FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-13

Akadálymentes kilátás

Finn-japán együttgondolkodás, nyitottság, laza szerkesztés és következetes anyaghasználat - az OOPEAA építésziroda a 2016-ban Seinajoki városkában megrendezett Finnish Housing Fair finn építészeti expo apropóján tervezett kilátótornyot a folyópartra.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A landmarkként is azonosítható könnyed fastruktúra, amely a tájba "tűzve" kilátópontként működik, természetesen nem új ötlet. Akár a Rintala Eggetrsson Architects 2011-ben megvalósított Seljord kilátójára1 vagy az ateliereenarchitecten holland alkotócsoport Reuselben épített tornyára2 gondolunk, az alapképlet igen hasonló. Amiben a seina¨joki építmény újat mutat, az szerkezetének sajátos, három rétegű kialakításában rejlik.

 

Külső felületét áttört lécborítás alkotja. Akárcsak Rintaláéknál, itt is többfunkciós e felület: a kiesés elleni védelem és a biztonságérzet megteremtése mellett árnyékol, részleges átlátást biztosít és határozott kontúrral rajzolja ki az egyszerű hasábformát. Helyenként ablakszerűen megnyílik, útközben újabb és újabb pillanatképeket tár fel a békés finn természeti környezetből. A legfelső szinten az addig töredékes kilátások után egyetlen hatalmas megnyitáson, mintegy Küklopsz-szemen át feltárul a folyóra nyíló panoráma.

.

A lamellás héj és a toronyba vezető lépcső tartószerkezetét fa oszlop-gerendaváz alkotja. Ortogonális rendszerben, kevés és rejtett kötőelemmel épült, oldalirányú merevítését és az esetleges húzófeszültségeket acélpászmák veszik fel. A nagyobb megnyitásoknál ugyancsak acélháló védi a fent tartózkodókat. (E választás eszünkbe juttathatja a hazai példák közül a Galya-kilátót.3 Igaz, ott éppen a torony és lépcsőjének láthatóságát, légies megjelenését hivatott elérni.)

 

Az épület különlegességét azonban nem a rácsszerkezet és lamellázatának együttese adja. A valódi tartalom ennél mélyebben – szó szerint az épület legbelső rétegében rejlik. A hasáb formájú torony négy oldalán felvezető lépcső ugyanis zárt "magot" foglal közre – akár a galyatetői kilátó esetében. A középső, enyhén törtvonalú tömeg azonban sem szállást, sem közösségi teret, de nem is valamiféle kiszolgáló funkciót fogad be. Üres légtere a kilátó akadálymentesítését szolgálja. Liftakna...? Egy finn folyóparton, mérföldekre a közművektől...? Nem! A legfiatalabb finn építészgeneráció ökologikus szemléletéhez híven nem a lépcsőt megmászni nem tudó embereket viszi fel a toronyba, hanem a kilátást hozza le számukra. Az építmény magja nem más, mint egy periszkóp.

Túl a szociális és környezetvédelmi megfontolásokon, kedves főhajtás ez Johannes Gutenberg 1430-as találmánya előtt. A periszkóp ősének tekinthető eszközt egy egészen másik közösségi esemény, az Aachenben húszévente megrendezett vallási fesztivál és zarándoklat során a tömeg hátsó soraiba kényszerülő zarándokok számára dobta piacra. A mára félig feledésbe merült, drónokkal, légifelvételekkel helyettesített optikai eszköz így a "Finnish Housing Fair" lezárulta után is nullenergiás megoldásként hozza közelebb a finn táj szépségeit 0-tól 99 éves korig.

Forrás: TervLap

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.