FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-07

Megújult egy turisták számára épített híd a Visegrádi-hegységben

A tölgyfából készült híd Pilismarót közelében, a Miklós-deák-völgyben futó patak felett biztosít átjutást a kirándulók részére. A felújított hidat január elején vehették birtokba a túrázók.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Pilisi Parkerdő területén a közelmúltban számos közjóléti célú, azaz a kirándulók, turisták kényelmét szolgáló, az erdei infrastruktúrát korszerűsítő fejlesztés valósult meg. Pihenő- és tűzrakóhelyek, erdei irányítótáblák, turistautak újultak meg, erdei fitneszparkok létesültek nemcsak a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben, hanem a fővárosi erdőkben is. Ezt az infrastruktúrát, az erdei eszközöket, bútorokat - mint például a padok, asztalok - bárki használhatja: kirándulók, futók, vagy azok, akik a családjukkal, vagy egy baráti társasággal szeretnének kikapcsolódni, piknikezni, vagy akár egy egész napot eltölteni az erdőben.

A Pilismaróti Erdészet területén megújult híd is ennek a korszerűsített infrastruktúrának a része, a Pilismarót-Hirsch-orom-Pilisszentlélek között futó piros sáv jelzésű turistaúton található. Helyén korábban szintén fahíd állt, amely egy 1991-es kiadású turistakalauzban is szerepelt. Napjainkra viszont sajnos rossz állapotba került. A Pilisi Parkerdő Zrt. mindenképpen meg akarta tartani a hídon átkelés lehetőségét a turisták számára, ezért újjáépíttette a fahidat, így január elejétől már ezen haladhatnak át a turisták a Miklós-deák-völgyben futó patak felett.

 

 

Mivel az időjárási előrejelzés szerint a hétvégén túrázásra alkalmas idő ígérkezik, érdemes végig menni azon az útvonalon, amelyik a felújított hidat is érinti. Annál is inkább, mert a túra látványos szakaszokat, a Hirsch-oromról pedig pazar kilátást tartogat. A 9 kilométeres túra Pilismarótról, a Miklós-deák utcából indul.

 

 

A piros sávval jelölt út 2 kilométeres sétát követően elhalad a Millenáris emlékmű, majd a Miklós-deák-völgyi-tavak mellett A három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. újította fel 2014-ben. A helyreállítás során a természetvédelmi szempontok kiemelt hangsúlyt kaptak. Az erdészeti műúton mintegy 1 kilométert tovább haladva turistatábla jelzi, hogy a gyalogtúra egy erdei földúton folytatódik. Innen már látható az újjáépített fahíd. A patak felett átkelve a turistaút az 1895-ben foglalt Aranka-forrás közelében halad el, amelyet szintén a Pilisi Parkerdő Zrt. újított fel tavaly. Továbbra is a piros sáv jelzést követve nagyjából 1,5 kilométer után az út végi meredek szakaszt megmászva érhető el a Hirsch-orom. A 414 méter magas sziklaszirten egy obeliszk emelkedik, amelyet 1896-ban Magyarország ezeréves fennállásának emlékére és Hirsch István főerdőtanácsos tiszteletére emeltek. Ez az a pont, ahonnan megcsodálható a pompás kilátás. Az út innen Pilisszentlélek felé folytatódik.

Forrás: Parkerdő

Kiegészítés:

 

Térképes túraleírás.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.