FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-20

Soha nem látott növekedés a fatermékek előállításában

A legfontosabb fatermékek (mint a hengeresfa, fűrészáru és falemez) globális termelése és kereskedelme az eddigi legnagyobb szintre bővült 1947 óta, mióta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nyomon követi az erdészeti statisztikákat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A FAO napokban megjelent legfrissebb adatai alapján rekordot döntött a fatermékek előállítása és kereskedelme 2018-ban; a nemzetközi kereskedelmi értéke pedig 11%-kal nőtt 2017-hez képest.

 

A leggyorsabb növekedést Észak-Amerika, Európa és az Ázsia és Csendes-óceán térség produkálta, melynek hátterében ezen térségek erős gazdasági növekedése áll.

 

A fűrészáru előállítása 2%-kal bővült globálisan 2018-ban, és a fűrészáru- és fatábla-előállítás is rekordot döntött. A fapép termelése és kereskedeleme szintén 2%-kal emelkedett tavaly.

 

Kína jelentősége növekedett mind a gyártói, mind a felhasználói oldalon, amivel átvette a vezetést az Egyesült Államoktól a fűrészáru terén. Az ország messze a legjelentősebb előállítója és felhasználója a fatábláknak és papírnak.

Bővülés a forgácslapok és OSB lapok piacán

 

Az építőiparban és bútorgyártásban népszerű forgácslapok és OSB fapanelek globális termelése mutatta a legnagyobb kiugrást a fatermékek között (25% és 13% a 2014-2018-as időszakban). Az igény ezen termékekre Kelet-Európában és Oroszországban volt a legerősebb.

 

2,03 milliárd köbméteres értékével csúcsot döntött 2018-ban az ipari hengeresfa-kitermelés, ami 5%-ot növekedett. Globális kereskedelme 7%-kal bővült (138 millió köbméterre), és Kína felel az import negyedéért. Új-Zéland átvette a vezető helyet Oroszországtól az ipari hengerfa exportőrök toplistáján.

 

Ezzel szemben a papíripar 2%-kal zsugorodott globálisan. Európában és Észak-Amerikában stagnált a termelés, Afrikában és az Ázsia, Csendes-óceán térségben csökkent.

 

A nyomtató és írópapír termelése 4%-kal esett 1996 óta nem látott szintre.

Fapellet boom

 

A fapellet előállítása hatalmasat bővült az elmúlt években, főleg az Európai Bizottság megújuló energia célkitűzései miatt. 2018-ban a globális termelés további 11%-kal nőtt 37 millió tonnára.

 

Európa és Észak-Amerika felelt a globális termelés legnagyobb részéért, ám közben az ázsiai térségben 2014 és 2018 között megduplázódott a termelés.


Faanyagok felhasználása (m3/1000 fő)

Új adatok

 

Újdonság, hogy a FAO adattal szolgál az újrahasznosított fa visszagyűjtéséről és felhasználásról is, amiből 2018-ban több mint 27 millió tonna "fogyott".

 

"Az új adat fontos a körforgásos biogazdaság nyomon követéséhez és a feldolgozott fatermékek életciklusának megértéséhez," mondta Sven Walter, a FAO vezető erdőgazdálkodási szakértője.

 

Forrás: FAO sajtóiroda

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.