FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-19

Keresett szakmákat kínálnak Szegeden és Csongrádon is

Többen jelentkeztek szakközépiskolába, mint általános gimnáziumba hazánkban, de megyénkben is pozitívak a mutatók. A megkérdezett intézményvezetők elmondása szerint azoknak érdemes szakképzésre menni, akik nem szeretnének 3-4 évig egyetemen ülni, és éreznek magukban kellő kreativitást.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Megyénkben népszerűek a szakképzések, a Szegedi Szakképzési Centrumban 1038 kilencedikes kezdte meg a tanévet, idén a ren­des felvételi eljárás keretében 871 diák nyert felvételt, azonban még most indul a beiratkozások időszaka. Angyalné Kovács Anikó főigazgató elmondása szerint fontos, hogy az érdeklődési körnek megfelelően válasszunk iskolát a gyermeknek.

- Akik viszonylag hamar szak­mát szeretnének szerezni, azoknak a szakközépiskolát érdemes választani, hiszen itt olyan képzettséget adó bizonyítványt kapnak kézhez, amivel rögtön munkába tudnak állni. Mindegyik keresett szakma, amit kínálunk, ezt jól tanúsítja, hogy a képzések után nagy arányban találnak munkát fiataljaink, vannak olyan területek, mint például az építőipar, ahol már tizenegyedik osztályban elkelnek a gyerekek, de egy-egy ügyes kezű cukrász és szakács is munkát kap már a kihelyezett gyakorlata alatt. A szakképzésben azoknak van igazán helyük, akiknek van kreativitásuk és kézügyességük - magyarázza az intézmény főigazgatója.

 

Angyalné Kovács Anikó rámutatott: a jelenlegi rendszerben két típusú oktatást kínálnak, az egyik a szakközépiskola, a másik a szakgimnázium, mindkettő során 5 évre várják a fiatalokat. Az első esetében a harmadik év után szakmát kap a fiatal, ami után eldöntheti, szeretne-e két évet még maradni és érettségit tenni. Fontos tudni, hogy itt a szakma már egy érettségi tárgynak számít. A másik formában három képesítést kap a diák: a negyedik év végén leérettségizik, amellyel párhuzamosan részszakképesítést szerezhet, ilyen például a szállodai recepciós képzés, az ötödik év végén pedig technikusi végzettséget kap a tanuló.

 

- Egy biztos, a tanulás itt sem hanyagolható, hiszen csakis az tud sikeres lenni, aki tanul és motivált, jó eredményeket ér el. Erre van jó példánk is, az egyik diákunk a képesítés megszerzése után egy évvel már havi 1 millió forintos fizetést tudhatott magáénak, víz-, gáz- és központifűtésrendszer-szerelőként végzett nálunk - tette hozzá.

 

Bimbóné Piti Éva, a csongrádi Sághy Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményvezetője is ezt támasztotta alá lapunknak.

- Azért is célszerű szakgimnáziumot vagy szakképző iskolát választani az általános iskola után, mert ha valaki nem érez affinitást a főiskolai vagy egyetemi továbbtanulás iránt, akkor rögtön a szakma megszerzése után el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a felsőoktatásba vezető út sem zárul le előttük, mert érettségit is tudnak szerezni nálunk, a technikusi végzettség pedig plusz kreditpontokat is érhet bizonyos szakokon - tájékoztatott. Hozzátette, minden képzésük hiányszakmának minősül, a Sághy "védjegye" a faipar, az asztalosképzésük a legnépszerűbb, de feljövőben van a hűtő- és légtechnika-szerelő képzés is, a vendéglátó szakirány pedig mindig vonzó volt. Szeretnék, ha a gépészet és az építészet jobban előtérbe kerülne, ez inkább a felnőttképzésben részt vevők körében népszerű.

 

Forrás: delmagyar.hu

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.