FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-05

Vágásra csábít a rengeteg

Több faanyag-kereskedelmi vizsgálatot végzett tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mint egy évvel korábban. Somogyban nem nőtt az illegálisan kivágott és lefoglalt fa mennyisége. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fatolvajok tétlenek maradnának, de legalább hatékonyabb lett a megelőzés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Nébih teljes faanyag-kereskedelmi láncot ellenőrzi és - ha arra van szükség - a kereskedelmi forgalomba hozott illegális eredetű fát kivonja a forgalomból. Tavaly Somogy megyében kilenc bejelentést kapott a hivatal, negyvenkilenc jogsértést állapítottak meg, a bűnügyi nyilvántartásokban pedig százhatvanhét faanyaggal kapcsolatos lopást jeleztek. Elkobzás nem volt Somogyban, a bírságokat pedig csak ismételt jogsértések esetében alkalmazzák, tavaly 840 ezer forint értékben. Az állami erdőkben felmért falopás, illegális fakitermelés értéke meghaladta a 4,7 millió forintot.

 

Mivel megyénk az egyik leggazdagabb erdős terület az országban, így az illegális fakitermelések is az országos átlag felett vannak. A déli határszél miatt Horvátország felől sok fatermék érkezik, ezért a beszállított fatermékek jogszerű eredetének igazolásával még mindig elég sok probléma van. Így ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy Somogy továbbra is a magas kockázati besorolásban maradt.

 

A Kaszó Zrt.-nél folyamatosan küzdenek a hívatlan fakitermelőkkel.

- Személyes jelenléttel és egy biztonsági céggel is kapcsolatban vagyunk, akik járják az erdőterületeinket és igazoltathatnak - mondta lapunknak Galamb Gábor, a társaság vezérigazgatója. - Korábban előfordult, hogy kamionnal érkezett a területünkre egy elkövető, ám pechére a mi erdészünktől kért útbaigazítást. A rendőrség a megye másik felén találta meg a faanyagot.

 

Somogyszobon nem jellemző a nagymértékű illegális fakitermelés. - Megélhetési dolgokkal találkozunk, hogy egy-egy család kimegy az erdőbe és saját részre tulajdonít el fát - mondta kérdésünkre Mocz András, a somogyszobi Mocz Magánerdészet tulajdonosa. Hozzátette: szerinte a fakitermelés kifehéredett az elmúlt években. - Ez így van rendjén, hogy betartsák a fa törvényes útját az erdőtől a felhasználóig.

 

A Sefag Zrt. is fokozott jelenléttel igyekszik távol tartani az illegális fakitermelőket. - Az erdőterületek látogatói gyakorlatilag a nap bármely szakában találkozhatnak munkavállalóinkkal - közölte érdeklődésünkre a társaság. - Ez is és a hatékony rendőri fellépés, a jogszabályi változásokból kifolyó büntetési tételek is visszatartó erejűek. A Sefag Zrt.-nél az elmúlt években érezhetően csökkent a falopások száma és értéke: 2017-ben és 2018-ban a kárérték mintegy 30 százalékkal csökkent.

Gyűjteni is csak engedéllyel lehet a kitermelés után, olcsón megúszható a téli tüzelő egy kis élelmességgel

 

Arra van módjuk az erdőgazdaságok területének közelében élőknek, hogy egy-egy nagyobb fakitermelés után összegyűjtsék a fát. Persze nyilván nem ingyen és szabadon gyűjthetnek ott, ahol akarnak. Ehhez is engedély kell, természetesen a tulajdonostól, valamint egy szállítójegy is szükséges. Ezek birtokában már összegyűjthetik a kitermelés után ottmaradt ágakat, gallyakat. De Mocz András szerint ez átalakult az elmúlt években.

- Tíz éve még gyakorlatilag minden gyűjtött fát a lakosság dolgozott fel és térítés ellenében hazaszállíthatott - magyarázta. - Ma már inkább jellemzőbb, hogy nagyobb gépekkel gyűjtjük össze, s aztán, halomba rakjuk és ebből apríték készül, amit az erőművekbe szállítunk. Kaszóban Galamb Gábor tájékoztatása szerint, éves szinten több ezer köbmétert gyűjtenek a helybéliek, akik a piaci árnál lényegesen kedvezőbben kapják meg a faanyagot.

 

Forrás: sonline.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.