FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-22

Országfásítási Program - Kaposvár

Japán díszcseresznyéket ültettek a Kassa utcában. Kaposvár is csatlakozott az Országfásítási Programhoz, hogy továbbra is a legzöldebb városok között lehessen. A kormány célja, hogy öt éven belül 25 ezer hektárnyi új erdő létrehozásával biztosítsák a tiszta levegőt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


- Huszonkétezer fa van Kaposváron, ebből 1200 közülük 80-100 éves - mondta el Szita Károly a csütörtöki sajtótájékoztatón. Kaposvár polgármestere hozzátette: 2030-ig a somogyi megyeszékhelyen 6000 új fát ültetnek.

 

- Tíz darab olyan műszert vásároltunk, amelyek megmutatják milyen belülről a fa törzse, így megtudjuk melyik fákat kell visszametszeni, csonkolni - tette hozzá Szita Károly. A Kassa utcában 83 koros díszalmafát cserélnek ki japán díszcseresznyére. Az ültetéseket Kaposvár polgármestere mellett Barkóczi István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója és Feldman Zsolt államtitkár végezte.

 

- Az Országfásítási Program nagyon jó helyszínt talált Kaposváron, itt Somogy megyében - kezdte köszöntőjét Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár megjegyezte: a kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy gyarapítsa az erdőket és a városokban a zöld felületek állapotát javítani. Kiemelte, hogy az állami erdőgazdaságok 550 hektárnyi területen kétmillió facsemetét és 100 tonnányi makk ültetésével hoznak létre új erdőket. A programtól azt várják, hogy a következő 3-5 év során 25 ezer hektárnyi új erdő jön létre, 100 millió fa 350 ezer tonnányi szén-dioxidot fog elnyelni, tisztább levegőt biztosítva.

- Fontosnak tartjuk, az önkormányzatok, állami társaságok mellett ösztönözzük a földtulajdonosakat is, hogy telepítsenek erdőt, ehhez pedig megemelt pályázati forrást biztosítunk - mondta el az államtitkár.

- Évtizedes probléma oldódott meg, hogy a koros japán díszalmafákat, amelyek termései, levelei komoly bosszúságot okoztak most kicserélik a japán cseresznyefákra - mondta el Horváth Benjamin a Kassa utca egyik lakója.

 

Környezettudatos somogyiak

 

- Idén 60 hektárral bővítjük Somogy erdőállományait - mondta el Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője. Hozzátette: 2010 óta 300 hektár új erdőt hoztak létre a megyében.

- Fenntartható erdőgazdálkodást folytatnunk, a nem őshonos, rossz minőségű erdőállományok helyett jellemzően kocsányos tölgy fafajjal őshonos új erdőket hozunk létre - jegyezte meg Ihárosi Péter. Somogy megyéből Alsóbogát, Csokonyavisonta, Nagyatád, Somogyaszaló, Somogyjád, Újvárfalva és Zselickisfalud települések érintettek a programban. Nem csak az önkormányzatok, állami erdőgazdaságok tartják fontosnak a faültetést, hanem több somogyi iskola és civil szervezet is. A közelmúltban a kaposvári Táncsics gimnázium diákjai húsz keskenylevelű kőrisfát ültettek el a Desedai arborétumban. Olyan fasort alakítottak ki, amely a jövőben tovább bővíthető.

Forrás: SONLINE

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.