FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-24

Portugál kísérlet: kecskével az erdőtűz ellen

A Mediterráneumban 1980. óta csökken az erdőtüzek száma és területe, de kivétel ebből Portugália. Most a megelőzéssel is elkezdenek foglalkozni, s kísérletként bevetik a kecskéket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az egyre forróbb európai nyarak ellenére 1980 óta csökken az erdőtüzek miatt leégett területek aránya a leginkább érintett mediterrán országokban. Az egyedüli kivétel Portugália, ahol fokozatosan nő a leégett területek nagysága, és a kisebb mérete ellenére itt égett le a legtöbb erdő az EU-ban 2010 óta.

 

Az egyre pusztítóbb erdőtüzeknek az egyre szélsőségesebb időjárás mellett az elhibázott erdőgazdálkodás és a politikai tétlenség a fő oka. A kormányzat sokáig érdemi változtatás nélkül szemlélte az egyre kiterjedtebb erdőtüzeket, és ez oda vezetett, hogy 2017-ben több mint hatvan ember halt meg egy erdőtűzben, amely Portugália modern történelmének egyik legnagyobb tragédiája volt.

Ez a csapás rávilágított az erdőtüzek kezelésére szánt állami pénzek elhibázott elosztására, és jelentős szakpolitikai fordulatot hozott el. 2017-ig a tűzoltást helyezték előtérbe a megelőzéssel szemben, idén azonban az erdőtüzek kezelésére szánt állami források ötven százalékát a megelőzésre fordítják, ami 2017-ben még csak húsz százalék volt.

"Azt hiszem, végre megértettük, hogy nem elég harcolni a tüzek ellen, hanem meg is kell előzni őket, amit kemény munkával lehet elérni a nyári hőség előtti hónapokban" - mondta a New York Times-nak egy portugál erdőmérnök. Az elmúlt két évben ennek érdekében számos megoldást teszteltek Portugáliában, leginkább a fejlett technológiát felhasználva, mint a drónok vagy a műholdak.

A high-tech eszközök mellett azonban egy kevésbé újszerű módszerrel is kísérleteznek, méghozzá kecskékkel. A portugál erdőtüzekben a korábban említettek mellett szerepe van a déli országok mindegyikét sújtó elvándorlásnak. A falvak fokozatosan kiürülnek, és szintén eltűnnek az erdős területekről, legelőkről a pásztorok és a nyájaik.

Az állatok hiányában a gyúlékony növényzet sokkal jobban elburjánzik, növelve az erdőtüzek esélyét. A szamócafák levele például kifejezetten gyúlékonynak számít, a kecskék viszont nagyon szeretik. Emberi erőforrásból esélytelen lenne kezelni ezeket a növényeket, a kecskék azonban segíthetnek biztonságosabbá tenni az erdőket.

A kísérleti projektet tavaly indították, minimális költségvetéssel, egyelőre 40-50 pásztornak nyújtanak állami támogatást. A New York Times-nak nyilatkozó pásztorok keveslik a kísérlet révén kapott pénzt, de a kormányzat szerint egyelőre kicsiben szeretnék tesztelni a módszert, és ha beválik, akkor országos léptékűvé válhat a program.

Írta:
Forrás: g7.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.