FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-04

Vizes Élőhelyek Világnapi tematikus foglalkozások a VADEX-nél

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a VADEX február 2-án és 3-án programot szervezett a diákoknak bemutatva e területeket a Velencei tónál és Soponyán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Ramsari Egyezmény az egyre pusztuló vizes élőhelyek védelme érdekében, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire vonatkozóan jött létre, 1971. február 2-án, az iráni Ramsar városában írták alá, s 1975. december 21-én lépett életbe. Hazánk 1979-ben csatlakozott ehhez nyolc élőhellyel, köztük a Velencei-tavi Madárrezervátummal és a Dinnyési-Fertővel. Jelenleg 29 élőhely van a magyar listán, összesen több mint 2.600 km2-nyi területtel.

 

 

Az aláírás napja azóta a vizes élőhelyek világnapja, melynek alkalmából a VADEX Zrt. két napon is programot szervezett az érdeklődőknek.

 

Február 2-án a vadasparkban 10-kor, illetve 13 órakor kezdődött a szakvezetés a tájmúzeumi rész kisterméből indulva, a Halászati kiállítást érintve, majd a Kilátóban ért véget, nagyjából 1 óra 15 perc időtartamban.

 

 

A Tájmúzeum kistermében a Ramsari egyezmény létrejöttének körülményeiről, előzményeiről és következményeiről szerezhettek információkat az érdeklődők, majd a jellegzetes Velencei-tavi vizes élőhelyek élővilágáról hallgathattak meg egy előadást, kiemelve a magyar természetvédelem címermadarát a nagy kócsagot. Később, a Halászati Múzeumban, a Velencei-tó egykori halászatáról, illetve napjainkban is folyó nádgazdálkodásáról kaptak betekintést az résztvevők. A befejező részben pedig a Vadaspark kilátójából csodálhatták meg a Velencei-tavat és környékét a látogatók, közben érdekes információk hangzottak el a tó keletkezéséről, méreteiről, vízellátásáról és élővilágáról.

 

Február 3-án, a VADEX Mezőföldi Zrt. Gilice Erdészeti Erdei Iskolája tartot ttematikus foglalkozást iskolás gyerekeknek a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, a soponyai Ökocentrumban. Az interaktív programon a 7. és 8. osztályosok számos új ismeretet szerezhettek a téma kapcsán. A Természetrajzi- és Vadászati Múzeumban a diákok megtekintették a diorámákat, tanulhattak az 1971-es Ramsari Egyezményről, és beszélgetés folyt a vizes élőhelyek természet- és környezetvédelméről.

 

 

A múzeumi foglalkozást követően sétára indult  a csoport a kisvasúti töltésen Véninger Eszter és Kovács Norbert, erdei iskolai és vadaspark vezetők kalauzolásával. Ez a terület válaszvonalként húzódik az erdő és a vizes élőhely között, ahol a résztvevőknek a program vezetői meséltek a nád víztisztító szerepéről, a tavak vízvirágzásáról, valamint azok láposodásáról és megszűnésének okairól.

 

 

A halastó végéhez érve a gyerekek spektívek (távcső) segítségével fedezhették fel a vízhez kötődő madárvilágot. A nap során a tanulóknak csoport bontásban feladatokat kellett megoldaniuk, melyek megoldása fontos kérdésre adott választ a téma kapcsán - kiderült, hogy hazánkban 29 Vizes Élőhely került fel eddig a Ramsari listára.

A zöld jeles napok a természeti értékeink megismerésén túl rendkívül fontosak a fenntartható fejlődésre nevelésben, a felnövekvő generációk kritikai gondolkodásának fejlesztésében. Ha tehetik, látogassanak ki gyakran a természetbe, számos programlehetőség kínálkozik a megyében, melyek zöld jeles naphoz kapcsolódnak.

Forrás: VADEX

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.