FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-27

Nemzetközi tanulmányi verseny - Fiatalok az európai erdőkben 2020

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Bizottság nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok az európai erdőkben 2020 címmel. Jelentkezés február 26-ig.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

             

 

Európa, mint kontinens, ezen belül az Európai Unió, és a nem uniós országok rendkívül változatos természeti és gazdasági környezettel rendelkeznek. E változatos környezet meghatározó eleme az erdő, annak jellegzetes megjelenésével, növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, valamint az ott folyó emberi tevékenységekkel. Az erdő Európa egyik utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Ugyanakkor országonként és régiónként más erdők és erdészeti feladatok jellemzik.

Alaptérkép a Wikipédiáról, saját bejelöléssel MM. Rákattintva nagyítható.

A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, és az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket. Objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről és a velük való fenntartható gazdálkodás szükségességéről saját környezetükben és európai léptékben egyaránt.

A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus, Moldova.

A jelentkezés feltételei

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 15 és nem lehetnek idősebbek 19 évesnél a 2019/2020-as tanév kezdetén, azaz 2019. szeptember 1-én.

A verseny nyelve angol (minden csapattag esetében feltétel a nyelvtudás). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyarul lesznek, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat nem kell fizetni.

 

A felkészülési anyag

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján, valamint további anyagok a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján lesznek hamarosan elérhetőek.

 

A verseny ütemezése

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe.

 

A nemzeti szakasz első fordulójában az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar.

Az első forduló tervezett időpontja: 2020. március 26.

A nemzeti szakasz döntője során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A feladatlap mellett a döntőre, adott témában tudományos posztert kell készíteni minden csapatnak (a poszter témáját és paramétereit az első fordulót követően közöljük). A verseny nyelve: angol.

A nemzeti szakasz döntőjének tervezett időpontja: 2020. május közepe.

 

A nemzetközi döntőbe kerülő nemzeti csapatokból sorsolással háromfős, többnemzetiségű csapatokat alakítanak. Innét kezdve egyes feladatokat a nemzeti, másokat a vegyes összetételű csapatoknak kell megoldani. A csapatokra háromfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból (nemzeti csapat). A második forduló a szabadban, az erdőben kerül lebonyolításra, ahol több helyszínen kell játékos feladatokat megoldani a csapatoknak (vegyes csapat). A harmadik fordulóban a csapat megadott témában PowerPoint prezentációt tart a többi csapatnak, amelyben feladata a téma lehető legszakszerűbb, legérdekesebben bemutatása (nemzeti csapat).

Mind a nemzeti, mind a nemzetközi csapatok versenyében lesz eredményhirdetés.

 

A verseny nyelve: angol. Nemzetközi döntő tervezett időpontja és helyszíne: 2020. szeptember, Ukrajna.

 

Jelentkezés

Az OEE honlapjáról letölthető excel fájl kitöltésével és a ypef@oee.hu címre megküldésével lehet jelentkezni. Figyelem! Egy iskola több csapata is jelentkezhet egy excel fájl megküldésével!

 

Jelentkezési határidő: 2020. február 26.

Országos Erdészeti Egyesület


 

2019-ben a YPEF nemzetközi döntő Csehországban volt.

 

A "Fiatalok Európa Erdeiben" ("Young People in European Forests") tanulmányi verseny Csehországban megrendezett döntőjében a magyar csapat egy második, egy harmadik és egy negyedik helyezést szerezett. A döntőben 9 ország középiskolás diákcsapata mérte össze felkészültségét, talpraesettségét és ügyességét.

A kilencedik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy a résztvevő diákok az iskolarendszeren kívüli, részben önálló, részben a felkészítő tanáraik által koordinált tanulási folyamat keretében mélyebb ismereteket szerezzenek az erdőkről, erdőgazdálkodásról nemzeti és európai szinten egyaránt. A nemzetközi döntő emellett kitűnő alkalom a vendéglátó ország megismerésére, az egyes nemzetek diákjai közötti kapcsolatépítésre, s ezáltal az angol nyelv aktív használatára.

Az YPEF nemzeti és nemzetközi fordulókból áll, arra a csatlakozott országok 2-3 fős csapatai nevezhettek. A nemzetközi döntőbe minden ország a legjobb csapatát delegálta. Idén is Európa szerte több ezer diák vett részt a versenysorozatban. Magyarországot a Kecskeméti Katona József Gimnázium csapata képviselte. A csapat tagjai Kancsár Emese, Kohlrusz Péter Losoncz Tamás és felkészítő tanáruk Kohlruszné Csórián Katalin.

Az első napot a diákok még a cseh fővárosban, Prágában töltötték. Itt mód nyílt a Prágai egyetem (Czech University of Life Sciences Prague) - nemrégiben a 100 éves alapítását ünneplő - Erdészeti és Faipari Karának megismerésére. A kar új, illetve megújult épületei modern előadótermekkel és a kor színvonalának megfelelő kutatói és oktatói laborokkal vannak felszerelve. Az egyetem mellett jutott némi idő Prága megismerésére is. A Hradzsinban elszállásolt magyar csapat a prágai várat, majd Prága főterét is "bevette".

 

A döntő helyszínéül a cseh szervezők az Olšina rekreációs központot választották, mely csodálatos természeti környezetben, kristálytiszta vízű tavak között, erdők ölelésében terül el a cseh-német-osztrák hármashatár szomszédságában. A központ egyben katonai erdészeti központ is, melyre méltán lehetnek büszkék a cseh kollégák. Mintegy tucat, teljesen felszerelt, fűthető faház és közösségi épület várja az látogatókat.

A versenyben nemzeti és - a résztvevő diákok közül a helyszínen összesorsolt - nemzetközi csapatok vettek részt. A nemzetek közötti versenyben egy, az európai erdőkről szóló tesztet kellett megoldani, majd előadást tartani az erdő és víz kapcsolatáról. Mindezt természetesen angolul. A magyar csapat előadása jól sikerült, s diákjaink a tesztet sem tartották nehéznek, így jó hangulatban vettek részt a vegyes összetételű csapatok versenyében, ahol növényfelismerében, s számos ügyességi számban, mint például a légpuskalövészet, íjászat versengtek egymással.

 

A versenyszámok mellett jutott idő az egyéb élményekre is: minden este szervezett és zenés program várta a résztvevőket. Sőt a diákok kreatív performance formájában hazájuk természeti szépségei mellett a kulturális, esetenként kulináris értékeivel is megismertették a többieket.

A verseny eredmény hirdetésére váró hangulatot némiképp oldva a diákok és felkészítő tanáraik látogatást tettek Český Krumlov-ba. Az 500 éven át érintetlenül fejlődő, Moldva parti cseh kisváros belvárosa, a gótikus, reneszánsz, barokk épületekkel, terekkel méltán része az UNESCO világörökségének.

A városlátogatást követő búcsúeset adott helyet a díjátadó ünnepségnek. A magyar diákok a nemzetközi csapatversenyben második és harmadik helyezést, a nemzetek közti versenyben negyedik helyezést értek el. Ez utóbbiban egyetlen tizeddel lemaradva a dobogóról. Gratulálunk a magyar csapatnak, s köszönjük a felkészítő tanárnő kitűnő munkáját!

A cseh döntő alatt az YPEF nemzetközi versenybizottság, már a jövőbe tekintve, tárgyalta meg a 2019. év tapasztalatait és kihirdette a 2020-as nemzetközi döntő rendező országát, mely Ukrajna.

A versennyel és a döntővel kapcsolatban további információk a hazai szervezők és a verseny nemzetközi honlapján érhetők el: www.ypef.eu  www.oee.hu

Kovácsevics Pál, Országos Erdészeti Egyesület;
Hoczek László, Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny
FATÁJ-ba Szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.