FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-08

Nem lesz hiány erdészeti témákból a finn EU elnökség alatt

2019. második félévében Finnország adja az EU Tanácsának elnökségét, s arra készülnek, hogy az erdők és az erdőipar ügye többször is a tárgyalóasztalon legyen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Finnország adja az Európatanács elnökségét a következő 6 hónapra. Ez lehetőség Finnország speciális jellemzőinek és gyakorlatának megmutatására, s így a tartamos növekedés és a bio alapú körkörös gazdaság általi lehetőségek természetesen nagy szerepet kapnak. Az Európai Bizottság is foglalkozni akar ezekkel a témákkal.

A finn elnökség nagyon érdekes időszakban lesz. A finn kormány csak néhány hetes, a miniszterek között vannak az EU szinten új arcok. Ugyanakkor az Európai Parlament képviselői körében is változás volt, valamint új biztosokat fognak kinevezni, így bőven lesz mit megismerni Brüsszelben is. Továbbá egy tagország elhagyja az EU-t, azaz most úgy tűnik: lesz Brexit. A változások ellenére a politikai folyamatok haladnak tovább.

A tagországok az elnökséget hármas csoportban viszik. E három ország egyezik meg a közös témákról, melyekkel a három elnökségi időszak azaz 18 hónap alatt foglalkoznak. Finnország szorosan együttműködik a megelőző időszaki Romániával és Horvátországgal, mely követni fogja. Ezen országok után jön Németország 2020. őszén, majd Portugália 2021. tavaszán. Ezért foglalkozik ez az öt ország közösen erdészeti ügyekkel.

Annak ellenére, hogy az EU-nak nincs erdészeti politikája, a jelen EU parlamenti ciklusban biztosan nem tárgyalnak kevesebb erdészeti ügyet. Elnöksége elején Finnország Biogazdasági Konferenciát fog szervezni, melyen a résztvevők például megvizsgálhatják az EU biogazdasági stratégiájának végrehajtását. E stratégiában kiemelten szerepel a fatermékek klímaváltozással szembeni küzdelemben játszott szerepe, s a finn erdészeti szektor vezető példát mutat e téren.

Finnország fogja vezetni a vitát a beruházások tartamosságára vonatkozó rendelettervezetről. E javaslat előkészítése során Finnország felhívta a többi tagország figyelmét a téma erdészeti vonatkozásaira. Az Európai Parlament javaslata jelentősen eltér az Európai Bizottság szövegtervezetétől és érdekes lesz látni, hogy mely tartamos erdészeti műveletek következnek majd ebből. Ugyanakkor Finnország kampányt folytat az EU erdészeti stratégiájának megújításáért és összeszerkeszti az EU tagországok véleményét arról, mit tartalmazzon a megújuló erdészeti stratégia.

Ezen túl úgy tűnik, hogy több mint 50 európai ország - mintegy 5 éves szünet után - tárgyalást folytat a jogilag kötelező erdészeti megállapodásról. Ha megszületik a döntés az időtervről és a továbbiakról, Finnország fog tárgyalni az EU tagországok nevében. A megállapodás tényleges tartalmáról vélhetően nem indul el a tárgyalás mielőtt Horvátország átvenné az EU elnökségét.

Így az erdők, az erdők tartamos használata, valamint a faalapú megoldások erősen napirenden lesznek idén ősszel. Finnország számos erdészeti minisztert, magas rangú tisztviselőt és vezérigazgatót fog vendégül látni a tagországokból és mutatja be nekik a finn erdőket és a finn erdőipart. Legyenek üdvözölve!

Szerző: Karolina Niemi,
a Finn Erdőipari Szövetség erdészeti igazgatója
Forrás: forest.fi

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.