FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-18

Környezettudatos szemléletformálás az Erdei Vándortáborokban

A fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával is megismerkedhet az a csaknem 4000 diák és pedagógus, aki idén nyáron az Erdei Vándortáborok hét előre kialakított útvonalának valamelyikén vándorol.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az egyhetes Erdei Vándortáborok célja, hogy a felsőtagozatos és középiskolás diákok megszeressék a természetjárást és elsajátítsák a környezettudatos gondolkodás alapjait. A Program lehetőséget ad arra is, hogy a táborozók közelebb kerüljenek hazánk erdeihez, valamint megismerkedhessenek az erdészek sokrétű munkájával. Az Erdei Vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület és a Bakonyerdő Zrt. sajtótúrán mutatták be a nagyközönségnek.

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei. Ez utóbbiak szervezését az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, az útvonalak kialakítása és a táboroztatásba azonban minden esetben bevonják a helyi erdészeteket és erdőgazdaságokat. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai úgy látják, hogy a vándortáborozó diákok nyitottak a természetjárás szépségei és a környezettudatos gondolkodás iránt.

 

"Az Erdei Vándortáborok szervezése során meglepően jó tapasztalatokra tettünk szert: rájöttünk, hogy a gyermekek közelebb vannak a természethez, mint gondolnánk. A diákok még fogékonyak az erdőkre, itt megszeretik a túrázást, így később nagyobb eséllyel hozzák el kirándulni a családjukat és a barátaikat is" - mondta dr. Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese az Erdei Vándortáborokat bemutató sajtótúrán a bakonyi Kőris-hegyen.

A szervezők törekszenek a fenntartható és környezettudatos szemlélet érvényesítésére, ezért a táborokban keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentik.

"Az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használunk, nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra buzdítjuk a gyerekeket. Bátran állíthatjuk, hogy a vándortáborozók ökológiai lábnyoma az évnek ebben a szakaszában a legkisebb, így számukra ez az év legzöldebb hete" - magyarázta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektfelelőse.

 

 

A táborok szervezői nemcsak az adott térség természeti értékeinek és kulturális nevezetességeinek bemutatását tartják fontosnak, hanem szeretnék megismertetni a gyerekeket hazánk erdeivel és az erdészek munkájával. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy minél nagyobb területen bevezethessék az örökerdő gazdálkodást. A fenntartható és természetközeli erdőgazdálkodásnak különösen nagy jelentősége van most, amikor a forró, aszályos napok száma egyre növekszik, és a szélsőséges csapadékeloszlás is nagyon megviseli a hazai erdőállományt.

 

 

"A klímaváltozással járó kihívásokra a hagyományos természetes erdőfelújítási módszerek mellett az örökerdő gazdálkodás a megfelelő válasz. Ennek során minél több fafajból álló elegyes, több korosztályú erdőt hozunk létre, így a fagyedek a kártevőkkel (gombák, rovarok) szemben is ellenállóbbá válnak. Nagyon fontos mindemellett a tudatos erdőtelepítés is, így a következő ültetési idényben a Bakonyerdő Zrt. közel 300 ezer facsemetét és makkot ültet majd el, amelynek köszönhetően az erdőterület tovább nő" - tette hozzá dr. Szekrényes Tamás.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság által kezdeményezett Erdei, Bringás és Vízi Vándortáborok célja, hogy a 12-18 éves diákok megismerkedjenek a természetjárás szépségeivel, valamint hazánk fontosabb természeti és kulturális értékeivel. A vándortáborok népszerűségét az is bizonyítja, hogy a tavalyhoz képest idén 4 ezerrel több gyermek vesz részt a programban. Idén duplájára nőtt az Erdei Vándortáborok résztvevőinek száma is, így összesen 138 csoport, mintegy 4 ezer táborozó túrázik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, valamint az idén új útvonalként bekapcsolódó Zemplén és Vasi-hegyhát előre kialakított útvonalain.

Forrás: OEE

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.