FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-14

Lombkoronasétára hívja látogatóit a Jeli Varázskert

Az Óriások erdejében tényleg nagyon kicsinek érezheti magát az ember - a lombkorona tanösvény pedig felemeli a természetbarátokat. Ezt a magasba emelést hangsúlyozta köszöntőjében V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Úgy fogalmazott, szinte egy másik dimenzióba kerül a látogató föld fölött, ég alatt. Márai Sándort idézte: "Nyájas táj, hívogató. Ezt mondja: ne siess. Pihenj. Hallod a fák zúgását? Valamit üzennek. Az ember megáll, hallgatja a zúgást, s egyszerre megérti, hogy kár volt sietni."

 

 

V. Németh Zsolt azt mondta, nem késő lassabbra venni a lépteinket. Méltatta a Jeli Arborétum fejlesztéseit: az elmúlt években minden szezonnyitóra jutott avató. Hol új virágültetvényt, hol kilátót avattak - most pedig a magasban emelt tanösvényt. Személyes élményéről is szólt, az Ambrózy-bükkről, amelynek odvában ötven évvel ezelőtt "járt". A tavasz három időszakáról is beszélt, az első rezdülések után a kibontakozás, aztán a beteljesülés az évszak sajátja, ez utóbbi az az idő, amikor megnyílik a Jeli Varázskert - mondta. Úgy fogalmazott, úgy érezhetjük, újjászületünk, úgy fordulunk a nyárba.

 

 

Gratulált a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek az újabb szezonhoz és az újabb fejlesztéshez is. A tanösvényt több mint 120 millió forintból alakították ki, 130 méter hosszú, tartozik hozzá egy 43 fokos meredekséget is elérő spirál csúszda - ezt sokan kipróbálták már az avatón. Az ösvény része egy völgyhíd, hat méter mély völgyön vezet, lépcső nélkül, így mindenki kényelmesen használhatja.

 

 

Onnan is van bőven látnivaló, meg persze addig is. Az arborétumban is jól jött az eső, és a lehűlésnek is van haszna: késlelteti az elvirágzást. A rododendronok teljes pompájukban mutatkoznak most, az örökzöld fajták május 20. után is virágozhatnak. A hortenziák tavaly "debütáltak" a kertben, idén pedig 150 nárcisszal (is) bővült az arborétum, az alapító Ambrózy Migazzi István születésének 150. évfordulója alkalmából. A virágos gróf előtt idén is fejet hajtottak a szezonnyitón. Ruborits Tamás emlékeztetett, hogy 1933-ban halt meg a gróf, temetkezési helye kiválasztásával mintegy "szelíd erőszakkal" bírta rá a családját, gondozzák az akkor még csak alig öthektáros arborétumot. Az erdészeknek köszönhetően az 1950-es években kibővült - sokadik szezonját nyitotta tegnap ünnepélyesen is.

 

Forrás: vaol.hu,
Fotó: Unger Tamás

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.