FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-18

Erdők Világnapja, Erdei utakon Reviczky Gáborral - előzetes

Kiemelt műsor-tartalommal, nyolc kisfilmmel készül az Erdők Világnapjára az M5 TV csatorna "Erdei utakon - Reviczky Gáborral" című tematikus magazinja! Szombaton 12:40-től.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A FATÁJban előzetest nem szoktunk közzétenni, hanem a már elérhető, bármikor utólag megtekinthető filmeket szeretjük ismertetni, de most kivételt teszünk. Egyrészt most március 21-ről, az Erdők Világnapjáról van szó, másrészt erre az alkalomra az amúgy is jó sorozat extra műsorral készül, ami március 21-én szombaton 12:40-től lesz látható az M5 TV csatornán. Nézzük tehát az előzetest.

 

 


 

Minden évben várjuk ezt a napot, mert a tél végét és a tavasz közeledtét jelzi. Az erdészeknek és a természetjáró, természetszerető embereknek piros betűs ünnepet jelent a március 21-e! A jelenleg kialakult egészségügyi helyzet miatt elmaradnak az ünnepségek, a rendezvények: az emlékerdő avatások, a facsemete ültetések. Ezért az M5 TV csatorna Erdei utakon - Reviczky Gáborral című tematikus magazinjának alkotó stábja kiemelt műsor-tartalommal készült az Erdők Világnapján, március 21-én, szombaton 12:40 órakor sugárzásra kerülő adásra. Nézzük a tartalmat:

 

 

1. Erdők Világnapja - 2020.03.21. - A FAO, Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet kisfilmjének magyar változata. A szöveget Csóka Péter fordította és Reviczky Gábor közvetítésével hallhatjuk:

"Erdeink a szárazföldi élet 80 százalékának adnak otthont, tele élőlények bámulatos sokféleségével. Nagyokkal, és csöppnyiekkel. Néhányukat jól ismered, míg másokon meglepődhetsz. De még a legapróbbaknak is kulcsszerep jut, keményen dolgoznak az élet fenntartásán, segítve a fák és más növények fejlődését. Néha észre sem vesszük, hogy ők az élet körforgásának hősei, akik bolygónk egészségét biztosítják. De ma ez a biológiai sokféleség súlyos veszélyben van: millió hektár számra tűnnek el erdők minden évben. Óvnunk kell egyetlen otthonunkat, óvnunk kell az erdőt!"

 

 

2. Facsemete ültetés a Mátrában - Erdészeinket nagy kihívás elé állítja a klímaváltozás, mely nem kíméli országunk legmagasabb hegységét, a Mátrát sem.

 

 

3. Fafajcserés erdőátalakítás - Az elmúlt évszázadban az erdők fafaj összetétele jelentősen megváltozott. A Miért? kérdésre kaphatunk választ.

 

 

4. Erdész portré - Mesterházy József kerületvezető erdészt és jeles természetfotóst ismerhetjük meg. Lélegzetelállító fényképein keresztül bepillanthatunk az erdő mindennapjaiba.

 

 

5. Túrák a Gerecse vadregényes erdeiben - Kalandvágyó túrázók nemcsak a helyszín történelmi, természeti és kulturális értékeit látogatják meg, hanem összegyűjtik az erdőben talált szemetet is.

 

 

6. Bajban az afrikai esőerdők! - A kameruni őserdők ökoszisztémájának megőrzése nemcsak az ott élőknek, hanem az egész világnak fontos. Ne áldozzuk fel a jövőnket a jelenért!

 

 

7. Emlékerdő avatás a Bakonyban - Már fiatalon megtanulják gyermekeink, hogy az erdő létfontosságú szerepet tölt be az élet nagy körforgásában. A tanításnak kitűnő kezdete lehet egy facsemete elültetése.

 

 

8. 1 perces kisfilm az Erdőről - A március 21-re készített műsor záró kisfilmje egyedülálló tartalommal és képi világgal ébreszt gondolatokat az erdőről. A szöveget Gróf Miklós szerkesztő írta és Reviczky Gábor közvetítésével hallhatjuk:

"Nem adhatok mást, csak a csöndemet, lelassult időmet, halk neszeimet.

Nem találsz bennem törtető egyenest, kíméletlen dühöt, nagy akarást.

A szélben hajladozó felhőkarcolók városa vagyok.

A talaj erejét repítve az ég felé virággal, levéllel, oxigénnel, élettel.

Végtelen közösség vagyok. Titkok, gyógyírek rejtőzködő helye.

Pöttöm parányok és óriás fejedelmek lakhelye.

Mérnöki aggodalom nélküli, évmilliós tervezés kipróbált metropolisza: Az Erdő!"

Forrás: hazaivadasz.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.