FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-13

Erdészeti fórum is lesz a III. NAK Szántóföldi Napokon

2019. május 23-24-én lesz a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván, melynek keretében erdészeti fórum és gépbemutató is lesz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy 2019-ben első alkalommal a Szántóföldi Napokon is lesz erdészeti szakmai kiállítás és program. A kiállításon megjelenő földtulajdonosok és mezőgazdálkodók részére bemutatjuk, hogy az erdőtelepítések, a fásítások és a fás szárú ültetvények hogyan járulhatnak hozzá a termőföldek racionális hasznosításához. Emellett szakmai kiállítással és előadásokkal hozzá szeretnénk járulni az erdőgazdálkodók, valamint az erdészeti szaktanácsadók és szakirányítók szakmai ismereteinek bővítéséhez. Továbbá erdészeti gépeket mutatunk be, amelyek alkalmasak az erdőgazdálkodási ágazatban is egyre nagyobb akadályt jelentő munkaerőhiány hátrányos hatásainak csökkentésére.

ERDŐsor: a részletes program itt érhető el.

 

 

 

Nyitvatartási idő: 9:00 - 17:00

Belépődíj: ingyenes Parkolási díj: ingyenes

Kiállítás helyszíne: Mezőfalvai Zrt. 2422 Mezőfalva-Nagysismánd

 


 

Erdészeti kiállítás és szakmai programok a Szántóföldi Napokon

 

Az agrárium egyik meghatározó ágazata az erdőgazdálkodás, mely az ország területének ötödét, a termőterületének több mint negyedét kitevő erdőkben folyik. Az erdőgazdálkodási ágazat gazdasági teljesítményei ugyan alatta maradnak a többi agrárágazat mutatóinak, ugyanakkor a környezet- és természetvédelmi, valamint a közjóléti funkciók tekintetében az erdők és az erdőgazdálkodás szerepe, jelentősége felbecsülhetetlen. 

Az összehasonlításnál fontosabb azonban, hogy mindkét ágazat sajátosságai és fejlesztési lehetőségei folyamatosan napirenden legyenek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik ezt elősegíteni, ezért a nagy agrárrendezvényein is egyre szélesebb körben megjelennek az aktuális erdészeti kérdések, fejlesztési lehetőségek.

Ezen a téren jelentős lépésnek tekinthető, hogy a III. NAK Szántóföldi Napok rendezvényen az idei évtől erdészeti szakmai kiállításra és programokra is sor kerül.

 

Aktuális erdészetpolitikai kérdésekként az idei rendezvények középpontjában az alábbi témák állnak majd:

 

1. Erdőtelepítések, fás szárú ültetvények, fásítások és agrárerdészet szerepe a termőföldek racionális hasznosításában

 

Az erdészeti ágazat álláspontja ebben a kérdésben bő egy évszázada egyértelmű, azaz indokolt lenne a trianoni határok közé szorított ország erdősültségét, illetve fával, faállománnyal való borítottságát legalább 12%-ról 25-27%-ra növelni (jelenleg az ország erdősültsége kb. 21%). Ezt a törekvést a kormány, az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is messzemenően támogatja.

 

Tölgyes (b) és akácos (j) erdőtelepítés. Fotó: Szalai Károly

 

 Az új erdőtelepítések azonban nagyobbrészt magántulajdonú földeken valósulhatnak meg, így az erdősültség növelése nem csak kormányzati elhatározás kérdése. A szóba jöhető termőföldterületeken jelenleg a földtulajdonosok és a földhasználók döntése értelmében mezőgazdálkodás folyik. A földtulajdonosok és a földhasználók figyelmét kell tehát felhívni az erdőtelepítések és fásítások lehetőségére, illetve őket kell széles körűen tájékoztatni az erdőtelepítések és fásítások aktuális feltételeiről. Az ágazati céloknak megfelelő döntéseiket pedig a visszajelzéseik folyamatos figyelemmel kísérésével, és a telepítési, fásítási feltételek alakításával (szabályozás, támogatáspolitika) lehet elősegíteni.

 A rendezvény második napján ezzel összhangban szakmai konferenciát és terepi bemutatót szervezünk az erdőtelepítésekről és fásításokról, valamint szakmai kiállítók útján, és erdészeti szaktanácsadók személyes tanácsadásával tesszük teljessé az érdeklődők tájékoztatását.

ERDŐsor: a részletes program itt érhető el.

 

Ott lesz a Silvanus Kft. (akác fajták) is, meg még néhány telepítési tervezésben illetve kivitelezésben érdekelt vállalkozás is.

 

2. A magántulajdonú erdők földhasználati viszonyainak, valamint a magán erdőgazdálkodás erdészeti szakirányítási rendszerének tervezett rendezése

 

A kormány és az agrártárca kiemelt feladatnak tartja az osztatlan közös tulajdon rendezését, és így a termőföldek birtokviszonyainak az érdemi javítását.

 Emellett erdők esetében nagyon fontos még a földhasználati jogcímek és azok speciális szabályozásának kérdésköre is. Különösen, mert erdők esetében nem tekinthető reális várakozásnak az osztatlan közös tulajdon rövid időszak alatt történő felszámolása, így azzal várhatóan még sokáig együtt kell élnünk.

 Ugyancsak fontos kérdés az erdészeti szakirányítás rendszere, hiszen a magán erdőgazdálkodás területén továbbra sem általános elvárás, hogy az erdő jogszerű használója, azaz erdőgazdálkodója erdész szakember legyen. Ugyanakkor hosszú távon eredményes és szakszerű erdőgazdálkodást erdész közreműködése nélkül nehéz elképzelni. A két szereplő viszonyát, illetve az erdészeti szakirányítók kötelezettségeit és jogait tehát megfelelően szabályozni szükséges.

 A rendezvény első napján szervezett szakmai konferencián az agrártárca illetékes államtitkársága bemutatja a két témakör új szabályozására készített tervezeteit az érdeklődők számára.

ERDŐsor: a részletes program itt érhető el.

 

3. Erdészeti gépkiállítás és bemutató

 

Az erdőgazdálkodás területén az elmúlt években jelentős munkaerőhiány keletkezett. A probléma egyik megoldása a fokozottabb gépesítés lehet, ami azonban lényegesen nehezebben valósítható meg, mint például a mezőgazdálkodás területén. Speciális, helyi viszonyokra fejlesztett, vagy adaptált gépekre lenne szükség, amelyre azonban a viszonylag szűk piaci kereslet nem ösztönzi megfelelően a gép gyártókat és forgalmazókat.

 Állógépes, illetve külső helyszínen munka közbeni bemutatók keretében az alábbi típusú gépekkel találkozhatnak a látogatók:

- erdősítések talajelőkészítése során alkalmazható tuskó fúró, bozótmaró és nehéztárcsa

- erdősítések ápolásában használható szárzúzó, mulcsozó gépek, adapterek

- fakitermeléseknél használgató nagyteljesítményű darálógép

- erdőgazdálkodás során használt STIHL eszközök

Forrás: NAK, szantofoldinapok.hu

Kapcsolódó:

 

Erdészeti programok a NAK Szántóföldi Napokon FATÁJ 2019-04-09
A 2019. május 23-24-én Mezőfalván lesz a III. NAK Szántóföldi Napok, melyen erdészeti szakmai kiállítás és program is lesz. A szervezők várják a szakmai kiállítók jelentkezését.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.