FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-10

100 éves Ukrajna tiszteletbeli erdésze, Sztajka István

Idén tölti be 100. életévét prof. dr. Sztajka István biológus-ökológus, az ukrán Kárpátok nyugalmazott ökológiai főkutatója, a Zvolenský Műszaki Egyetem Erdészettudományi Karának doktor honoris causa tagja, az ukrán Botanikai Társaság tiszteletbeli tagja, Ukrajna tiszteletbeli erdésze, a Nemzeti Parkok Védői Szövetségének tagja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Főbb kutatási területei: erdészettudomány, erdőökológia, növényföldrajz, védett területek és nemzeti parkok botanikája. Tudományos eredményeit tíz tudományos monográfiában írta le, több mint 500 tudományos közleményt adott közre, amelyek mintegy 100 külföldi folyóiratban jelentek meg. Szakmai irányítása alatt számos mester-szakdolgozatot védtek meg, sok tanítványa jelenleg már doktor vagy professzor.

 

 

Sztajka Stepan Mihalylovics 1920. március 14-én született, keresztény családban, egy kárpáti hegyi faluban, Kricsfalván. Élete során 4 különböző állampolgársággal rendelkezett a politikai rendszerváltások miatt.

1938-ban az akkori csehszlovák vezetés alatt Huszt városában sikeresen végezte el a gimnáziumi tanulmányait. Később tanárként dolgozott Taracújfalun.

1949-ben diplomázott a Lvivi (Lembergi) Mezőgazdasági Intézet Erdőmérnöki Karán, majd 1951-ben az Ungvári Erdészetnél kapott állást.

1952-1955 között posztgraduális tanulmányokat folytatott.

1969-ben védte meg doktori disszertációját Tölgyesek a Kárpátokban címmel.

1970-1974 között az Állami Természettudományi Múzeum tanszékét vezette.

1980-ban botanikus professzorrá avatták.

Kutató professzorként mindig is vonzódott a Kárpátokhoz és a szomszédos régiókhoz. A kárpáti zonális bükkösökben ő fedezte fel, vizsgálta a korai és közép holocén idők óta fennmaradt közönséges európai lucfenyőt, tölgyet, széles levelű hársat, tiszafát, kozák borókát. Kutatásai alapján felvázolta a jégkorszak utáni növényfejlődés történetét.

Ő kezdeményezte és alapította a természetvédelmi területeket, nemzeti és regionális természeti parkokat, bioszféra-rezervátumokat Nyugat-Ukrajnában, melyek természeti, ökológiai, gazdasági, társadalmi, etnikai és kulturális jelentőségűek.

A lengyel és szlovák tudósokkal együtt hozták létre a háromoldalú lengyel-szlovák-ukrán Keleti Kárpátok Bioszféra Rezervátumot (területe 208.089 hektár), amely 1999 óta az UNESCO nemzetközi hálózat része.

Professzor Sztajka István ma is aktív résztvevője nemzetközi tudományos konferenciáknak akár Ukrajnában, akár külföldön, amelyeken magas szinten képviseli az ukrán tudományt.

Támogatta és támogatja a tudományos kapcsolatokat a külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel. Tanított a Bécsi Műszaki Egyetemen, a mezőgazdasági akadémián Zólyomban, a Mendel Mezőgazdasági Akadémián a csehországi Brno-ban, az Ulmi Egyetemen Németországban, a Botanikai Intézetben a Cseh Tudományos Akadémián Prágában, és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen is.

1995-ben az Európa Tanács Strasbourgban a Goethe Alapítvány Peter Lenne aranyéremmel tüntette ki.

2005-ben Ukrajna Állami Díját kapta Tudomány és technika kategóriában. 2010-ben Ukrajna elnöke kitüntette a III. fokú Érdemrenddel és Ukrajna Tiszteletbeli erdészévé nevezte ki.

2020-ban jelenik meg két új monográfiája Visszafordíthatatlan változások a bioszférában és A Lemkó vidék védett területei.

Sztajka István kiváló egyéniség, az ukrán természettudomány jeles tudósa!

Nagy köszönetet mondunk önnek István bácsi, a fiatal erdész generációk, geográfusok, környezetvédők oktatásáért és nevelésért! Köszönjük a nagylelkű szellemi adományt, amit gazdag tudásával és tapasztalatával átadott!

Dicsőséges 100. születésnapja alkalmából fogadja el a legjobb kívánságainkat, kívánunk jó egészséget, boldogságot, jólétet, családi szeretetet.

Írta: Szabad Attila egyetemi hallgató, National Forestry University of Ukraine (UNFU)
Szerkesztette: Mőcsényi Miklós és Nagy László

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.