FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-25

Trendi lett fát ültetni

Egymás után kezdtek szerveződni Magyarországon a különböző civil faültető mozgalmak. Ahogy a klímaváltozás egyre látványosabbá válik, úgy az emberekben is növekszik az igény, hogy tegyenek valamit, és még mindig az erdők jelentik a leghatékonyabb és legolcsóbb eszközt a szén-dioxid megkötésére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított Natura 2000 területen ültettek facsemetéket 2019 november 23-án.

A jó szándék ellenére viszont nem mindegy, hogy hova és milyen fákat ültetnek, ezért november 20-án este WWF Magyarország beszélgetést szervezett a témában. Ezen Polákovics Balázs a faültetési kampányokat szervező aktivista már szinte panaszkodva számolt be arról, hogy a hirtelen megnőtt társadalmi igény miatt  minden sarkra jut egy ültetési mozgalom, amiket most megpróbálnak összehangolni, mivel ugyanazokat az embereket és cégeket akarják megszólítani, ráadásul ugyanazokra a fahelyekre hajtanak. Az első kezdeményezés azzal indult, hogy százmillió új fát akartak ültetni Magyarországon, majd felbukkant egy másik civil csoport, amely tízmilliós célt tűzött ki magának.

 

Az is gyorsan világossá vált, hogy ha nem akarnak hülyeséget csinálni, akkor mielőtt ásót ragadnának, szakértőkkel kell beszélniük, mert erdőt ültetni nem olyan egyszerű.

*****************************************************

 

337 csemetét ültettek egy utazási iroda kezdeményezésére

 

Fogadj örökbe egy csemetét! - áll a felhívás egy kalandtúrákat szervező utazási iroda honlapján. Az utasok által 2019 során gyűjtött felajánlásokból a szombati napon 337 csemetét ültettek el a Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított, Natura 2000 területen. Az akció célja az utazásokból eredő környezetterhelés hatásának ellensúlyozása és a terület biológiai és táji sokféleségének a fenntartása, fejlesztése.

 

A Békatutaj az első magyarországi utazási iroda, aki utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják. A koncepció szerint az utazások által generált szén-dioxid kibocsátást a gyepes, bozótos területre elültetett fák 20 év alatt megkötik, így egyes utazások karbon-semlegessé válnak. A Békatutaj bármely utasa dönthet úgy, hogy anyagilag támogatja a fásítási akciót, így nullázva le a saját utazásának klímaváltozásra gyakorolt hatását.

 

A szén-dioxid megkötését célzó akcióra szánt forrás nem egy nehezen követhető külföldi alapítvány számlájára érkezik, és az akció nem egy távoli országban valósul meg, hanem itt Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen. Az akció jól dokumentált, a fák telepítését is a Békatutaj utasai és túravezetői végzik. Az itt megvalósuló erdőt bárki bármikor meglátogathatja.

 

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: "Az egész akcióban a legnehezebb feladat a fásításra alkalmas terület előteremtése volt. Szerencsére a Bükki Nemzeti Park szakemberei tárt karokkal fogadták a megkeresésünket és tudtak olyan területet kijelölni, ami megfelel a céljainknak. "Bízunk benne, hogy az együttműködésünk hosszú távon is gyümölcsöző lesz, és másoknak is jó példát mutat."

 

A fásítási akcióban 74 önkéntes vett rész. A program nagy népszerűsége miatt kerítésépítéssel együtt is egy nap alatt sikerült végezni. A lelkes aktivisták munkáját a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. is támogatta eszközökkel és szakemberekkel.

Az akció szervezői a nemzeti park szakembereivel együttműködve a helyi ökoszisztémába jól illeszkedő, őshonos fafajokat választottak, így különféle tölgy, juhar, és extenzív gyümölcsfajok indulhatnak növekedésnek a körülbelül fél hektárnyi védőkerítéssel elkerített területen. A hagyományteremtő akcióra minden évben sor kerül majd a szervezők reményei szerint egyre nagyobb és nagyobb mértékben.

Forrás: Greenfo

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.