FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-05

Segítség a FAO-tól az erdők megóvására

Iránymutatásokat adott közre az ENSZ szervezete az erdőket támadó invazív molyok, darazsak és viaszos pajzstetvek elleni biológiai védekezésre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Rovarok, mint a téli araszolók és az ázsiai szelídgesztenye-gubacsdarázs igazi csapást jelentenek értékes fáinkra és ránk is, emberekre, akik hasznosítjuk azokat.

Az ilyen kórokozók mintegy 35 millió hektár erdőt tesznek tönkre minden évben, különösen katasztrofális következményeket előidézve amikor idegen fajtáik jelennek meg egy ökoszisztémában, ahol nincs természetes ellenségük. A problémára még rátesz egy lapáttal a nemzetközi kereskedelem növekedése és a klímaváltozás.

 

Szerencsére jelentős ismeretanyag gyűlt össze nemzetközi szinten a kártevők és betegségek elleni biológiai védekezésről. A természetes ellenség garantálása például nagyon hatásos eszköznek bizonyult az invazív fajok ellen.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kiadott útmutató a rovarkártevők elleni biológiai védekezésről a mesterséges és természetes erdőkben elérhető tudást szedte össze rendszerezett és átlátható formában, hogy ezzel is segítse az erdőgazdálkodókat.

 

"A klasszikus biológiai megközelítés kipróbált és erőforrás-hatékony módszereket kínál a kártevők elleni védekezéshez," - mondta a FAO erdészeti főigazgató helyettese, Hiroto Mitsugi.

Például a fémfürkész megjelenésével, ami a szelídgesztenye-gubacsdarázs természetes élősködője, sikerült a kártékony darazsak háromnegyedét kiírtani, amelyek előtte letarolták Európát, 40%-kal csökkentve a gesztenyéből kinyerhető faanyagot és több mint 80%-kal a termést.

Az európai téli araszoló a 20. század elején Észak-Amerika tölgyeseit és cseresznye- és almafáit támadta és okozott bennünk hatalmas pusztítást. Ellene mindjárt két parazitát vetettek be szakértők: az egyik a kártevő megjelenésekor hatékony, a másik abban az időszakban, amikor már csökken a kártevő elterjedése.

A klasszikus biológiai módszerek nem írtják ki teljesen az invazív kártevőt, de segítenek, hogy a természetes ellenség tartósan és önfenntartó módon megvesse lábát, kontroll alatt tartva a káros rovart, illetve csökkentve a terjedésének sebességét is. Sikeresen alkalmazva a rovarölő szerek használata is mérsékelhető, ami előnyös a saját és környezetünk védelme miatt.

 

Az útmutatót, mely számtalan esettanulmányt mutat be a világ minden pontjáról, a 6. Mediterrán Erdészeti Héten Libanonban mutatták be.

 

Elengedhetetlen a tudományos megalapozottság, amely információ sokszor jobban elérhető a kártevő eredeti előfordulási helyén, és egy teljes körű kockázatelemzés - mindezekről részletes információ érhető el az útmutatóban, a biológiai biztonsági alapelvek leírása mellett, melyek a széles körű alkalmazás és a hatékonyság ellenőrzése esetén fontosak. Sok múlik emelett az érintettek megfelelő és tájékoztatásán és bevonásán.

 

Forrás: FAO

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.