FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-09

Javaslat: 1 ha erdő gazdálkodónként az EU-tól 2020. után

A 2020. utáni Közös Agrár Politikához azt javasolja Phil Hogan EU biztos, hogy 1 ha erdő telepítéséhez való kifizetéssel támogassák a farmereket (gazdálkodókat).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Április 25-én, A mi erdőnk, a mi jövőnk konferencián Hogan EU biztos bejelentett egy lehetséges kezdeményezést, amellyel az EU tagországai elérhetik a 2020 utáni KAP javaslatok ambíciózus környezet-politikai céljait. A kezdeményezés azt javasolja: támogassák a farmereket (gazdálkodókat) egy ha erdő telepítéséhez való kifizetéssel. Az ülésen az erdészeti szektor klímaváltozással szembeni küzdelemhez, az innovációhoz, a munkahelyekhez és a gazdasági növekedéshez lehetséges hozzájárulásáról tárgyaltak, s ezen részt vettek Phil Hogan, Miguel Arias Canete és Neven Mimica EU biztosok.

 

 

Vitaindító előadásában Hogan EU biztos bejelentette az "1 hektár kezdeményezést", melyet a közös agrár politikán (KAP) keresztül támogatnának. A jövőbeni KAP Stratégiai Terveikben a tagországoknak lehetőségük lesz támogatniuk a gazdálkodókat gazdaságonként egy hektár erdőtelepítéshez (payments per farm for the afforestation of one hectare). Az erdőtelepítést biodiverzitás-barátan kell kivitelezni, hozzájárulva a klíma és környezeti célokhoz.

A kezdeményezést Vidékfejlesztési Alap által lehet programozni és ez elősegítheti a tagországokat, hogy elérjék klíma és biodiverzitási céljaikat. Újabb gyakorlati példa lesz arra, hogy a gazdálkodók a közjót szolgálhatják a köz támogatásával. A kedvezményezettek és a hatóságok adminisztratív akadályainak korlátozása érdekében évi hektáronkénti kerek-összeget lehetne juttatni minden ebben részt vevő gazdálkodónak a soron következő EU költségvetési időszakban.

Az ilyen kezdeményezés jelentősen hozzájárulhatna az értékes ökoszisztéma szolgáltatások létrehozásához, mint a víz visszatartáshoz, az árvizek és a talaj erózió kézben tartásához. Ugyanakkor jelentős biodiverzitás előnnyel is járna, mint búvóhely és összekapcsolás (zöldfolyosó?).

Hogan EU biztos arra bátorította a tagországokat, hogy fogadják el ezt a kezdeményezést, mert segíthet a környezeti célok elérésében és köz-javaink, köztük az erdő megvédésében. Azt mondta: "A következő KAP lehetőséget biztosít, de a kezdeményezést megvalósításához kell a tagországok politikai akarata. Így azt remélem: továbbítják e gondolatot."

Forrás: Európai Bizottság

Észrevétel:

 

Majd, ha a CAP reform tervezetet tovább tárgyalja az új Parlament, meg a Tanács akkor derül ki, hogy mi lesz e javaslatból, s persze sok múlik a tagországok szándékán is. Minden esetre kedves kezdeményezés, s innét még hosszú az út a nemzeti, így a magyarországi támogatási lehetőség kiírásáig.

 

Tehát 1 ha / 1 gazdálkodó. A kérdés: a 7 éves költségvetési ciklus alatt 1-szer, esetleg évente, tehát 7-szer, vagy amikor megnyílik, attól kezdve évente, vagy .... ?

Mekkora lesz az általány összeg? Minden tagországban azonos, országonként eltérő, illetve majd kiderül mire lesz elég.

Az ördög többféle részletben is lakozik, így nem lesz közömbös, hogy mit kell biodiverzitás-barát (biodiversity-friendly way) kivitelezésen érteni.

Milyen lesz az 1 ha-os gazdálkodónkénti erdőtelepítési támogatási összeg versenyképessége az ugyanazon mezőgazdasági terület földalapú és/vagy más mezőgazdasági támogatásokhoz viszonyítva?

Az összeg az elsőkivitelre, vagy a pótlásokra, ápolásra, kerítésre, miegymásra is fedezetet ad, ami a hatóság általi erdőként átvételhez szükséges? (Persze ebben országonként jelentősen eltérő lehet majd az eljárás.)

 

Ami pedig igazán érdekes: Hány gazdálkodó, illetve gazdaság is van Magyarországon? Hiszen ez - ha mind igénybe veszi - annyi ha többlet erdőt jelent majd. Ha pedig ráadásul nem csak a 7 éves ciklusban egyszeri, hanem akár évente ismétlődő lehetőségről van szó, na az valóban nagyon érdekes lesz.

 

Minden esetre Hogan EU biztos úr kérésének eleget téve, talán elég idejében viszi a FATÁJ a hírét javaslatának.

 

Kiegészítés:

 

Phil Hogan-t második ciklusára is EU biztosnak jelölték egy mai hír szerint.

FordSzerk+Észrev: Mőcsényi Miklós

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.