FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-12

Megújuló alapú (faapríték) fűtőmű Kecskeméten 2021-re

4 Md Ft vissza nem térítendő támogatással egészíti ki az állam a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. megújuló energia alapú hőtermelésre, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére irányuló átfogó fejlesztési projektjének finanszírozását. 5 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán jön a korábban nyert 20 MW-oshoz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Mindezt október 5-én (szombaton) délután jelentette be Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője Kecskeméten.

 

 

A beruházáshoz a társaság 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be sikeresen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programhoz, így a mintegy 26.000 tonna/év CO 2 megtakarítást eredményező, stratégiai szintű energetikai beruházás összességében több mint 7,6 milliárd forintból valósulhat meg. Minderről október 5-én Kecskeméten tartott közös sajtótájékoztatót Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója.

A polgármester elmondta, három előnye is van ennek a beruházásnak. Egyrészt ez a beruházás segíti a levegő minőségének javítását. Továbbá a szolgáltató 40 ezer fogyasztója zöld energiával fűti majd otthonát, és kapja majd a melegvizét, de új területek bekötésére is lehetőség nyílik a projektnek köszönhetően. A TERMOSTAR így felzárkózik a Hi-tech technológiához.

Esély lesz továbbá arra is, hogy a szolgáltatók együttműködésen is elgondolkodjanak. A 'Velünk zöldül Kecskemét' elnevezésű fejlesztési projekt új kaput nyit a zöld energia felhasználására a kecskeméti távhőszolgáltatásban. A beruházás célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, megújuló energián alapuló, hatékony távhőszolgáltatás megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.

 

 

A TERMOSTAR Kft. a környezettudatos gondolkodás mellett elkötelezett szolgáltatóként - a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott fő célkitűzésekkel összhangban - hatékony és versenyképes szolgáltatással kívánja ösztönözni a távhőszolgáltatás, mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedését. A beruházás meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő, megújuló energiát hasznosító zöld fűtőerőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő, egységes távhőhálózat kialakítása, amely nagy mértékben növeli a kecskeméti távhőszolgáltatás energiahatékonyságát.

Az átfogó fejlesztési projekt keretében a 4 milliárd forint állami támogatás felhasználásával kialakításra kerül a társaság új, zöld fűtőművét befogadó telephelye Kecskemét déli iparterületén, egy 5 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint a különálló vezeték rendszereket összekötő, s ezzel egységes, hatékony távhőrendszert létrehozó, összességében 4,6 km hosszúságú távvezeték szakaszok.

A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a két sikeres pályázathoz, amelyet 2017-ben nyert el a TERMOSTAR Kft.. A társaság 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be a KEHOP 5.3.1. és KEHOP 5.3.2. programjára. Ennek felhasználásával a társaság új telephelyén üzembe áll egy 20 MW teljesítményű kazán, amely a faapríték mellett városi zöld biomassza hasznosítására is alkalmas. Szintén ebből a forrásból valósul meg a Szultán utcai telephelyet a dinamikusan fejlődő Nyugati Városkapu térséggel összekötő távvezeték, amelynek köszönhetően létrejön az újabb nagy fogyasztók távhőre kapcsolódását is lehetővé tevő kecskeméti távhőgyűrű.

 

A TERMOSTAR tervezett beruházásának látványterve.

 

A várhatóan a 2021. év végére megvalósuló stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerűen, környezettudatosan, fenntarthatóan szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatos, megújuló energiára alapuló távhőellátás.

Palkovics László egy másik projektet is beharangozott: mint kiderült, a háztartásokat szeretnék ellátni olyan okos mérőkkel, amelyekkel lehet majd programozni az energia felhasználását.

Forrás és fotó: hiros.hu

Észrevétel:

 

Akinek ebben gyakorlata van, számolgathat, hogy a korábbi pályázati 20 MW-os + a mostani pályázati 5 MW-os két kazán együtt mennyi faaprítékot fog fogyasztani attroban, luttroban, bármi másban mérve. Meg persze a 2021. valamikori induláshoz a beruházó nyilván előbb-utóbb megjelenik majd ajánlatkéréssel a reális szállítási körzet lehetséges faapríték kibocsátóinál, s akkor majd kiderülnek fafaj, frakció, nedvesség, miegymás műszaki és ár, illetve más fizetési kondíció, meg logisztikai elképzelései is. Még az is lehet, hogy a leendő vevő gondolt a több éves, hosszabb távú megállapodások lehetőségére is.

 

Kapcsolódó:

 

Ugyanez a hír más helyen:

Kecskeméten is megvédik a rezsicsökkentés eredményét napi.hu 2019-10-05

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.