FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-06

Eltűnhet majd a lucfenyő az erdeinkből?

A vízhiány megváltoztatja az erdők ökoszisztémáját, kedvezőtlenül hat a fenyőkre. A fenyőhöz sokan a magashegységek alpesi hangulatú tájait társítják, de nem ez az egyetlen hazájuk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Fotó: Illusztráció / Shutterstock

- Alapvetően igaz, hogy 800-1000 méteres tengerszint feletti magasságban a hűvös, párás klímát a lucfenyő, je­genyefenyő, valamint a vörösfenyő kedveli, de van néhány fenyőfaj, például a feketefenyő vagy az erdei fenyő, melyek kifejezetten száraz területeken is jól növekednek. Az erdőgazdálkodás ez utóbbi fafajokat gyakran használja sziklás, száraz hegyoldalak megkötésére, vagy homoktalajok erdősítésére - fogalmazott Szokolovszki Géza, a Nyírerdő Zrt. igazgatóhelyettese.

 

Nem megfelelő eloszlás

 

Mint mondta, azok a fenyőfajok, amik viszont tényleg a magas páratartalmat kedvelik, az utóbbi években kellemetlen helyzetbe kerültek. - Fontos hangsúlyozni, nem alapvetően csapadékhiányról van szó, hanem annak tenyészidőszaki eloszlásáról, illetve az ahhoz társuló hőmérsékletről. A hazai erdőgazdálkodás olyan klímaosztályozást készített, ami a júliusban mért 14 órai levegő-páratartalmon alapul. Ha ez az érték átlagosan meghaladja a 65 százalékot, akkor ott a lucfenyő, jegenyefenyő jól érzi magát - hangsúlyozta a szakember, azzal egészítve ki, hogy ez jellemzően hazánk igen kis területére érvényes, elsősorban középhegységeink északi kitettségű hegyoldalain, párás, hűvös völgyeiben találunk ilyen környezeti feltételeket.

De mi történik, ha a páratartalom hiányzik? A válasz nem olyan könnyű, mert ilyenkor a fa nem egyszerűen "kiszárad", hanem egy rövidebb-hosszabb folyamat indul be, ami szélsőséges esetben a fa pusztulásához vezethet. - Ha nincs kellő páratartalom, akkor a levelein több víz párolog, mint amennyit a talajból pótolni tud. Az egyed legyengül, és nem marad "energiája", hogy védekezzen a különböző kártevők, például a szúbogarak ellen, nem tud elegendő gyantát termelni, így azok elkezdik a fa szöveteit fogyasztani, és ez további gyengüléshez vezet. Megjelennek másodlagos, harmadlagos károsítók, és a fa kipusztul - magyarázta Szokolovszki Géza.

Tovább árnyalja a képet, hogy Magyarországon sok helyre ültettek erdészek lucfenyőt. Ez jellemzően a második világháború utáni időszakban történt, amikor az ismét elcsatolt országrészek okozta fenyőhiányt próbálták pótolni.

 

Öntözéssel lehet

 

A fenti folyamatok elleni védekezés az erdészszakmának nagy kihívást okoz, különösen ott, ahol nagyobb a fenyvesek aránya, például Német-, Cseh- és Lengyelországban, hiszen ez határokon átnyúló probléma.

 

- Valószínűnek tartjuk, hogy sok helyen a kevésbé páratartalom-igényes bükk- és tölgyfafajok veszik át a lucfenyvesek helyét, kiegészülve más őshonos elegyfajokkal, és természetesen némi fenyővel az arra érdemes helyeken. Valószínűleg nem fog teljesen eltűnni a lucfenyő. Jóval kisebb arányban lesz jelen hazánk erdeiben, bár ez az arány eddig is csak néhány százalékot tett ki - mondta az igazgatóhelyettes. Úgy véli, hogy kertekben, parkokban - különösen ott, ahol öntözésre is van lehetőség, s ezáltal a legmelegebb időszakban pótolni lehet a hiányzó páratartalmat és csapadékot - valószínűleg még sokáig gyönyörködhetünk a fenyőfákban.

 

Ha viszont valaki most szeretne ültetni, érdemes eleve szárazságtűrő fajokat, például a simafenyőt, a szerb lucot és a feketefenyőt választani, melyek jobban elviselik a térségünkben lévő forró nyarakat - hangsúlyozta Szokolovszki Géza.

Forrás: haon.hu

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.