FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-26

Szlovákiában 2 napja új főigazgatója van az államerdészetnek

Ján Mičovský (OĄANO) mezőgazdasági miniszter visszahívta posztjáról az állami erdőgazdálkodási vállalat, az Állami Erdészet (Lesy Slovenskej Republiky) főigazgatóját, Marian Staníkot. Egyúttal azonnali hatállyal kinevezte a Lesy élére Matej Vigodát.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ján Mičovský földművelésügyi miniszter (OĄaNO)

 

Az állami erdőgazdálkodási vállalat kezeli az ország erdőinek legnagyobb részét. A múltban is rengeteg kétes visszaélési és erdőirtási ügyre derült fény. A tavalyi gazdatüntetésekkor épp a rengeteg korrupciós ügy miatt csatlakoztak a hétköznapi erdészek is a gazdákhoz.

Az erdőgazdálkodási vállalat 900 ezer hektár felet rendelkezik, ez az összes szlovákiai erdőterület 45 százaléka. Több mint 3600 embernek ad munkát.

A vállalt szerkezeti felépítése elég rétegzett. Az élén a főigazgató áll, aki alatt nem kevesebb, mint 25 aligazgató áll az erdőgazdálkodási szektorok élén.

Forrás (szöveg és kép): korkep.sk


 

A magyar nyelvű ma7.sk így ír ugyanerről (2020-03-24):

 

Az új agrárminiszter visszahívta az erdészeti vállalat vezérét

 

Az új földművelésügyi miniszter, Ján Mičovský első lépéseként visszahívta Szlovákia erdőinek mintegy 45 százalékán gazdálkodó állami vállalat (Lesy Slovenskej republiky) vezérigazgatóját, Marián Staníkot. Azonnali hatállyal kinevezte Matej Vigodát, aki eddig az Ágostonlaki (Závadka nad Hronom - Breznóbánya mellett) erdőkerületet vezette, amely a Lesy vállalat benesházi (Beňuą) üzemegységéhez tartozott.

 

A Szlovákia Erdői (Lesy Slovenskej republiky) állami vállalat a legnagyobb erdőgazdálkodó Szlovákiában. Nem egész 900 000 hektár erdőterületet kezelnek, amely Szlovákia erdőterületének csaknem 45%-a. 2019 végén a társaság közel 3600 embert foglalkoztatott. Sajnos az állami vállalat tevékenységére rányomta a mindenkori politika a pecsétjét, és sajnos a politikai gazdasági visszaélések melegágyaként tekintettek rá.

A vezérigazgató közvetlenül irányítja a vezérigazgatóság négy ágazati igazgatóját, illetve a 25 fióktelep igazgatóját, és ezen keresztül az állami tulajdonú vállalkozás teljes gazdasági tevékenységét.

 

Ahogy a minisztereket bemutató összefoglalónkban leírtuk, szinte borítékolható volt, hogy az új földművelésügyi miniszternek ez lesz az első lépése.

Szlovákia történetében először fordul elő, hogy az agrárminiszter nem a klasszikus mezőgazdaságból érkezett, vagy esetleg a politikai szolgálataiért kapta a pozíciót.

Mindenesetre érdekes tény, hogy bár Szlovákia megközelítőleg ugyanannyi erdőterülettel bír, mint mezőgazdaságival, az állam rövid történelme során egyetlen erdészből sem válhatott eddig "parasztminiszer".

 


 

A ma7.sk 2020-03-22-i cikke mutatja be Szlovákia új kormányát.

 

Ezen belül Ján Mičovský földművelésügyi miniszter (OĄaNO):

 

Fotó: TASR

 

Az OĄaNO által jelölt miniszter vérbeli erdész, igazi korrupcióellenes harcos, a Fehér Holló (Biela vrana - 2010) díj tulajdonosa. A Fa Napja Fesztivál (Deň stromu) és az Erdészeti Skanzen alapítója. Erdészeti szakíró. Az SOS (Szlovák Természetvédelmi Egyesület) alapító tagja.

Iskoláit Zólyomban végezte, 1974-ben érettségizett az erdészeti szakközépiskolában, ezután végzett az Erdészeti és Faipari Főiskolán. 1990-ben abszolvált a Brünni Mezőgazdasági Főiskola Erdészeti karán. 1998-ig a Keletszlovákiai Erdőknél, Mezőlaborc és Homonna térségében tevékenykedett. 2001-ig a Burza GOLD Kft.-nél dolgozott, majd a Szlovák Erdők (Lesy SR) állami vállalatnál, ezután a kassai polgármesteri hivatalban.

Ján Mičovský az egyik kezdeményezője az erdészet területén folyó korrupcióellenes harcnak. 2009-ben ugyanis, miután elege lett a vállalat igazgatójával való terméketlen vitából, egy nyílt levelet fogalmazott meg, amelyet elküldött a vezérigazgatónak és további 1500 munkatársnak.

A levél lelkes reakciót váltott ki az erdészek között. Kollégáikkal együtt panaszt nyújtottak be, és Emberek az erdőkért (Ąudia pre lesy) névvel petíciót indítottak a politikusok általi visszaélések ellen, amit 18 ezren írtak. A vezérigazgató nyílt támadásnak tekintette a levelet, néhány nappal később azonban a nyilvánosság nyomására lemondott. Az eset hozzá járult az akkori mezőgazdasági miniszter (Stanislav Becík) bukásához is.

2014. decemberében Mičovský újra felhívta a figyelmet a faszállítás közbeszerzései körüli manipulációkra. Szerinte a versenyszabályokat úgy állították össze, hogy a nagy importőrök gazdagodjanak rajta. A szállítási ár 4,26 euró/köbméterről hirtelen 6,33 euróra emelkedett. Ez 1,3 millió köbméter elszállításánál akár 11 millió eurós extranyereséget eredményezett.

A 2012-es választásokon az OĄaNO jelöltlistájának 10. helyén indult, és szerzett mandátumot. A 2016-os választásokon az OĄaNO lista 144. helyéről indult, ám nem sikerült mandátumot szereznie. 2020-ban ismét az élről indult, jutott mandátumot, amit - most, hogy kinevezték miniszterré - természetesen nem vesz át.

Mičovskýhoz kétségtelenül közel állnak az erdők és az erdészet, egyik úttörője a természetbarát erdőgazdálkodásnak. A kérdés az, hogy miképp boldogul a mezőgazdaság más területeivel, például az élelmiszeriparral, illetve az állami apparátussal, a hivatalok útvesztőivel, és a komoly érdekérvényesítő erővel bíró vállalkozókkal.

Sajnos láttunk már nem egy civil tudóst, környezetvédőt, miként darálják le a gazdasági érdekek.

 


 

Kapcsolódó:

 

A Lesy SR ügyeivel foglalkozott 2019-05-17-én az obycajniludia.sk hírportál Szlovákia Állami Számvevőszékének vizsgálata alapján.

A nebnovini.sk 2020-03-24-i írása a vezetőváltásról. Matej Vigoda az új főigazgató a Závadka nad Hronom erdészeti igazgatóság vezetője volt. A cikkben Marian Staník, a Lesy SR leváltott főigazgatójának fotója látható.

Az e.dennikn.sk 2020-03-24-i cikkében a leváltott és az új vezető fotója is látható. Utóbbi láthatóan lényegesen fiatalabb.

A lesmedium.sk 2020-03-24-i cikke meghatalmazott főigazgatóként említi az új vezetőt. A cikk szerint a vezetőváltás tegnap, 2020-03-24-én volt. Matej Vigola (jobb oldali fotó) 37 éves, nős, 3 gyermek apja, édesapja és nagyapja is erdész.

A cikk szerint szekcióigazgatói funkcióinak ellátására felhatalmazással rendelkezik: Ing. Ábelová (termelési és műszaki részleg), Ing. Kráµová, MBA (gazdasági osztály), JUDr. Golian (szervezeti rész) és Ing. Machyniak (értékesítési osztály). [Google fordító segítségével.]

 

A Lesy SR honlapja:

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.