FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-13

Hatszoros magyar bajnok ismét a dobogó tetején

Hatalmas érdeklődés övezte a STIHL Timbersports extrém sportfavágó verseny kétnapos összecsapását, a Hungexpon megrendezett FeHoVa-n. A Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon 12 versenyző mutatta meg tudását a szombati döntő során.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A favágók megmérettetését ezúttal is a hatszoros magyar bajnok Juhász István nyerte meg, verseny kívül azonban a csehországi díszvendég, az ötszörös világbajnoki második helyezett Martin Komarek lett a legjobb. A dobogóra felfért még a mindössze 16 éves Strúbel Bence is.

 

Múlt héten pénteken és szombaton került megrendezésre a két napos STIHL Timbersports a Hungexpon, amelyen hazánk legjobb versenyzői csaptak össze két napon keresztül. A pénteki kvalifikációról heten jutottak tovább a másnapi döntőbe, ahol a megmérettetésen indulók három fordulóban harcoltak egymással. Az első fordulóban az Underhand Chop, a Stock Saw és a Standing Block Chop versenyszámok után már csak a nyolc legjobb eredménnyel rendelkező sportfavágó maradhatott a színpadon: Martin Komarek, Juhász István, Bozsó Zoltán, Strúbel Bence, Strúbel József, Rittlinger Róbert, Bakó András és Szép Szabolcs.

 

A második fordulóban a versenyzők kézifűrészt ragadtak, hiszen a Single Buck számban kellett minél jobban teljesíteniük, majd következett a STIHL Timbersports versenyszéria leglátványosabb eleme, a Spring Board. A legjobb nyolc sportfavágó két méter magasan vágta a fát. Végül hárman nem tudták teljesíteni a 3 perces szintidőn belül a feladatot. A második fordulóból már csak hat versenyző juthatott tovább az utolsóba: Martin Komarek, Juhász István, Strúbel Bence, Bozsó Zoltán, Strúbel József és Rittlinger Róbert.

Végül azonban csak öt versenyzőt láthatott a közönség a leghangosabb versenyszám, az épített motorfűrészekkel végzett Hot Saw során, hiszen a 16 éves tehetség, Strúbel Bence úgy döntött, hogy visszalép. Ennek oka, hogy idén szeretne részt venni a STIHL Timbersports Rookie Kupán, az ifjúsági világbajnokságon, amelyen azonban csak azok az ifjú sportfavágók lehetnek ott, akik nem versenyeztek korábban mind a hat számban. Ha tehát Strúbel Bence levágja a három korongot a Hot Saw láncfűrésszel, akkor nem lehet ott a világ legjobb fiataljai között.

 

A Hot Saw után megszületett a II. STIHL Timbersports FeHoVa Kupa végeredménye is, amelyen a legtöbb pontot a díszvendég Martin Komarek szerezte meg. A cseh sportfavágó azonban versenyen kívül vett részt a megmérettetésen, így a hivatalos első helyet a magyar versenyzők között osztották ki. Az első helyen az örökös magyar bajnok, a ráckevei fakitermelő, Juhász István végzett, míg második a Szögedi Bötyár lett Ópusztaszerről, Bozsó Zoltán Zoka. Bár az utolsó versenyszámot nem teljesítette, korábban megszerzett pontszáma elég volt ahhoz, hogy Strúbel Bence is a dobogón zárja a kupát, a 16 éves fiú a harmadik lett. Negyedikként Rittlinger Róbert, ötödikként pedig Strúbel József Dedi zárta a versenyt a magyar versenyzők között.

Eredmények:

(1.) Martin Komarek

1. Juhász István

2. Bozsó Zoltán Zoka

3. Strúbel Bence

4. Rittlinger Róbert

5. Strúbel József

6. Bakó András

7. Szép Szabolcs

8. Freschli Krisztián

9. Pankotai Zoltán

10. Ollé Péter

11. Juszkó Zsolt

 

Szentesi Levente, az Andreas STIHL Kft. marketingigazgatója a versenyt követően úgy nyilatkozott: nagy büszkeség a vállalat számára, hogy az egyik legnépszerűbb hazai szakmai kiállításon, a FeHoVa-n hozhatták még közelebb az emberekhez a sportfavágást. "Rendkívül izgalmas versenyen vagyunk túl, és biztos vagyok abban, hogy a nézők is átérezték, milyen komoly fizikai igénybevételnek vannak kitéve a sportolók egy-egy ilyen megmérettetésen" - mondta. Szentesi Levente hozzátette azt is, remélik, hogy a közeljövőben több, hasonló rendezvényen is tudják majd népszerűsíteni a sportágon keresztül az erdőjárást és az erdőgazdálkodást.

 

A STIHL-ről

A STIHL mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. A vállalatot 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas STIHL Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel.

 

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

Fotók: Hungexpo, Verseny tudósítás: Erdő-Mező, Forrás: Andreas Stihl Kft.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.