FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-16

2624 éves mocsárciprust találtak

Egy egész erdőséget tesznek ki az ezer évesnél idősebb fák, a most megtalált és bemért korú rekorder példány talán segíthet a folyó menti mocsárerdőknek hivatalos védettséget is szerezni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A virginiai mocsárciprus (Taxodium distichum) famatuzsálem Észak-Karolina államban él, s nemcsak a kontinens keleti felének rekordere, hanem a világ legidősebb vizes élőhelyű fája is, a világon az ötödik legidősebb fa.

A nyugati gyantás borókának (Juniperus occidentalis) 2675 éves, az óriás mamutfenyőnek (Sequoiadendron giganteum) 3266 éves, a fitzroya-nak (Fitzroya cuppressoides)  3622 éves, a simatűjű szálkásfenyőnek (Pinus longaeva) 5066 éves példánya is ismert.


 

Az írásos dokumentumok szerint a virginiai mocsárciprust Európában először valószínűleg Angliában, a Theatrum Botanicumban ültették, 1640-ben, de az első valóban bizonyított sikeres ültetés Londonban, a Syon House-ban volt, 1750-ben. Az igazi faiskolai termesztés és forgalmazás, főleg nemzetközi szinten csak a 19. század utolsó harmadában alakul ki. Ma már közönséges parkfának és utcai sorfának számít Európában. A faj nem ismeretlen hazánkban sem, a 19. század folyamán kezdték ültetni főúri parkokban, kertekben. A ma élő legidősebbek - amelyek nagy valószínűséggel egyben az első nálunk ültetettek - közel 150 évesek. Ezeket láthatjuk például Alcsútdobozon, Vácrátóton, Martonvásáron, Hévízen vagy Budapesten a Városligetben.


Szarvasi mocsárciprusok a Vízi Színház mögött

Az öreg mocsárciprusra 2017-ben bukkant rá David Stahle, az Arkansasi Egyetem professzora a Black-folyó öreg mocsárerdejében, ahol számos 1000 évesnél idősebb ciprus áll, s feltételezhető volt, hogy akad köztük a 2000 éves kort meghaladó is. A fa egy olyan erdőség része, amely a folyó kb. 110 km hosszú szakaszát övezi, ám a területnek csak egy kis része védett, a most azonosított rekordert szeretnék arra felhasználni, hogy a segítségével nagyobb területet nyilvánítsanak védetté a folyó mentén. A védett területet egy magánalapítvány vásárolta meg, s ennek köszönhetően vált egyáltalán védetté.

 

A kutató a fa korát évgyűrűi és radiokarbon vizsgálat alapján is megerősítette, s az évgyűrűkből további igen fontos adatokat is kapott: a 2000 éves élettartama során átélt időjárásról tanúskodik a matuzsálem. Eddig a leghosszabb évgyűrűk alapján felállított klíma adatsor csak 900 évet fedett le, most ezt több mint a kétszeresére növelte a ciprus. A fa a csapadékos években többet nő, az aszályosakban kevesebbet, így visszamenőleg meghatározható a régió klímája az évgyűrűk alapján.


1000-2000 éves mocsárciprusok őszi és nyári képe, a fák küllemén látszik a hosszú életük hagyta nyom.

Különös, hogy a Black-folyó erdeje egyáltalán fennmaradhatott, mivel a ciprusokat az értékes fájukért már rég kivágták a legtöbb helyen, nem egészen 1 százaléka van ma már csak meg az egykori virginiai mocsárciprus állománynak az országban. David Stahle 1985 óta dolgozik a folyó mentén a fák felmérésén, s az eddig ismert legidősebb fa, 1700 éves volt. Azon a területen, ahol a most talált matuzsálem áll, még számos hasonlóan öreg, 2000 évet meghaladó korú fa van, s elképzelhető, hogy a most felfedezettnél még idősebbet is találnak majd.  A fákból egy egészen kicsiny, ceruza vékonyságú furatot vesznek ki az évgyűrűk vizsgálataihoz, ez nem okoz kárt.

Az igen idős fák jelenléte arra is bizonyíték, hogy a folyó mentén nagyon hosszú ideje folyamatosan megfelelő körülmények álltak fenn e fafaj életéhez, ezért is kezdeményezték, hogy a terület nemzeti parkká válhasson. A felfedezésről és a klimatológiai adatokról készült tanulmányt a Environmental Research Communications folyóirat publikálta.

Forrás: ng.hu

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.