FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-15

EU tag és tagjelölt országok EUTR egyeztetése

Február közepén Macedóniában találkoztak az európai uniós tagállamok és a tagjelölt országok szakértői, hogy információkat, tapasztalatokat cseréljenek és nemzetközi kapcsolatokat építsenek az illegális fakitermelés elleni küzdelem elősegítése érdekében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az esemény az Európai Bizottság TAIEX és az EPPA közös programjaként valósult meg. A kétnapos találkozón Magyarországot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) képviselte.

 

Az Európai Bizottság TAIEX (Technikai Segítségnyújtás és Információcsere) projektjének célja, hogy a kedvezményezett, csatlakozás előtt álló országok bevezessék és megfelelően alkalmazzák az európai uniós joganyagot. Az EPPA programban (Nyugat-Balkán és Törökország uniós csatlakozását segítő Környezetvédelmi Partnerségi Program) pedig a környezetvédelem területein alkalmazandó jogszabályok alkalmazásának elősegítése és a szakmai kapcsolatok bővítése a cél a nyugat-balkáni országok és Törökország számára. A két program egyesített workshopját február közepén Szkopjéban rendezték meg.

A találkozó kiemelt témája a tagjelölt nyugat-balkáni államokkal való együttműködés elősegítése és az illegális fakitermelés megakadályozását célzó jó gyakorlatok bemutatása volt. Az eseményen a csatlakozás előtt álló országok közül Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó képviseltette magát. Az EU-s tagállamok részéről elsősorban a nyugat-balkáni országokkal szomszédos, és a velük nagyobb faanyag-kereskedelmet bonyolító országok csatlakoztak az eseményhez, így Bulgária, Szlovénia, Horvátország, Ausztria és Magyarország.

Az információcsere nemcsak az érintett területek uniós átlagot meghaladó erdőborítottsága miatt lényeges, hanem azért is, mert - bár a tagjelölt országok már átültették a jogrendjükbe a fenntartható erdőgazdálkodás uniós előírásait - a térségben továbbra is állandó problémát jelent az engedély nélküli fakitermelés. Különösen a nyugat-balkáni régióban várnak jelentős, pozitív változásokat az EUTR követelményeinek bevezetésétől, valamint a szabályok betartásának ellenőrzésétől.

 

Néhány példa az egyes országok faanyagkereskedelmi problémáiról és EUTR gyakorlatairól:

 

A szigorúan szabályozott rendszer hatékony működését támasztotta alá Bulgária vezető erdészeti tisztviselőinek előadása a Nyugat-Balkán felől Bulgáriába importált fatermékek ellenőrzési tapasztalatairól és a tanúsítási rendszerek alkalmazásáról. A szakemberek beszámolójából kiderült például, hogy Bulgária már évek óta elektronikus faanyag-nyomonkövetési rendszert alkalmaz. Az erdészeti igazgatás webes felülete bárki számára hozzáférhető, részletes információkat tartalmaz a faanyag-szállítmányokról, az azokat szállító teherautókat pedig - az online követhetőség érdekében - kötelező GPS-el felszerelni. Emellett minden faanyagkereskedelmi telephelynek zárt láncú kamerarendszert kell működtetnie, melynek felvételeit ellenőrzés esetén akár 5 évre visszamenőleg is át kell adnia a hatóságnak

 

A jelenlévők megismerkedhettek Horvátország sajátos ágazati problémájával is, amely a vétség és a bűntett elkülönítéséből ered, mivel az illegális fakitermelés egy jelentős értékhatárig csak vétségnek minősül, amit nem szankcionál kellőképpen a meglévő jogszabályi környezet. Számos anomáliát idéz elő az is, hogy a horvát jogrendben 32 különféle jogszabály tartalmaz erdészeti ágazatot érintő előírást, ezek felügyelete során pedig tíznél is több hatóság foglalkozik erdészeti ügyekkel, amelyek között esetenként átfedések is vannak.

 

Magyarország képviseletében a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának erdészeti felügyelője tartott előadást az EUTR rendelet előírásainak hazai bevezetéséről, valamint az ellenőrzések során szerzett tapasztalatokról. A prezentációban az éves ellenőrzési terv megfelelő kialakításának és következetes végrehajtásának fontosságáról is tájékozódhattak a workshop résztvevői. 

 

Az előadásokat követő plenáris megbeszélésen a tagjelölt országok képviselői a nyugat-balkáni régió legégetőbb problémájának a Jugoszlávia felbomlását követően folyamatosan jelenlévő korrupciót és a jogszabályok betartatásának hiányát, valamint az elszegényedett vidéki lakosság állami jogrend iránti bizalmatlanságát jelölték meg az illegális fakitermelés legfőbb okaként.

 

A tagállami képviselők üdvözölték a tagjelölt országok eddigi erőfeszítéseit a fenntartható erdőgazdálkodás kialakításáért, és egyetértettek abban, hogy nem elég az EUTR rendeletet átültetni a tagjelölt országok joganyagába, de annak betartatására is különös hangsúlyt kell fektetni. Mindez azonban nem lehetséges a korrupció felszámolása és a vidéki lakosság támogatása nélkül. Kiemelkedő fontosságú az egyes állami hatóságok feladatkörének és felelősségének pontos behatárolása is, amelynek köszönhetően az illetékességi átfedésekből fakadó szervezeti feszültségek elkerülhetőek lesznek.

 

Forrás: NÉBIH

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.