebb megoldás, és környezetvédelmi szempontból fenntartható, hosszú távú kontrollstratégia " - mondta Dr. Saponari. 

 

2020 áprilisáig két ellánálló olajfa fajtát regisztráltak.


Google street view - fölső kép 2011, alsó kép 2015-ben készült

Forrás: ökoroom

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.