FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-21

A tokaji borvidék 10 különleges látnivalója

Tíz különleges, fából készült, egyedi installációval, látnivalóval gazdagodott a tokaji borvidék 2019-ben a Hello Wood Építész Mustrája révén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Tokár Rita

A Hello Wood 3 éve nyaranta alkotásra hívja a tehetséges egyetemistákat, a tavalyi év alkotói 7 településen 10 installációt készítettek.

 

Vannak olyan különleges alkotások, amelyek arra késztetnek minket, hogy leszállva a kerékpárról, közelebbről is szemügyre vegyük. Eddig szinte elgurultunk mellettük, de utánanéztünk ezeknek és kitűztük kerékpártúránk úti céljának, hogy felkutassuk a 2019-es zempléni installációkat.

 

Mi az az Építész Mustra?

Nagyon hangzatos a mottójuk: építve tanulás 1 héten keresztül a tokaji borvidéken. 2019 júliusában a hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint 100 hallgatói, tanárai megszállták Zemplén 7 települését. 2019-ben nagy hangsúlyt kapott a tekintet, amely új értelmezést ad a hagyományban megszilárdult látványnak. A fából készült, egyedi installációk a borvidék épített és természeti környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják.

 

 

1. Makovecz pavilon

Helyszín: Tokaj

Alkotó: Soproni Egyetem

Kerékpártúránkat Tokajból indítottuk, hogy felkeressük a tavalyi év installációit. A városban jól kiépített kerékpárúton jutottunk el a Fesztiválkatlan környékére. A központi részt elhagyva, egyre jobban fejlődik a város kifelé is. Viszont nem mindenre igaz ez az állítás, mert az elmúlt évtizedben sajnos a Makovecz Imre közösségi házának a kapuzata szinte bedőlt, és belül is nagyon rossz állapotba került. Soproni Egyetem hallgatói Makovecz Imre közösségi házát igyekeztek megmenteni az utókor számára. A Makovecz Alapítvány más helyszínen újra felépíti a kunyhót, az eredeti építményt úgy tervezik ,hogy egy performansz keretében megsemmisítik. Egy olyan előpavilont építettek az egykori közösségi házhoz, amely lezárja ugyan a bejáratot, mégis odaengedi az érdeklődőket.

Az installáció a Bodrog partján található, innen jól látható a vízi élet is. Tavasztól késő őszig birtokba veszik a turisták kenukban vagy egészen a nagyobb sétahajókon. A vadregényes túlparton pedig a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet nyújt izgalmakat.

 

Tokajt elhagyva Bodrogkeresztúr irányába gurultunk tovább. Csak kevesen ismerik a folyó szomszédságában húzódó kerékpárutat, ami Euro Velo 11-es nevet is viseli.

Végig a táblákat követtük, így könnyen megtaláltuk Szegilongot. A Hello Wood oldalon kevés említés van arról, merre is találhatóak ezek az alkotások. Ezt a kerékpártúrát egyfajta kincskereső játéknak is gondoltuk, hiszen a Parafa a szőlők felett várt minket.

 

2. Szegilongi Parafa

Helyszín: Szegilong

Alkotó: Budapesti Műszaki Egyetem

Azért választották ezt a helyszínt, mert innen csodálatos a panoráma, másrészt több turistaútvonal is itt halad el, így a megfáradt vándor megpihenhet. Megtudtuk a Hello Wood oldaláról, hogy az építmény szerkezetét apró lyukak szabdalják, ezek éppen akkorák, mint egy parafadugó. Ha valaki felmegy az installációhoz, kibont egy palack bort, a dugót belenyomhatja a szerkezetbe, emléket állítva a pillanatnak. Aki ezen a félig már aszfalttal borított, de erősen meredek úton felteker, az megérdemli a pihenést, akár egy Tokaj-Hegyaljai bort kóstolva. (Megjegyzés: Nem árulnak a doboldalon bort és senkit nem buzdítunk az alkohol fogyasztására.)

 

Vissza legurultunk a faluba, és a település végében, balra követtük az Erdőbényét jelölő táblát. A falu elején rögtön bele is bukkantunk a Furmintba.

 

3. Furmint 2.0

Helyszín: Erdőbénye

Alkotó: Magyar Képzőművészeti Egyetem

A szőlőszemek felfedezhetőek az alkotásban és a régió talán egyik legfontosabb szőlőfajtájáról, a furmintról kapta a nevét. A csapat egy árnyat adó alkotással igyekezett ideális közösségi teret teremteni.

 

4. Bumeráng

Helyszín: Erdőbénye

Alkotó: Debreceni Egyetem

 

Az egyik nehézségünk ennél az alkotásnál akadt, mivel a faluban nem tudták megmondani a pontos helyét, csak annyit, hogy a patak mellett keressük. A koronavírus miatt kevesen mozogtak a faluban, ezért információ hiányában tovább tekertünk Tolcsva felé. Vissza fogunk még ide térni, hogy pótoljuk a hiányzó láncszemet a koordináták alapján.

 

5. Tanulni FOX

Helyszín: Tolcsva

Alkotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

Erdőbénye és Tolcsva között egy dimbes-dombos aszfaltos út vezet a szőlők szomszédságában. Annyit tudtunk, hogy az alkotást a Szirmay-Waldbott-kastély hátsó kertjében kell keresnünk, ezt pedig hamar meg is találtuk. Nagyon tetszett az egyetemisták ötlete. Az installáció egyik oldala mozivászonként funkcionál, a kockában pedig szabad ég alatti tanodát rendeztek be. A vetítési lehetőséggel felidézték a településen egykoron működött mozit, másrészt Tolcsva híres szülötte, a 20th Century Fox filmstúdiót alapító William Fox emléke előtt tisztelegtek. A filmmogul alakját idézik a projekt elnevezései is, a vetítő a "Mozizni FOX", az iskolai funkció pedig a "Tanulni FOX" nevet kapta.

 

Ebben a faluban is kevés helybelivel futottunk össze, bánatunkra, egyikőjük se tudta, merre keressük a tekepályát. Ezért Erdőhorváti felé tettünk egy kitérőt a következő alkotáshoz, abban reménykedve, mire visszatérünk Tolcsvára, többen fognak mozogni az utcákon.

 

6. Pletykafészek - erdőhorváti négyszögletű kerek erdő

Helyszín: Erdőhorváti

Alkotó: Széchenyi István Egyetem

Identitásteremtő helyszínben gondolkodtak a Széchenyi Egyetem hallgatói és tanárai, amikor Erdőhorváti központjába megálmodták a Négyszögletű Kerekerdő mesebeli tere ihlette installációjukat. A patakparton, egy régi kovácsműhely mellett építették fel az alkotást, amely erdőként fogadja magába az embert, bentről kipillantva pedig egészen más arcát mutatja a község. Mivel a közösségi terek szempontjából a kamaszok kissé magukra hagyottak, a csapat egy olyan találkozási pontot szeretett volna létrehozni, amit ez a korosztály is a magáénak érezhet.

 

Drótszamarainkat visszafordítottuk Tolcsva irányába és újra megpróbáltuk felkutatni a tekepályát. Már a 3. helybelit kértük meg, segítsen nekünk megtalálni, merre lehet az egyetemisták alkotása, mire a körülírások alapján sikerült a szőlők mellett, egy elhagyatott erdős részen megpillantani. Eddig nem említettük, de sehol nincsenek ez az alkotások kitáblázva a falvakban, ezért valóban egy kalandtúra kerékpárral felfedezni ezeket az installációkat.

 

7. Tilalmasi tekepálya

Helyszín: Tolcsva

Alkotó: Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Az egykor virágzó fürdő, a mára teljesen elnéptelenedett Tilalmas elnevezésű részt igyekeztek visszakapcsolni Tolcsva település életébe. Munkájukkal vissza akarták adni a falunak azt, ami egyszer az övé volt. Az installáció tervét az a gondolat ihlette, hogy a felnőttek ritkán kapnak játékot, a csapat ezért döntött a különleges formájú, U-alakú tekéző megépítése mellett. A Tilalmast az ott álló egykori táncházzal és más épületekkel együtt az évtizedek alatt birtokba vette az erdő, amelyből csupán egy keskeny sávot hódítottak vissza, minden más érintetlen maradt, csupán táblákon jelzik, hogy egykor milyen élet folyt azon a helyen. Sajnos nem tudtuk kipróbálni, milyen lehet egy U-alakú pályán tekézni, mert a hozzávaló eszközöket nem találtuk.

 

8. Játszótér

Helyszín: Olaszliszka

Alkotó: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

Tolcsvát magunk mögött hagytuk és már csak a hátralévő 3 alkotást kellett megkeresnünk. A koronavírus miatt zárva vannak a közoktatási intézmények, ezért ezt az installációt nem tudtuk szemügyre venni. Reméljük hamarosan pótolhatjuk ezt a megtekintést. Pár száz métert tekertünk még a faluban, hogy az utolsó előttit is megvizsgáljuk.

 

9. Híd

Helyszín: Olaszliszka

Alkotó: Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem csapata egy olyan hidat emelt, amely látványosan praktikus funkcióval bír. Bár kezdetben szkeptikusak voltak, hogy a tábor keretei között kivitelezhető-e a rendkívül összetett projekt, egy rögtönzött helyszíni közvéleménykutatás meggyőzte őket arról, hogy a településnek szüksége van az építményre. A jelenlegi hídon ugyanis nem vezet át gyalogút, így a helyiek a kocsik mellett kénytelenek átkelni, a fahíd lényegesen biztonságosabb utat biztosít számukra.

 

Az utolsó installációhoz a szomszédos településre kellett áttekernünk, Vámosújfalura.

 

10. Vámosi tekergő

Helyszín: Vámosújfalu

Alkotó: Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar

A hallgatók és tanáraik Vámosújfalu különleges fekvését foglalták bele alkotásukba. A település izgalmas átmenet a borvidék és a folyóparti területek között, a hegyről érkező vízfolyások átszövik a falut, ez a táji adottság ragadta meg a csapatot. Az alkotás így egyszerre beszél a vízről és a hegyekről, mindemellett pedig gyakorlati funkcióval is bír. Olyan közösségi teret jelenthet, amely a természeti tájra finoman ráépülve kínál találkozási pontot a helyiek számára.

Tartalmas és élményekben gazdag napot zártunk. Miközben bejártuk a környéket, felfedeztünk korábbi években készült installációkat is, amikről hamarosan beszámolunk.

 

Forrás: bringazas.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.