FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-04

Összefogás a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. A DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében.

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása. Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét. A Parkerdő és a DINPI eddig is több százmillió forintot fordított a rezervátum területén olyan aktív természetvédelmi munkákra, mint a vizes élőhelyek létrehozása, inváziós fafajok visszaszorítása, erdők és gyepek természetességének növelése, barlangok védelme vagy erdei iskolák fejlesztése. A Parkerdő és a DINPI évek óta együttműködik a bioszféra-rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzésében.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. nevében Reinitz Gábor vezérigazgató, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója, valamint Pergel István, Pilismarót polgármestere november végén háromoldalú megállapodást kötött a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért. Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. Mindezeknek a teljesítése érdekében a felek konkrét vállalásokat is tettek.

 

 

A Parkerdő egyebek mellett vállalta, hogy

- létrehozza az Év Fája Tanösvényt,

- szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez,

- a Miklós-deák-völgyben lévő "Halastó" pihenőhelyet a falu közönségének - a gyalogos forgalom számára - oktatási, nevelési és turisztikai célból rendelkezésre bocsátja.

A DINPI

- odútelepet létesít, ahol oktatási célból madárvédelmi bemutatókat tart, valamint

- szakmai támogatást nyújt a különböző rendezvények lebonyolításához, a tanösvény működtetéséhez.

Pilismarót önkormányzata pedig többek között

- oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi "Halastóhoz" és

- felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

 

A megállapodás aláírását megelőzően szakmai fórumra került sor, amelyen mások mellett részt vett Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Magyar MAB (Man and Biosphere - Ember és Bioszféra) Nemzeti Bizottság elnöke, Reinitz Gábor és Füri András is. A fórumon elhangzott: a DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében, és hogy ezeknél az együttműködéseknél nagyon fontos a lakosság és a gazdálkodók bevonása is.

Forrás: Parkerdő

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.