FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-25

Technológiai fejlesztés az erdőgazdálkodásban és a fűrésziparban - a Hunnia Fagép kínálata

Az LVII. FAGOSZ Fakonferencián Tóth Lajos a Hunnia Fagép kft. ügyvezető igazgatója Technológiai fejlesztés az erdőgazdálkodásban és a fűrésziparban - a Hunnia Fagép kínálata címmel tartotta meg előadását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Október 16-án szokásosan kedvező érdeklődés mellett volt az LVII. FAGOSZ Fakonferencia Balatonszemesen, melynek záró előadását Tóth Lajos, a Hunnia Fagép - ÚJGÉP-KŐ Kft. ügyvezető igazgatója tartotta. Előadása iránt kedvező érdeklődés volt a hallgatóság részéről.

 

 

Az előadás vetített anyaga pdf-ben. Ezt érdemes az alábbi szöveghez hozzá nézni.

 

Tisztelt Elnök Úr, kedves faipari és erdészeti Szakemberek! Köszönjük a lehetőséget a HUNNIFAGÉP nevében. Tóth Lajos vagyok 42 éves, Eger közelében, Bükkzsércen élek, a Bükk déli kapujában, egy kis településen. Ügyfeleinkkel közösen olyan megoldásokat dolgozunk ki, amelyek segítik a vállalkozásaikat. Cél a hatékony termelés optimalizálása az egy termékre jutó rezsi költség csökkentése és a hosszú távú fejlődés a fejlesztések következtében.
Előadásom címe: Technológiai fejlesztés az erdőgazdálkodásban és a fűrésziparban

Közös céljaink:

- A természet és erdeink iránti tisztelet

- A környezet fenntarthatósága (erdőtelepítések)

- Folyamatos kommunikáció (szakembereink és az erdészeti, faipari ágazatban résztevők között)

- Stabil jövőkép (ahol tervezni lehet)

 

Önök, erdészeti és faipari szakemberek és még oly sokunk, akik tiszteljük a természetet és az erdőt azért dolgozunk keményen nap, mint nap, hogy a jövő nemzedéknek is tudjunk irányt mutatni. Környezetünket csak úgy vagyunk képesek fenntartani és fejleszteni, ha folyamatosan megosztjuk tapasztalatainkat egymással a szakmában és elfogadjuk mások véleményét is, akik sok esetben más nézőpontokból látnak a problémákra megoldásokat. Az erdőtelepítések terén idén nagyot léptünk előre, ami segíti a jövőbeli stabilitást és erősödést az erdészeti ágazat terén.

 

Problémák:

- Közel 30 éves erdészeti géppark (az agrárszektorban megtörtént a váltás)

- Merre fejlesszen az elsődleges faipari feldolgozóipar (kevés a nagyátmérőjű fa)

- Érdemes fejleszteni? (új vagy használt eszközök)

- Nincs szakképzet személyzet (honnan lesz emberem?)

- A bérfejlesztést nem követik a piaci árak (bér alapanyag kitermelési költségek növekszenek- piaci árak kitermelési árak stagnálnak)

- Nincs idő a családra (fáradt vagyok -ki vagyok égve-nem látom a gyerekeimet, ahogy felnőnek)

 

Felmérések alapján elmondható, hogy a magyar erdészeti géppark átlagéletkora 30 év. Sajnos nem követte az agrár szektorban történt fejlesztéseket, ahol csoda számban található gépeket is találunk, nem beszélve a sokat hangoztatott precíziós mezőgazdasági megoldásokról. Barátaimmal, partnereimmel, ügyfeleinkkel egyet értünk abban, hogy az erdészet számára speciális és sok esetben elérő megoldásokban kell gondolkodni. Dr. Jung László vezérigazgató úr is elmondta előadásában, hogy a nagy átmérőjű fák egyre kevesebb szerepet adnak a feldolgozó iparnak. Az elmúlt évek technológia fejlesztéseit megvizsgálva cégünknél a vékonyrönk feldolgozás megoldásaira volt/ van a legnagyobb érdeklődés és beruházási potencia. Ennek elérése érdekében technológiai váltásra van szükség.

Merre fejlesszen az erdészeti ágazat és az elsődleges fa-és feldolgozó ipar? Érdemes-e fejleszteni? Ha fejlesztünk, merre? Új, vagy használt eszközöket hozzunk be? Nincs szakképzett személyzet. Honnan lesz emberem? E problémák nap, mint nap jönnek elő. Bérfejlesztés. Azt halljuk, hogy Magyarországon nincsen munkaerő probléma. Pedig aki az erdőn, vagy faipari cégeknél dolgozik, ott nehéz fizikai munkát kell végezni. Ezek az emberek inkább elmennek egy multihoz 3 műszakba dolgozni. Ott folyamatos bérfejlesztések vannak, kellemes környezetben, fűtött helyiségekben lehetnek. Legtöbb vállalkozónak nincs ideje a családra. Fáradtak, kiégnek, nincs, akinek átadják a tudást és a céget, sokuknál ez egyre súlyosabb probléma: érdemes-e ezt csinálni?

 

Miért nem?

- Úgysem lesz ember

- Nem lesz annyi munkám

- Nekem ez drága

- Nem veszek fel hitelt

- Nem nyerhetek pályázatokon

- A kereskedő is csak eladni akar

- Ki fogja szervizelni a gépeket?

 

Miért nem akarok fejleszteni? Úgysem lesz elég ember, nem lesz annyi munkám. Mit fogok csinálni, melyik piaci szegmenst válasszam: Erdőtelepítés, ápolás, kitermelés vagy ne specializálódjak, hanem minden vállajak el, de akkor óriási fejlesztésekre lenne szükség?

Gépek: nekem ez drága, úgysem tudom megvenni. Nem veszek fel hitelt, nem akarok a bankokkal tárgyalni, elég volt a 2008-as válságból. Pályázaton úgyse nyerhetek, azon mindig mások nyernek. A kereskedő is csak eladni akar. Csak rám akarja sózni a termékét és utána engem elfelejt. Ki fogja szervizelni az új gépeket, ha a használt gépemet sem tudják időben megjavítani, hol találok megfelelő erdészeti gép szervizt, senki nem fog időben kijönni, ha bajban vagyok. Mikor drága egy gép? Amikor áll.

Egyáltalán akkor a faiparban, erdőgazdálkodásban érdemes-e bármit is tenni?

Tapasztalat alapján mondhatom, kollégáim naponta a fent felsorolt kérdéseket és válaszokat kapják ügyfeleinktől, akik részére, Mi segíteni akarunk és hisszük és tudjuk, hogy a közös cél érdekében van megoldás.  Temérdek információt kapunk a szakmától. Látjuk a sok kétséget, a bizonytalanságot, nem egyszerű a faipar és erdészet helyzete, de lehetőségek is vannak olyan piaci szegmensekben, amik fellendülőben vannak. Beszélhetünk aprítókról, ipari fáról másodlagos hulladékkezelésről stb. Ha már ilyen vidám témákat vettem elő akkor nézzük, meg milyen lehetőségek vannak az erdészet és a faipar területén a jövőben.

 

Erdőápolás-erdőművelés

- Erdészeti nehéztárcsák

- Altalaj lazítók

- Talajmarók

- Sorközművelők

- Vágástakarítók

- Pásztanyitó eke

- Csemete ültető

 

Erdőápoláshoz, erdőműveléshez hoztam egy-két példát. Ezeket az eszközöket már 30-40 éve megtervezték, megvan a know-how hozzá. Tudjuk, hogy működőképesek. Néha találkozunk velük és ismételten nagy az érdeklődés irántuk. Erdészeti nehéztárcsák. Altalajlazítók. Sorközművelők. Vágástakarítók. Pásztanyitó eke. Csemeteültető. Az erdőtelepítés során ezek mind nagyon fontosak lesznek. A szakma mondja részünkre: nincs ember művelésre, meg szűntek a brigádok, gépesítésre van szükség, segítsetek, találjunk ki közösen valami megoldást. Megtapasztaltuk, hogy az agráreszközök nem minden esetben alkalmasak az erdőn.

Sok esetben, ha már a partner új eszközben gondolkodik, szeretne olyan megoldást, ami speciálisan a saját szegmensében tud használni. adott erőgépek, adott felfogatások adott talajviszonyok, stb. Ezért a sztandart megoldások egyre kevesebb szerepet játszanak. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy csak akkor tudunk piacon maradni, ha ezen igényeket maximálisan kiszolgáljuk, ezzel elérve a hosszú távú kapcsolat és bizalom kiépítését.

Ilyen megkeresés volt barátom Bakó Laciék részéről Nógrád megyei Érsekvadkertről is ahol talaj előkészítésre kerestek megoldást,  kis beruházási költség mellet egy gyorsan megtérülő befektetés volt a cél. A PTH cég magyarországi partnerével (Hack-Ker Kft.) Horváth Karcsi barátommal egy Micro Crusher 1150 tuskómarót ajánlottunk részükre és örömmel mondhatom, folyamatos van talaj előkészítő munkájuk és a beruházás nem kevesebb egy év alatt megtérült.

 

Egyedi igények:

Sok cég rendelkezik különböző erőgépekkel, melyeknek különféle felfogatásai vannak. Elülső-hátulsó 3 pontos felfogatások gyorscsatlakozású adapter csatlakozó pontok stb.

Példa: Manitoura gyorscsatlakozással csatlakoztattuk a vágástakarítót. Igény volt, hogy ne 4, hanem 5 tagú legyen és 3 m széles. Mi ebben tudjuk segíteni a vállalkozókat, tudunk megoldást nyújtani ezekre. Ezzel lehet előre jutni.

A következő képen: (A minap találtam 2 hete) Az egyik ügyfelem falujában egy portán volt ez az eszköz, amiben Ő sok lehetőséget látott, milyen jó lehetne, ha gyártanának újban biztosan vásárolnék egyet, lehetne használni sorközművelésben. Láncos megoldás, dobos meghajtással, kardános direkt meghajtással. 3 pont felfüggesztés, Megoldási javaslatunk a hajtást kivisszük ékszíj hajtásra. Így a csemete magasságához igazodik a gép. Tehát 3-4 éves csemetében is el lehet menni vele, nem csak első éves telepítésben.

 

 

AMKODOR erdészeti megoldásai fahasználati berendezések

Több ügyfelünk kérte segítségünket olyan megoldásokban, ami alapján könnyen kezelhető mégis az erdészeti munkákhoz maximálisan megfelelő, megfizethető és fenntartható eszközöket biztosít. Tavaly kezdtük el a tárgyalást a fehérorosz AMKODOR HOLDING céggel, amely cégcsoport 15 gyáregységből áll. A bányagépektől a hadászati iparig közel 150 féle modellt tudnak felmutatni. Cégünk stratégiai megállapodást kötött 2019. nyarán az erdészeti divízióval magyarországi és nyugat balkáni területi lefedettséggel, amelyben forwardereket, harvestereket vonszolókat, illetve mulcsozókat találhatunk. Több éve a HUNNIAGAGÉP jelen van a nyugat-balkáni országokban is.

Leányvállalatunk HUNNIA MASINE DOO a Vajdasági Szabadkán található, értékesítési kollégáink és szerviz csapatunk mely 5 főből áll a helyi közösséghez tartoznak megfelelő ismeretekkel, kapcsolati tőkével és természetesen nyelv ismeretével. Ezért lehetőségünk van megismerni a dél-szerbiai és a boszniai nagykiterjedésű erdőterületekkel rendelkező partnereket és megoldásokat biztosítani részükre.

Tavasszal kint voltunk terepi bemutatókon, ahol volt lehetőségünk személyesen is megtekinteni a technológiát. A gyár képviselőin enyhe rácsodálkozást vettük észre, amikor a gép alá feküdtünk a vizes talajon, a cél hogy lássuk: mennyire szerelhetőek, mennyire egyszerű a vezérlése? Ugyanis azt tapasztaljuk, hogy a skandináv gyártók - melyek professzionális gépeket készítenek e szegmensben - már olyan vezérlő rendszereket alkalmaznak, amihez szinte online kapcsolat kell biztosítani. Erre nem mindig van lehetőség hazánkban és a nyugat-balkáni országokban. A gép pedig biztosan ilyen helyen fog megállni, s akkor hogyan lehet a távoli szerverre csatlakozni? Sehogy.

A fehéroroszoknál, a következőket tapasztaltuk, stabil robosztus gép váz, egyszerű kezelhetőség és szerelhetőség, ár-érték arányban megfelelő megoldás lehet akár kisebb vállalkozások részére is, alacsony fenntartási költségek. A soproni faipari kiállításon és az azt követő Somogyszobi terepi bemutatón a magyar és a szerbiai partnereink is ezeket az előnyöket emelték ki.

 

 

Egy pár szóban bemutatnám az AMKODOR történetét.

Az AMKODOR 90 éve létezik, 5.000 alkalmazottjuk van. 275 millió USD az árbevételük. 150 modelljük van. Az alkatrészek 60%-át ők készítik. 95 kereskedő partnerük van 30 országban. Az európai piacot az AMKODOR Baltic, tehát a litván összeszerelő leányvállalat látja el, ami több szempontból előnyös, európai certifikációk, vámmentes megoldások, stb. Napjainkban az erdészeti divízió elkészítette az 1000. gépet. 1997-ben készült az első fakitermelő gépük. 2003-2012. között a gyáregységekben technológiai nagy beruházásokat valósítottak meg, világszínvonalú termelő berendezéseket telepítettek. 70 millió USD értékben vásároltak eszközöket. Szeptemberben írtak alá szerződést Oroszországgal. Az orosz állam 280 millió USD értékben adott nekik megbízást egy új gyár létrehozására Szibériában. Ott évi 400-500 db erdészeti gépet fognak gyártani csak az orosz piacra.

Rendelkeznek ISO tanúsítvánnyal. Fehéroroszország Legjobb Áruja Verseny nyertese. Az AMKODOR Holding magán tulajdonban lévő cég.  Főleg a volt szovjet tagállamokba forgalmaznak gépeket, de fontos terv a jövőben az EU területén is bemutatni megoldásaikat. Legtöbb erdészeti gépük az oroszországi Szibéria területén és Fehéroroszországban találhatók. (90 %-ban AMKODOR gépekkel dolgoznak). Több gépük van Lengyel- Cseh, Szlovák és Bulgária területén is. Szibériában a terület nagysága miatt nincs lehetőség, hogy 24 órán belül a szerviz a terepen van, a gépkezelő maximum a farkasokkal találkozik két hétig, ezért a helyszínen kell orvosolni a problémát vagy legalább a depóig biztosítani kell az eljutást. Ebben segít például a kettős hidraulika rendszer, ami biztosítja a minimális mozgáshoz szükséges olajmennyiséget meghibásodás esetén is.

 

A cég saját alkatrészei: alváz, fülke, váltó. A többit a nagy nyugati gyártóktól szerzik be

KESLA (Finnország) - daruk és harvester fejek

NAF (Németország) az erdészeti gépek tandem tengelyek vezető gyártója a világon.

GRAMMER (Németország) - az erdészeti gépek speciális üléseinek gyártója .

Eberspracher (Németország) -  Autók és nehézgépek fűtőberendezéseinek vezető gyárrtója világszerte .  

HYDAC (Németország) - hidropneumatikus akkumulátorok gyártója

Sauer-Danfoss (Dánia) hidraulikus egységek és integrált hidraulikus rendszerek gyártója világszerte.

PALRAM (Izrael) -  ütésálló fülke üvegek.

 

Erdészeti gépeit (forwarderek, harvesterek) oly módon csoportosította, párosította, hogy milyen feladatra alkalmazzák (tisztítás-gyérítés, véghasználat): [Ez itt a prezentációban részletesen megtalálható.]

A gyérítésre, tisztításra a legkisebb gépük a 2531-es, amely duplatengelyes és a tisztításhoz gyérítéshez való harvester fej van rajta. A 2541-es ennek a nagyobb változata, amihez a 9 t-ás forwardert javasolnak. Ez lehet 3 vagy 2 tengelyes. A harvestert fenyőre találták ki, nem keménylombosra, miközben Magyarországon az utóbbi a több. Ezért a nagyobb fejjel szerelt, stabil alvázú gépek iránt volt érdeklődés. A 25, 27 RH-s fejeket alkalmazzuk 750 mm átmérőig. A gép teljesítménye is 300 LE körül van.

Amit Sopronban bemutattunk, teljes mértékben EU kompatibilis. Perkins motor, Adblue rendszer, stb. Partnereink a forwarderek tekintetében a 9 és 14 Tonnás változatot tartják alkalmasnak a magyar és nyugat-balkáni viszonyokra. Mi a 3 tengelyes változatot állítottunk ki, de ebből van 4 tengelyes is. Kesla daruval szerelve. A 4 tengelyes változat hasonló felépítésű. A soproni vásáron többen átjöttek a versenytársak standjáról is és elismerőem nyilatkoztak a látottakról. A terepi bemutatón lehetőség volt mindenki számára kipróbálni, többen éltek is ezzel a lehetőséggel és több órán át mozgatták előre-hátra a berendezést és tesztelték a darut.

Vonszolók. Kérdés, hogy a magyar erdészetekben mennyire alkalmazható még. Mi is várjuk a választ az állami, vagy magán erdőkben dolgozó szakemberektől, hogyan lehet ezt a technológiát optimálisan használni. A régi LKT-k még üzemelnek, de nem biztos, hogy ezeknél nagyobb méretű vonszolók lehetnek a megoldások. Úgy látom, hogy inkább kisebb gépekre lesz igény a magyar piacon.

 

 

Az AMKODOR erdészeti aprítója, forwarder alvázra épül és KESLA aprító rendszert telepíthető az egységre, így olyan talajviszonyok között és helyekre is el tud jutni, ahova egy 6x6-os telepített vagy traktorral hajtott aprító nem feltétlenül tudna.

 

Szerviz, alkatrész, képzés

A kereskedő cég mindig csak gépeket értékesítő vállalkozás lesz, amíg nem építi fel a komplett szervízhálózatot is. Mi úgy gondoljuk szolgáltatást kell biztosítani a partnereinknek, amiben fontos szegmens a szerviz, alkatrész és képzési divízió. Ezért idén elkezdtük a független erdészeti, mezőgazdasági és építőipari gép szerviz kialakítását. A fehérorosz partner szerződési feltétele volt e pont. Jelenleg Kaposváron az Erdőgép Kft. telephelyén és a vajdasági Topolyai 2000 m2 gépműhelyben vannak szakembereink. Az eszközeinkhez természetesen szakmai képzést is adunk. Szakembereink több hónapos képzésen vesznek részt, hogy ügyfeleinket teljes körűen kiszolgálhassák.

 

Miért AMKODOR?

A gép előnye az erős alváz, többszörösen túlméretezve, a gumikat tömlővel szerelik. Széles modellválaszték, raktárról vagy egyedi igény esetén maximum 90-150 nap alatt szállítható, magyarországi szerviz és alkatrészellátás, a bonyolult elektronikai rendszerek mellőzése. A daruk és a harvester fejek vezérlését a KESLA rendszer biztosítja, érzékenységét a kezelőhöz lehet állítani számítógépen keresztül, további bonyolult összetett vezérlő rendszer nincs a gépen ami elektronikusan letiltaná és megállásra ítélné az eszközt.

A hidromechanikus erőátvitelét - powershiftes váltó - azért hangsúlyoznám ki, mert a forwardereknél, de inkább a harvestereknél nagyon sokszor látjuk, hogy azok nem tudnak az egyik telephelyről átmenni a másikra, hanem állandóan trélerezni kell. A hidrostatikus váltó folyamatosan melegszik, ezért legfeljebb 2-3 km/óra sebességgel haladhat, gyakran meg kell állni. Maradtak a powershift váltónál, így a harvester és a forwarderrel is nyugodtan el lehet menni 30 km-es távolságra: nem lesz semmi baja. A terepi bemutatón Somogyszobon a telephely 4,5 km-re volt, ahol megpakolva a gépet rönkkel 35km/óra sebességgel haladt.

A fakitermelés alacsony nettó bevételei mellet a brigádok költségei jelentősen megnőttek. Ha gépesítünk, kevesebb embere van szükség és a fajlagos költségek csökkennek. A bekerülési ár. Ez fehérorosz technika, így olcsóbb, mint a skandináv gyártóké ezért a kisebb vállalkozásoknak is van lehetőség új gépben gondolkodni.

 

Fűrészipari megoldások

A másik terület: a fafeldolgozás. Sokszor az ügyfelektől csak skiccet kapunk. Valami összetettebb megoldást szeretnének kialakítani az üzemben. Ebben kell közösen gondolkodnunk: Mit hozzunk össze a hatékonyság figyelembe vételével? Vannak adottságok: épület, rönktér, bármi egyéb. Sok mindet át kell beszélni A jó gépkereskedő összedolgozik az ügyféllel, megkeresi azokat a megoldásokat, ami a legkedvezőbb. az egy termékre jutó rezsiköltség csökkentése. Több gépgyártó céggel dolgozunk WIREX, WALTER, ÜSTÜNKARLI, a ma a WIREX cég megoldásait mutatnám be.

 

 

Ha rönköt feldolgozom, mi lesz a kalapdeszkával? Abból is valami értékes terméket kellene előállítani. A darabos hulladékot is el kell tüntetni. Darálóval vagy másként. Kérdés, hogy körfűrészes, szalagfűrészes technológiát alkalmazunk-e? Legyen szó nagymennyiségű raklapelem vagy speciális szárított mikro bordázott akác hossztoldott teraszburkolat gyártásról.

A szalagfűrész lehet vízszintes vagy függőleges. (Bemutat példákat.)

A technológia annál hatékonyabb és valamilyen szinten automatizálhatók, ha a feldolgozó gépeket sorrá alakítjuk. Legyen az egy szállítószalag, görgős pálya, hulladék kihordó gumiszőnyeg stb. sok esetben már ez is megoldás lehet. Minél kevesebb ember érjen a fához. A hulladékot valahogyan ki kell juttatni az üzemből. Ezzel megy el a legtöbb idő. Az elszívó zsákból a fűrészpor (ha nincs modernebb központi elszívó), a fadarabok, fahajak hova tűnnek, illetve ezeket hogyan lehet hasznosítani? Ezekre próbálunk jó megoldásokat adni.

 

 

Egy példa: egy operátor kezeli a rönkfeladót, a prizmázó gépet, átmérő szerint tudja változtatni a vágásképet, s csak a kalapdeszkánál kellenek további operátorok.

Finanszírozás-pályázatok

Banki finanszírozás

- növekedési hitelprogram

- szécsényi kártya

Pályázatok

- "0"%-os mnb hitel

- út a jövőbe 2019 (eszköz-ingatlan)

- erdőtelepítés (közlönyben megjelent)

- erdészeti géppályázat (közeljövőben kiírásra kerül)

 

Még nagyon fontos a finanszírozás. Bankok esetén a növekedési hitelprogram látható, illetve Széchenyi kártya, no és a pályázatok, így kint van a 0%-os MNB hitel, amely teljesen működőképes, több beruházásunk megy így. Most jelent meg az Út a Jövőbe 2019-es pályázati program, ahol akár eszközt, akár ingatlant bele lehet rakni 50%-os intenzitás mellett. Az erdőtelepítés támogatása a közlönyben már megjelent. Az erdészeti gép pályázatot is ismételten kiírásra kerül.

 

Miért jó ez részemre:

- nagyobb piaci részesedés

- költséghatékony, optimalizált gyártás vagy termelés

- folyamatos fejlődés

- több idő jut szakmai képzésekre, előadásokra bemutatókra 

- több idő a családra

 

Ha ez működik, akkor kiszámítható lesz vállalkozásom. Ez megalapozza a folyamatos fejlődést. Több idő jut szakmai képzésekre, előadásokra, bemutatókra, ahol az új ismeretek megszerezhetőek.  Ami pedig nagyon fontos: több idő juta a családra.

Engedjék meg, hogy előadásom végét a Bükk-hegységben található Ódor vár párkányáról készült képpel zárjam, A képen A Hór-völgyet látjuk, Magyarország, leghosszabb egybefüggő völgyét. Innét 2 km-re élek feleségemmel és két gyermekemmel. Kívánom mindenki számára, hogy hasonló környezetben tudjon feltöltődni nap, mint nap.

 

Köszönöm szépen a figyelmüket, jó szerencsét, üdv az erdésznek!

Forrás: LVII. FAGOSZ Fakonferencia
Fotó és szerkesztés: MM

Továbbiak itt: www.hunniafagep.hu

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.