FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-30

Terv a Notre Dame újjáépítésére - a fenntarthatóság jegyében

A párizsi Notre Dame székesegyházat ért tragikus tűz alaposan megtépázta a világhírű épületet. A helyreállításra egyre több terv lát napvilágot. Ezek közül Vincent Callebaut a fenntarthatóság jegyében született terve a legtöbb ellenérzést kiváltók egyike.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A 850 éves világhírű katedrális a Cité szigeten található Párizs szívében. Tavaly április 15-én váratlanul tűz ütött ki a felső szinten, melynek következtében egyebek mellett leomlott a huszártorony. A katedrális felújításának pénzügyi feltételeire különbizottság alakult a költségek előteremtésére, felügyeletére. 

 

Vincent Callebaut inspirációért terveihez a tudományt, művészetet és spiritualitást hívta segítségül. Így született meg a sajátos biomimikri (a természet utánzása) módszer, amely az ember és a természet közötti harmonikus kölcsönhatáson alapul.

A Palingenesis (görögül újjászületés) névre keresztelt dizájn a főhajót, a tetőt és a templomtornyot egyesíti. Az itt alkalmazott keresztrétegelt fát (CLT) szénszálas anyaggal erősítik meg, az új tölgy vázhoz csatlakozó szerkezet anyaghasználata minimális lenne. A tíz méter magas eredeti padlás megmarad, de a tető 55 fokban hasít majd az ég felé. "Az áthatolhatóság, közösség és nyitottság" szlogenje adott támpontot az új Notre Dame tervezésénél - nyilatkozta a tervező. Az új faszerkezetet borító kristályüveg kupola szekciókra oszlik. A kristályok a beáramló fény hatására az aktív szénből - ami oxigénből, hidrogénből és nitrogénből áll -, energiát hoz létre. Az így nyert energiát hidrogéncellák tárolják, majd továbbítják a székesegyház különböző területeire. Egy szabad szellőzőrendszert is kialakítanak a szerkezetben.

 

Az elmélkedésre és meditációra az épület belsejében kerül sor, egy erre a célra kialakított kertben, ahol az emberek - némi tiltakozás ellenére - növényeket termelnek majd. Callebaut számításai szerint akár 21 tonna gyümölcs és zöldség is megteremhet a Notre Dame kertjében évente.

A meglepő és meghökkentően újszerű tervet bemutatták, de még nem dőlt el, a sokféle elképzelés közül melyik terv valósul meg.

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Unió tagállamait is felszólította, hogy vállaljanak szolidaritást Franciaországgal, és segítsék a munkát. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forintot) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adománygyűjtéssel összegyűjteni Franciaországban.

 

Forrás: LuxuryMagazin

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.