FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-16

NÉBIH segítsége a tűzifa csalások ellen

A hivatal EUTR szakemberei összegyűjtötték azokat a hasznos tanácsokat (köztük a vásárláshoz javasolt kérdéseket), amelyekkel a vásárlók elejét vehetik az őket sújtó visszaéléseknek. (A kiegészítésben: a Tűzifát okosan honlap bemutatása.)

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A hatósági próbavásárlások, valamint a fogyasztóktól kapott jelzések alapján a Nébih folyamatosan gyűjti és elemzi a tűzifavásárlások kapcsán észlelt jogszerűtlenségeket. A hivatal EUTR szakemberei összegyűjtötték azokat a hasznos tanácsokat (köztük a vásárláshoz javasolt kérdéseket), amelyekkel a vásárlók elejét vehetik az őket sújtó visszaéléseknek.

 

 

A Nébih tapasztalatai szerint a tűzifavásárlók elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, illetve az internetes fórumokról gyűjtik össze a rendkívül előnyösnek tűnő ajánlatokat. Sajnos országszerte számos olyan visszaélés van, amikor az eladók az emberek jóhiszeműségére alapozva csalják ki a tüzelőre félretett pénzt, csalódottságot, szomorúságot, bosszúságot és hideget hagyva maguk mögött.

Mivel a hatóság ellenőrei nem lehetnek jelen minden egyes vásárlásnál, fontos, hogy a lakosság eleve körültekintően és felelősségteljesen járjon el a tüzelőanyag megrendelésekor. A Nébih EUTR szakemberei által összeállított cikk csokorba szedi a legfontosabb információkat, többek között, hogy hogyan működik a tisztességes erdőgazdálkodó vagy kereskedő. Továbbá instrukciókat ad ahhoz is, hogy milyen ellenőrző kérdéseket érdemes - a vásárlást megelőzően - feltenniük a vásárlóknak a kiválasztott kereskedőknek.

 

A tűzifavásárlást segítő tanácsokat alábbakban olvashatják.

 

A hatóság tapasztalatai szerint a vásárlók elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, illetve az internetes fórumokról gyűjtenek - első olvasásra rendkívül előnyösnek tűnő - ajánlatokat. Ezekben jellemzően rendkívül olcsón, nagyon jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra. Sajnos az eladók megbízhatóságának vizsgálatára már jóval kisebb hangsúlyt fektetnek a leendő vásárlók. A telefonos megrendelést általában egy kedves női hang nyugtázza, ami még inkább megnyugtatja a vevőt,  hogy kedvező alkut köt. Amikor azonban megérkezik a kisteherautó, és leborítják a fát, többnyire kiderül, hogy az kevesebb is, vizesebb is, vagy akár nem is olyan fafajú, mint amit rendeltünk. A fuvarosok azzal védekeznek, hogy nekik ezt adták, szóljanak az eladónak, biztosan orvosolják a problémát. Az autó elhajt, jobb esetben a hirdető talán egyszer-kétszer még felveszi a telefont, ígérget, magyarázkodik, egy idő után pedig elérhetetlenné válik. Rosszabb esetben a helyszíni reklamációknál már a fuvarosok is fenyegetően lépnek fel, így elveszik a vásárló kedvét a határozottabb érdekérvényesítéstől.

Sajnos országszerte sok olyan visszaélés történik, amikor az eladók az emberek jóhiszeműségére alapozva csalják ki a tüzelőre félretett pénzt, csalódottságot, szomorúságot, bosszúságot és hideget hagyva maguk mögött.

A Nébih ellenőrei nem lehetnek mindenhol jelen, ráadásul az átvert vásárlók nagyon sok esetben félnek is konkrét információkat adni a hatóságoknak, tartva a későbbi megtorlásoktól. A leghatékonyabb eszköz mindezek megelőzésére a körültekintő vásárlás, az óvatosság és a fokozott tájékozódás a megrendelés előtt.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amiről felismerhetik a tisztességes erdőgazdálkodót vagy kereskedőt:

Ha egy szabálykövető kereskedő hirdetést ad fel, abban a hatósági azonosítószámot (ez lehet az erdőgazdálkodói kód vagy az ún. EUTR technikai azonosítószám) is feltünteti. A hatósági nyilvántartásokban ez alapján válik azonosíthatóvá.

Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott (pl. FA-AA 3324532), szállítójegyet, amin az adott tűzifa-vásárlás és -kiszállítás összes lényeges adata szerepel. Ezek közül a legfontosabbak: az eladó, a szállító és a vevő adatai, így neve, címe, a teherautó rendszáma, a tűzifa fafaja, mennyisége, a szállítás időpontja, melyet év, hónap, nap, óra és perc pontossággal kell feltüntetni, valamint annak megnevezése, hogy honnan származik a fa. Többféle szállítójegy van forgalomban, közülük a leggyakoribb típusú szállítójegyet és rajta az előbb felsorolt adatok helyét mutatjuk be az alábbi képen.

 


(Rákattintva nagyítható.)

 

Fontos tudni, hogy a szállítólevél, nyugta, számla, átvételi elismervény vagy más megnevezésű dokumentumok nem helyettesítik a szállítójegyet!

A jogkövető kereskedő a lerakodás előtt lehetőséget biztosít a vevő részére, hogy meggyőződjön róla, valóban a megrendelt mennyiséget kapja-e meg. Ha mázsára történt a megrendelés, akkor a mérés adatait is feltünteti a szállítójegyen (a méréshez használt, hitelesített mérleg hitelesítési jelének feltüntetésével), vagy úgynevezett mérlegjegyet ad. Ha köbméterre vagy kalodában történt a megrendelés, akkor kérésre megengedi, hogy a vevő maga is megmérje a lerakodás előtt a teherautón lévő fát.

Lerakodás után érdemes meggyőződni arról, hogy a teherautó platóján, a lerakott tűzifa alatt nem volt-e valami előre nem látott nagyobb tárgy (traktorgumi, raklap, ládák stb.), amelyet beleszámítottak a tűzifa térfogatába. Tisztességes kereskedőnél ilyen nem fordulhat elő.

 

Nézzük, ezek alapján mit tehetünk, hogy már a megrendeléskor minél nagyobb arányban ki tudjuk szűrni a csalókat!

Vásárlóként már a megrendeléskor tudatosítsa a hirdetőkben, hogy Önnel nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják téveszteni, mert tudja, milyen adatokat kell rögzíteni és probléma esetén továbbítani a Nébih felé! Ha a lentebb javasolt kérdéseket felteszi, és rögzíti az arra adott válaszokat, a csalók többsége remélhetőleg megfutamodik.

Amennyiben Ön nem használ számítógépet, kérje meg ehhez értő rokonait vagy ismerőseit, szomszédjait, hogy segítsenek Önnek a rendelésnél!

Amikor felhívja a hirdetőt, jelezze neki, hogy a megtévesztések elkerülése érdekében elsőként néhány kérdést szeretne feltenni, hogy tisztázza, kinek a hirdetését olvasta! Jelezze azt is, hogy a kapott válaszokat rögzíti!

 

A javasolt kérdések:

 

- Bejelentkezett Ön a Nébih hatósági nyilvántartásába tűzifa-kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként? Ha igen, milyen azonosító számot kapott, és ennek megfelelően, mi az erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma?

 

Erdőgazdálkodói kód:

 

  

  

  

  

  

  

EUTR technikai azonosítószám:

AA

  

  

  

  

  

  

  

 

- Nem bánja, ha megrendelés előtt ellenőrzöm a megadott azonosítót a Nébih honlapján?

A hirdetésben szereplő vagy a telefonon megadott EUTR technikai azonosítószám valódisága ellenőrizhető a Nébih honlapján az EUTR szám keresőben. (Az erdőgazdálkodói kód ellenőrzésére egyelőre nincs lehetőség.)

 

- Ha esetlegesen reklamációm lenne a tűzifával kapcsolatban, kit keressek, milyen címen, telefonszámon?

Név, cím:

Telefonszám:

 

- A tűzifa-szállítmány mellé ugye hoznak szállítójegyet, amin rajta van az Önök neve és címe, a tűzifa fafaja, mennyisége, az autó rendszáma, amivel hozzák a fát, a sofőr neve és címe, továbbá az a hely, ahonnan a fát hozzák? Kérem, hogy amikor elindulnak hozzám a fával, telefonon hívjanak fel és adják meg a teherautó rendszámát, mert csak az azzal érkező szállítmányt fogadom! Teherautó rendszáma: .............

 

Ha ezekre a kérdésekre nem hajlandóak válaszolni, esetleg nemleges választ adnak, akkor attól a kereskedőtől kockázatos tűzifát vásárolni.

Ha úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó az Ön kifogásaira nem adott megfelelő magyarázatot, nem biztosította a kért bizonylatokat, illetve az eladó az egyeztetéstől elzárkózik, őrizze meg az eladótól kapott minden bizonylatot, jegyezze fel a vásárlással kapcsolatos összes információt és ÍRJA MEG panaszát a Nébih-nek (eutr@nebih.gov.hu)!

Minél több információval tud szolgálni a jogsértő cselekményekről, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk az Ön és más vevők érdekében visszaszorítani a tűzifával kapcsolatos csalásokat.

Forrás: NÉBIH + NÉBH jótanácsok

Kiegészítés:

 

A FATÁJ szerkesztőség 2019. októberében figyelt fel el a NÉBIH EUTR részlegének Tűzifát okosan honlapjára.

 

 

Áttekintve az oldalt, úgy látjuk, hogy az alkalmazás célja ingyenes hirdetési lehetőség biztosítása az erdőgazdálkodóknak és a legálisan működő tűzifa kereskedőknek. Ugyanakkor összehasonlítható árakat kínál a kereső felület a tűzifa vásárlóknak. A kereső felületen tűzifa értékesítési tevékenységet folytató, EUTR regisztrációval rendelkező faanyag kereskedelmi lánc szereplők tudnak hirdetni, ügyfélkapus belépés után. A hirdetés feladója tehát azonosítható cég vagy személy.

Az oldalra belépve az alkalmazás engedélyt kér, hogy elérhesse az érdeklődő tartózkodási helyét, hiszen a vevő feltehetően az ehhez közeli eladókat szeretné megtalálni. A hely megadás nem kötelező, mert lehet hogy valaki az ország más részének tűzifa eladóit fogja keresni.

Eztán megjelenik a nyitó üzenet. Ezt becsukása után a honlap jobb felső sarkában lévő kapcsoló segítségével később is újra meg lehet nézni.

 

 

Tisztelt Tűzifa Vásárló!

Ha nem tudja milyen fafajú, kiszerelésű tűzifát szeretne vásárolni, kérjük jelölje a Telephely keresés kört. Itt a lakóhelyéhez megadott távolságra lévő telephellyel rendelkező, tűzifa terméket árusító faanyag kereskedelmi lánc szereplőket érheti el. Ha az összetett keresés jelölőnégyzetet használja, további telephelyre, láncszereplőre vonatkozó keresési feltételeket adhat meg.

Ha már rutinos tűzifa vásárló, a fatermék keresés kört jelölve megadott fafajú/fafaj-csoportú és kiszerelési formájú tűzifát tud keresni, ár és más jellemzők szerint listázva lakóhelye környékén. Ha a fatermék keresés fülön jelöli az összetett keresés jelölőnégyzetet további keresési feltételeket tud megadni.

Ha rutinos tűzifavásárló szeretne lenni vagy csak többet szeretne megtudni a tűzifáról olvassa el a NÉBIH EUTR részleg Tűzifát csak okosan tájékoztató kiadványát.

 

Lejjebb görgetve választani lehet a

- telephelyre keresés és a

- fatermékre keresés között.

 

A rendszer használati lehetőségeit a Felhasználói kézikönyv mutatja be, melynek kapcsolója a honlap láblécében jobb oldalon található. A 11 oldalas pdf irat részletesen leírja az alkalmazást. (Ezt a v1.0 verziót 2019-06-25-én az Inter-Mikrum Zrt. készítette.)

 

Telephelyre a megadott település legfeljebb 30 km-es körzetében lehet keresni. Lehet választani az egyszerű keresés (ez az alapeset) és az összetett keresés között, utóbbit a megfelelő négyzetben a pipa elhelyezésével. Ezzel feltárul az összetett keresés minden lehetősége.

Fatermékre keresésnél a településen kívül a fafajt, fafajcsoportot, tűzifa kategóriát; a feldolgozottság formáját kell megadni, de megadható a készletezési forma és a távolság is. Itt is van összetett keresési lehetőség, amelynél a nedvességtartalom, a kitermelési időszak és az ártartomány szerint a kérdést pontosítani.

 

A FATÁJ részéről nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a NÉBIH alkalmazást, s reméljük, hogy hamarosan sok szállító jelentkezik majd be erre a felületre, s ezek folyamatosan karbantartják majd az itt közzétett adataikat.

Kiegészítés: MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.