FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-29

2020. madara az erdei fülesbagoly

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján lehetett szavazni háromféle bagolyra, a közönség kedvence magasan az erdei fülesbagoly lett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az olvasók az uráli bagolyra 1118-an szavaztak, a füleskuvikra 2312-en, az erdei fülesbagolyra pedig 3146 szavazat érkezett. Vitathatatlanul ez a kedvenc, a szavazók 48%-a száza nyomta erre a bagolyra a voksot. Az erdei fülesbagoly kicsit olyan, mint ahogyan megismertük dr. Bubót, a kisebb erdőket szereti, megtalálható öreg temetőkben,  folyóárterekben. Ez a leggyakoribb haza bagolyfajunk, a telet általában örökzöldeken vészelik át, évente egyszer költenek, márciusban.  

 

 

A MMTE 40 éve indítja el minden évben az év madara szavazást, az egyesület célja felhívni a figyelmet az adott faj természetvédelmi problémáira. 2019-ben a gólyatöcs a szavazók kedvence, jövőre az erdei fülesbagolyé lesz a főszerep.

 

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik azokat, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek.

 

! ! ! FATÁJ észrevétel:

E cikkhez két helyről vettem a szöveget, s egy részletben érdekes a különbség:

tavelo.hu: "A közúti balesetek és az erdőgazdálkodás veszélyt jelent rá, a fiókák életét pedig a ragadozó állatok is befolyásolják."

mme.hu: "E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyeztet."

Ugye micsoda nagy eltérés? Lehet hogy a Travelonál nem értették mi az a fenntartható, avagy tartamos, s az egyszerűsítés kedvéért sebtiben kihagyták a mondatból. Pedig a Magyar Madártani Egyesület erdeti szövegének jelentése másként megfogalmazva: A baglyokra a fentartható (tartamos) erdőgazdálkodás nem jelent veszélyt. "Apró" különbség által lesz az igenből nem és fordítva.

Igaz, a Magyar Madártani Egyesület is kicsit slendrián, hiszen az általános felvezetés után az egyes fajok ismertetésénél már erősen egyszerűsítve (önmagával ellentmondva) az erdei fülesbagoly esetében a veszélyeztető tényezők közé már csak általában az erdőgazdálkodást sorolja, az uráli bagolynál pedig kizárólag általában az erdőgazdálkodást jelöli meg veszélyeztető tényezőként a tartamos, szakszerű, előírásokat betartó erdőgazdálkodás helyett.

 

 

Balról jobbra:

 

Uráli bagoly

Elterjedt a hideg- és mérsékelt égövi Eurázsiában Szahalintól és Japántól Skandináviáig és a Kárpát-medencéig. Elterjedésének határai északon nagyjából a 65. szélességi fokot, délen nagyjából a tajga déli határát követik. A zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is.

 

Füleskuvik

Dél-Európában, a Közel-Kelet egyes részein és az egykori Szovjetunió területén át egészen Mongóliáig húzódik a költőterülete. Hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett "D" típusú odúkat. Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Mivel a rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát, ezért a növényvédő szerek használatának csökkentésével, valamint mesterséges költőodúk kihelyezésével növelhetjük az állományt.

 

Erdei fülesbagoly

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit.  Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.

Forrás: travelo.hu, mme.hu, és mme.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.