FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-10

Szélsőséges termőhelyek fenntartható hasznosítása fásítással

A NAIK Erdészeti Tudományos Intézete által végzett kutatási téma célkitűzése olyan fafajok kiválasztása, genetikai anyaguk felszaporítása és kísérleti törzsgyűjtemény létrehozása, amelyek alkalmasak ültetvényes gazdálkodási technológiák kialakítására, és jelentős toleranciával rendelkeznek a kedvezőtlen (szikes, szárazodó) termőhelyi viszonyokkal szemben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A NAIK Erdészeti Tudományos Intézete által végzett kutatási téma célkitűzése olyan fafajok kiválasztása, genetikai anyaguk felszaporítása - szaporítóanyag-előállítása - és kísérleti törzsgyűjtemény létrehozása, amelyek alkalmasak ültetvényes gazdálkodási technológiák kialakítására, és jelentős toleranciával rendelkeznek a kedvezőtlen (szikes, szárazodó) termőhelyi viszonyokkal szemben. Ezen kívül igényeikben a hazai klímához alkalmazkodtak, emellett hazai, illetve idegenhonos eredetük miatt nemzetközi szinten is érdeklődésre tarthatnak számot a hazánkhoz hasonló ökológiai adottságokkal rendelkező régiókban.

 

A korábbi, több évtizedre visszanyúló vizsgálataink alapján elsősorban az intézetünkben, ismételt szelekcióval előállított pusztaszil, valamint az ezüstfa, vadkörte, őshonos nyárak (főként fehér nyár), a tágabb termőhelyi plaszticitással rendelkező nemesnyár fajták és az akác gyűjteménybe történő elhelyezését illetve vizsgálatát tartjuk célszerűnek. A fás szárú gyűjtemény létrehozásával lehetőségünk nyílik folyamatos monitoring végzésére a különböző fajok növekedésével, egészségi állapotával kapcsolatban. A folyamatos monitoringgal párhuzamosan szaporítási kísérleteket folytatunk a kiválasztott fafajok optimális szaporítási körülményeinek megállapítása végett, a szaporító alapanyag-bázis létrehozása céljából. A projekt ideje alatt az elért legfontosabb részeredményekről szakmai előadásokon, publikációkban adunk számot, valamint a projekt zárásaként ajánlásokat fogalmazunk meg a szaporítóanyagok (fafajok) konkrét alkalmazhatóságát, alkalmazási körét illetően.

A NAIK Erdészeti Tudományos Intézet által gyűjteménybe állítandó fafajok egyaránt alkalmasak zöldövezeti-, rekultivációs fásítási célokra, valamint a kedvezőtlen termőhelyek fásítással történő hasznosításán túlmenően alkalmasak energetikai faültetvények létesítésére is, így a mezőgazdaságilag rentábilisan nem hasznosítható területeken jövedelmező dendromassza-termelésre is felhasználhatóak. A kísérletbe, törzsgyűjteménybe állítandó fafajok a korábbi, több évtizedre visszanyúló vizsgálatok alapján a kedvezőtlen, alföldi termőhelyi viszonyokat jól tűrik. Megfelelő mennyiségű, versenyképes szaporítóanyag-háttérrel a későbbiekben telepítésük a Föld számos, hasonló ökológiai adottságú régiói számára is ajánlható lesz, mint gazdaságos, rentábilis földhasznosítási lehetőséget biztosító fás szárú növények.

 

Forrás: PannonBreeding

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.