FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-28

10 millió Fa - eddigi eredmények

Jelen állás szerint összesen 13.685 ültetésen vagyunk túl. Ebből 2.398 cserje. És 11.287 facsemete, illetve fa magonc. S az ültetések ezekben a napokban is zajlanak. Év végén a 2019., 0. évi összesítésbe még a mainál is magasabb értékek kerülnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szerettem volna örömtüzeket gyújtani a 10.000. elültetett fánk tiszteletére. Egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ilyen hatalmas szám közelébe érhetünk. Sajnálom. Bő két hete, az Élet napján, 9-én a 125-ből mintegy hetven közösségünk folytatott ültetéseket, - összesen 300 helyszínen. Aznap 6101 fát telepítettünk. E mostani bejegyzés apropója mégsem az, hogy épp csak alig több mint négyhónapos országos közösségünkkel sikerült elérnünk az elképzelhetetlennek tartott 10.000 fás álomhatárt. Hanem az, hogy amíg rákészültem a nagy bejelentésre, már a 11.000 fát is meghaladtuk.

 

Sőt! Jelen állás szerint összesen 13.685 ültetésen vagyunk túl. Ebből 2.398 cserje. És 11.287 facsemete, illetve fa magonc. S az ültetések ezekben a napokban is zajlanak. Év végén a 2019., 0. évi összesítésbe még a mainál is magasabb értékek kerülnek.

 

Egy érdekesség, aminek most az önkormányzati választások után különös bája van. A kampányban elhangzott az előző főpolgármester úr részéről, hogy, miután nekik sikerült 9 év alatt 10.000 fát elültetniük, Budapesten már egyetlen fának nincs további hely. Volt igazság abban, amit mondott: miután minden négyzetmétert aszfalt vagy mindinkább térkő borít, valóban problémás. Nekünk azért sikerült még 612 fát elhelyeznünk úgy, hogy nem az összes kerületi közösségünk volt aktív, s az előkészületek során még temérdek potenciális fahelyet fedeztünk fel. Máris nekiláttunk hát a tavaszi ültetések előkészítésének.

 

HÁLA

Szeretném hatalmas hálás köszönetemet kifejezni az alábbi közösségeknek. Sok esetben pedig vagy annak a különösen aktív magnak, amely megszervezte a helyi ültetéseket, vagy olykor annak az egyetlen személynek, aki maga után húzott és aktivitásra sarkalt egy egész települést.

 

Kedves Albertirsa; Algyő; Balatonboglár; Balatongyörök; Balatonszemes; Berettyóújfalu; Bogád; Bonyhád; Budakeszi; Budapest II., III., IV., IX., XI., XII., XIV., XVI.,XIX., XX., XXI., XXII., XXIII. kerület; Bük, Bükfürdő; Cegléd; Csomád; Csömör; Devecser; Domony Dunaújváros és környéke; Dunavarsány; Érd; Erdőkövesd (Igazvölgy); Erdőkürt (30-án ültet) Fót; Gödöllő; Gyomaendrőd; Győr; Győrújfalu; Gyula; Harta; Herceghalom; Isaszeg; Isaszeg Izsák; Jánoshida; Kaposvár; Kecskemét; Kistokaj-Teki; Leányfalu; Lovasberény; Mohács; Monor; Nagykanizsa; Öttevény; Pápa és környéke; Páty; Pécel; Pécs és környéke; Romonyai Óvoda; Siklós-Villány, Kronosz Szabadegyetem; Solymár; Sopron; Szeged; Székesfehérvár és környéke; Szekszárd; Szent György-hegy és falvai: Kisapáti, Hegymagas; Szentendrei sziget; Szilaspogony; Szolnok; Szombathely; Tác; Tatabánya; Tiszaújváros; Tokaj és környéke; Tura; Velencei-tó és környéke; Verőce; Veszprém; Zabar és környéke; Zalaszentgrót, Én Fám - Én Városom; Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány!,
Nagyon Köszönöm!

 

Minden körltekintő igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy van olyan közösség, amely most itt nem lett megemlítve. Töle/tőlük ezúton is elnézést kérünk. Kérjük jelezzék és pótoljuk. Ahogy szintén megemlítendő, hogy a településekhez kötődő közösségeken kívül rengeten magánszemély is ültetett az 10 millió Fa felhívására az Élet napján és azóta is. Rájuk is hálás szívvel és barátsággal gondolunk.

SOKAN VAGYUNK

Mi, a 10 millió Fa országos közösség, cselekszünk. Talán nem (csak) mi vagyunk az a 6000 ember, aki a múltkor végigskandálta a Lánchidat, töltötte meg hosszában a Bajcsy-Zsilinszky utat, s hallgatta végig a Kossuth téri beszédeket. De közülünk, ha nem is egyszerre egy helyre tömörülve, de az országban szétszórva közel ilyen sokan vettek részt az idei, 0. évi próbaültetéseinken. Ezt a közösségi oldalunkat például közel 35.000 ember követi nyomon a 10 millió fa tevékenységét, a 125 helyi közösségünkben pedig, átfedésekkel együtt, további közel 30.000 ember. A rossz hírekkel ellentétben tehát az a jó hírünk van e hosszú bejegyzés végére, hogy a magyar zöld gondolkozás és aktivizmus a társadalomnak sokkal szélesebb és polarizáltabb szféráiban van jelen, mint ahogy azt ma a sajtóban megjelenő értékelések rendszerint megállapítják, vannak még hál'Istennek további szervezetek és közösségek, akik fákat ültetnek, nem is kevesen, együttműködünk velük, sőt együtt is ültettünk már.

 

A 2019-es 0. évnek lassan vége. Forduljunk a bűvös 2020 felé!

Ne veszítsünk se kedvet, se lendületet.

 

ÜLTESSÜNK!!!

 

 

Bojár Iván András, Forrás: 10 millió Fa

 

Kapcsolódó FATÁJ cikkek:

Egyetlen nap alatt 6101 fából álló erdő! (2019-11-11)

10millió Fa Mozgalom (2019-07-15)

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.