FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-24

Szakmai napot és vezetett túrát szerveztek a Szentgáli Tiszafásért

A Szentgáli Tiszafás 213 hektár kiterjedésű területét az Országos Természetvédelmi Tanács 1951-ben védetté nyilvánította. A terület tulajdonosa a magyar állam, természetvédelmi kezelője a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, az erdőgazdálkodói feladatokat pedig a Verga Zrt. Kab-hegyi Erdészete látja el.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Országos Erdészeti Egyesület Veszprémi Verga és Veszprémi FVM Csoportja nyílt szakmai napot és vezetett túrát szervezett a Szentgáli Tiszafáshoz szombaton délelőtt. A körülbelül 6,5 kilométeres túra Bándról indult és a Mayer Antal-kilátóhoz vitte fel az érdeklődőket, akik útközben a tiszafás kialakulásáról, jelentőségéről és kezelésének problémáiról hallhattak a szakemberektől.

A szakmai nap programjában a tiszafa érdekében végzett erdei munkavégzés szerepelt, amelynek során kis csoportokban, szakmai vezetéssel ápolás-bozótirtást és vágástakarítást végeztek. A munkálatokhoz szükséges szerszámokat és kesztyűket az erdőgazdaság biztosította a résztvevőknek, akik mintegy kilencvenen jöttek el a két programra.

A rendezvényen részt vett Ugron Ákos Gábor, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a főként bükk állomány alatt található, számos tiszafa egyed előfordulása miatt a terület egy kuriózum, mert itt van egyedül az országban ilyen nagy állományban. A terület aktív kezelést igényel, hogy a tiszafa megmaradhasson a bükkel együtt, amely fölé nő, összezárul felette, ezért a tiszafa nem tud megújulni. Emiatt folyamatosan gyéríteni kell a bükköt, hogy kellő fény jusson a talajra.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a civilek is folyamatosan figyelemmel kísérik a tiszafás sorsát, ami nagyon jó, mert számíthatnak egymásra, és az erdőgazdaságnak könnyebb úgy jól végeznie a munkáját, ha kapnak róla visszajelzést. A tiszafás megmaradásának érdekében napjainkban a legsürgetőbb feladat a bekerített területek vadmentesítése, valamint a tiszafa egyedszám növelése a természetes felújulás feltételeinek a biztosításával.

 

Forrás: veol

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.