FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-29

Lombkorona tanösvény és vadászpanzió avatás a Gerecsében, a Budapesti Erdőgazdaságnál

Süttő és Tardos határán, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben, a korábbi kőfejtő területén létesített lombkorona-ösvényt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., illetve felújították Alsóvadácson a vadászpanziót, s október 25-én volt ezek nagyközönségnek átadása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A lombkorona tanösvényt Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mutatta be.

Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai, pedagógusai erdei tanórán vettek részt.

 

A természetjárás, turizmus és az idegenforgalom igényeit is ki akarták szolgálni. Vöröshídra esett a választásuk. A korábbi kőfejtő kedvelt kirándulóhely. Itt haladt át egykor az erdei iparvasút. 1917-ben Csernoch János bíboros, hercegprímás határozta el a vasút megépítését. Követ, fát, meszet szállítottak és személyforgalom is volt. Az államosítás után a Süttői Állami Erdei Vasúthoz került. Süttő, Pusztamarót és Tardosbánya között 1971. december 31-én szűnt meg a vasút. Most a Vöröshídnál, a vasúti híd helyén ma gyaloghíd van.

 

 

A tanösvény építésénél szempont volt: a faállomány megtartása, s a lehető legkisebb környezeti beavatkozás. A tanösvény 9%-os emelkedésű, illetve lejtésű és vízszintes szakaszokból áll. A kör alakú, 44 m átmérőjű, 105 m hosszú szerkezet időszakos vízfolyás felett halad. Talajtól legnagyobb magassága 11 m. A mozgáskorlátozottak is körbejárhatják, s eljuthatnak a fakoronák közé.

A járófelület tölgy, a tartószerkezet horganyzott, majd festett acél. Az időtállóság és fenntarthatóság volt a fontos szempont. A vörös festést a tardosi mészkőhöz igazodva kapta. Köszönetet mondott a Szepezd Kft-nek kiváló kivitelezői munkájukért, s saját kollégáinak együttműködésükért.

A beruházás jelentős összegét az Agrárminisztérium tulajdonosi tőkeemelése adta. A tanösvényen tájékoztató táblák mutatják az erdő talajról nem látható élővilágát. A környéken kirándulók figyelmét felhívta a nem messzi, alig 1 km-re lévő, felújított Alsóvadácsi Vadászházukra is.

 

Bors Richárd, az Egy a természettel 2021 Világkiállítás szakmai igazgatója kifejezte örömét, hogy e beruházás is segít a szabadidő természet közeli eltöltésében. E tanösvény bemutatja az erdők jelentőségét, hasznát, jövőképét. E feladatból az állami erdőgazdaságok kiemelt szerepet vállalnak, így a Budapesti Erdőgazdaság is. Fontos szerepet töltenek be a turizmusban és az oktatásban. 2021-ben lesz a Vadászati Világkiállítás, melynek jelmondata: "Egy a természettel". A kiállítás segíteni fog az egészséges természeti viszonyok fenntartásán és a biológiai sokféleség megőrzésén dolgozók munkájának jobb megértésében.

 

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott: Büszkék lehetünk erdeinkre, vadállományunkra, s az erdész, vadász szakemberekre, akik segítségével megőrizhetjük ezen értékeket. Nagy büszkeség, hogy 2021-ben Magyarországon lesz a vadászati Világkiállítás. Fontos, hogy itt vannak a gyerekek, megismerjék természeti értékeinket. E tanösvény és a felújított panzió hatására nem csak megyén túlról, de külföldi látogatókra is számíthatunk. Olyan turisztikai attrakciókat kell kitalálni, melyek idevonzzák a családokat, s melyek által a természeti szépségek mindenki számára ismerté válhatnak.

 

A beszédeket követően Dr. Kancz Csaba, Bors Rihárd, Szalay László felavatták a Tardosi Lombkorona Tanösvényt.

 

 

 

A tanösvány átadása után a következett a kevesebb mint egy km-re lévő felújított Alsóvadácsi Vadászház Panzió átadása.

Ott megtudhattuk, hogy a Kisfaludy Program támogatásával (38.416.840 Ft) volt lehetőség a felújításra. Az 1980-as években épült épületet megújították és a mai kor elvárásainak megfelelő energetikai fejlesztést hoztak létre. Eredetileg 11 szoba volt, most pedig 10 számozott szoba van, melyek közül a földszinti úgynevezett családi szoba, s ez akadálymentesített. A közösségi tereket is felújították. A már meglévő mellett gerendaházat fognak felépíteni, melyben 10 férőhely, a két épületben tehát összesen 36 ágy lesz.

 

 

 

 

Szalay László pohárköszöntője után dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Czermann János Süttő polgármestere, és Szalay László a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója emlékfát ültetnek.

 

Forrás: A helyszín
Lejegyezte és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.