FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-08

Construma 2019: Növekedés és óvatos optimizmus

20 ország 600 kiállítója és 50 ezer látogató volt a Construmán az idén. CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak. Cikkünkben kiemeltünk néhány fával, bútorral foglalkozó céget, standot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A magyar építőipar az elmúlt két évben kiugróan jól teljesített, a szektor kibocsátása összesen 56%-kal emelkedett - mondta a kiállításon György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelés állománya eléri a 25 ezer milliárd forintot. Az eredmények szinten tartása érdekében az államtitkárság a szakmai szervezetek - az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - bevonásával elkészítette az építésgazdaság stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd - mondta az államtitkár. A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, amelyben 2018-ban a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel - közölte.

Az építőipar egészét átfogó fórumot a nyitónapon az ÉVOSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Az építésgazdaság lehetőségei című konferencián Koji László, az ÉVOSZ elnöke a többi között elmondta, hogy tíz év alatt a szükségesnél 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, és ezt az elmaradást az következő 15 évben úgy kellene behozni, hogy az időközben felmerülő új igényeket is kiszolgálja az építőipar. A legnagyobb gond a megrendelésekhez képes kevés szakember és a kapacitás hiány. Ezt erősítette meg Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke is, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben a megrendelők részéről nem elsősorban a minőség, hanem a munka elvégzése a legfontosabb kérdés. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a következő egy-két évben az építőipar 15% körüli növekedést produkál, amelyben a jelenleg domináló állami, az ipari és a lakossági megrendelések súlya idővel változhat.

 

Számos fával építő céget láthattunk, így köztük a Berger Házak Zrt-t is.

 

Berger Házak Zrt.

 

Beregszászi Pál 2018. tavaszán avatta fel gyárát Polgáron, így számára különösen fontos volt megjelenni az idei Construmán. A vállalkozás jól indult, megrendelés állománya kedvező, nagypaneles házai iránt jó az érdeklődés.

 

FAMASZ Az ég kék, a fű zöld, az ablak az fa!

Rendkívül sikeres volt a FAMASZ, a Faablakgyártók Magyarországi Szövetségének nagyközönség előtti bemutatkozása. Népszerű volt a Hello Wood csapatával közösen tervezett stand, melynek installációja a faablak gyártás alapanyagából: ablak frízekből készült. Ugyanakkor Komoly érdeklődés kísérte a csütörtöki szakmai konferenciát. A gyártókat és beszállítókat tömörítő szövetség eddig nem tapasztalt kohéziós erőt mutat, és már most nagy népszerűségnek örvend.

Jelmondatuk: Az ég kék, a fű zöld, az ablak az fa!

 

FAMASZ tagság

Együtt a FAMASZ minden tagja.

 

Kala Tibor, a FAMASZ elnöke még igazít a logón, s jöhetnek a látogatók. Vásár nyitásra 24 tagja volt a Szövetségnek, de zárásra e szám már több lett.

 

A Construmán hagyományosan sok ajtó és ablak gyártó van jelen. Így a Jankó Ablak is bemutatta újdonságait. Faablak szerkezeteik fenyő magját a legkülönbözőbb nemes fafajokkal borítják, sőt a legújabb, hogy égert is használnak erre.

 

Jankó Károly ügyvezető, tulajdonos örömmel számolt be a kedvező keresletről és az új fejlesztésekről.

 

Ablak szerkezet és fríz éger fedéssel.

 

Az idén 25 éves a Németh-Fa Kft., s úgy tűnik örökifjú a főnök, Németh László a nyitónapi reggelen maga is nagy lendülettel csinosította a standot. Nyílászárót, faházat, fa építőanyagot, fapelletet, s számos más faterméket lehetett standjukon megtekinteni.

 

 

 

Természetesen jelen volt az ÉMI, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. is, ahol Dauner Mártonnal, az építésügyekben fontos szervezet vezérigazgatójával is találkozni lehetett. Standjukon az ITM is helyet kapott, hogy bemutathassák a lakások, épületes energiatakarékosságával kapcsolatos pályázati lehetőségeket. Ugyanakkor z ÉMI minden szolgáltatása megismerhető volt e tavalyihoz képest megújult szigetstandon, mely Construma vásári különdíjat kapott.

 

 

A kétévenkénti HUNGAROTERM-en idén a légtechnika és a megújuló energia volt a középpontban. Az ÖKO HOME és SMART CITY konferencián, a gazdaságos energiafelhasználás és irányítás projektjeit mutattak be az előadók. Az ÖKO CITY bemutatóházban jelentette be Weingartner Balázs az ITM államtitkára: folytatódik az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja (keretösszeg 2 Md Ft). A pályázatok május 20-tól adhatóak be. Nem csak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni.

 

Az OTTHONDesign kiállításon talán egyetlen tömörfa bútor gyártóként immár hagyományosan jelen volt a móri Pfiffer Bútor Kft. két különböző stílusú bútorcsaládjával. Korábbi FATE üzemlátogatáson lehetett alaposan megismerni a céget. Pfiffer János ügyvezető örömmel foglalkozott a látogatókkal, de telefonon is sok intéznivalója akadt a kiállításon.

 

Pfiffer Bútor

 

Mint mindig, most is kiállította a Zalahalápon gyártott BEFAG szalagparkettáit a Bakonyerdő Zrt. Egy-, két- és háromsávos kivitelben készítik a szalagparkettát. Az alsó és középső réteg fenyő, a fedőréteg pedig az igény szerinti nemes, keményfa különböző rajzolattal és lakkozva vagy olajozva. A fafajok és rajzolatok számtalan változatát kínálják.

 

 

 

Hasonlóan hagyományos résztvevő a Construmán a parkettások között az Egererdő Zrt. többféle parkettát is gyártó Mátraparkett üzeme. Gyártanak nagyméretű svédpadlót igény szerinti akár színes olajjal felületkezelve, design parkettákat, a hagyományos csap-hornyos parkettát, lamella és ipari parkettát. Ugyanakkor a parketta fektetés anyagai is beszerezhetőek náluk.

 

 

 

Markó Kft.

A Markó Kft-t Markó Gábor képviselte. Az immár 75 éves, több generációs cég a faépítés és a fával belsőépítés terén gyakorlatilag mindent tud. Most egy lépcsőjüket állították ki. Egyben együttműködtek a Weitzer Parkett Kft-vel a közös standon.

 

 

Népszerűek voltak a standokon rendezett workshopok, amelyeken egy-egy technikát vagy egész szakterületet mutattak be az érdeklődőknek. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az OTTHONDesign kiállításon, a Bútorszövetség által rendezett Wood Like volt, ahol egy jól felszerelt faipari műhelyben néhány órára mesteremberré válhattak az érdeklődők. A Szövetség célja már évek óta a teljes faipari szakmát megmozgató rendezvénysorozat létrehozása. Ennek része volt a WoodLike, a Zöld Bútor kiállítás, valamint az Innowood elnevezésű bemutató is. A Szövetség ezúttal is itt rendezte éves közgyűlését és szakmai konferenciáját, melynek címe Fenntarthatóság és zöld megoldások a faiparban volt.

 

 

A Zöld Bútor - Fenntartható bútorgyártás itthon című kiállításon olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatták be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el, és minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást, valamint tevékenységük hosszútávú következményeit.

 

 

A CONSTRUMA Kert kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencia a GREEN CITY, melyen hazai és nemzetközi előadók mutatták be a kertépítés és tervezés legújabb trendjeit. A konferencia keretein tartották az Agrármarketing Centrum támogatásával a kiállítás ideje alatt lezajlott XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show eredményhirdetést is. Természetesen ott voltak kertápolás profi gépeit kínáló cégek, így a Husqvarna és a STIHL is.

 

 

Az OTTHONDesign kiállításon, a MAGYAR DESIGN 2019 standjain a látogatók találkozhattak fiatal magyar tervezők legújabb munkáival. Olyan tervezőkről van szó, akik egyszerre képviselik az aktuális trendek szellemiségét és adnak kézzelfogható, akár megvásárolható termékeket.

 

 

Az idei kiállítás egyik látványossága volt a DESIGN - GENERÁCIÓK elnevezésű stand, ahol két azonos alapterületű enteriőrben más-más célcsoport számára nyújtanak lakberendezési ötleteket. A Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) által megtervezett START UP elnevezésű enteriőr egy fiatal pár számára készült, akik a nagyvárosi életre rendezkedtek be, így számukra fontos a szabadság érzése, a játékosság, lazaság, ugyanakkor a fiatalos, urbánus stílus megjelenése is, mindez költséghatékonyan. A LUX UP enteriőr középkorú házaspár részére tervezett elegáns, reprezentatív, időtálló design-nal kialakított lakás.

 

Forrás: a Construma szakvásár,
A cikk összeállítása és fotó: Mőcsényi Miklós.
A FAMASZ csoportkép: FAMASZ

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.