FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-11

A jövő környezettudatos játszótér és tájépítészete konferencia összefoglalója

2019. február 1-én volt Sopronban a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán A jövő környezettudatos játszótér és tájépítészete konferencia.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A főszervező Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. mellett a szervezésben részt vett a Mindigfa Bt., a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara és a konferenciának helyszínt adó Soproni Egyetem.

 

A szervezők célja az volt, hogy egy olyan szakmai találkozóra kerüljön sor, amilyen a maga nemében Magyarországon még nem volt.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadidős tevékenységek népszerűsítése, azok pozitív fizikai és mentális hatásai az emberekre egyre nagyobb figyelmet kap hazánkban is. A japán sinrin-joku, a magyarban erődfürdőzésnek nevezett fogalom, mely az erdők és ember, környezet és ember, természet és ember kapcsolatát jelenti, egyre fontosabb az egészséges életmód és életfelfogás kialakítása szempontjából az embereket érő jelentős elektronikai és a mindennapokat érintő egyéb negatív behatások ellensúlyozására.

 

Az ehhez kapcsolódó beruházások és projektek kevés figyelmet kapnak annak ellenére, hogy az erdőgazdaságok és nemzeti parkok jelentős erőket mozgósítanak a közjóléti tevékenységeikre. A közterületek fejlesztése és fenntartása, az itt felhalmozódott tudás és tapasztalat népszerűsítése, elismerése és elismertetése szintén kívánni valót hagy maga után.

Ennek megfelelően a konferenciára a környezettudatosság figyelembe vételével olyan táj- és kertépítész mérnökök, faipari mérnökök, erdőmérnökök, szakmai szervezetek, erdőgazdaságok, nemzeti parkok, oktató- és kutatóközpontok képviselői kerültek meghívásra, akik a szabadidő parkok, játszóterek, tornapályák, fitneszpályák tervezésében, építésében, kivitelezésében és fenntartásában vesznek részt. Az is fő cél volt, hogy a konferencia metszéspontjában az a modern tudás, tapasztalat, gyakorlat látszódjon, amelyben az egyes területeken dolgozó szakemberek tevékenységi köreinek közös metszéspontjában a "fa" fogalma mellett a környezetvédelem, az újrahasznosítható anyagok és a napenergia adott területen való felhasználásának lehetőségei is megjelennek.

 

A "fa" mint erdőtársulásokat, közterületi facsoportokat, fasorokat alkotó szabadtéri helyszín és a "fa", mint a szabadidős tevékenységekhez köthető projektek alapanyagának bemutatása is az összejövetel része volt. A szabadidőparkok tervezőinek, építőinek és fenntartóinak valamint a faanyagból parképítészeti elemeket tervezőknek és gyártóknak tisztában kell lennie annak speciális tulajdonságaival. A fa a legkiemelkedőbb újratermelhető építőanyag. A magas költségeket jelentő tereptárgyak, szabadidőparki attrakciók (kilátók, támfalak, játszótéri eszközök, parkberendezések, parképítészeti elemek) esetében a környezettudatosság része a felhasznált faanyagok és egyéb építőanyagok tartóssága, a hosszú távú stabilitás és a szabványos, a használók biztonságát biztosító, a sérülések esélyét jelentősen csökkentő megmunkálási módok ismerete.

Kiemelt fontosságú az is, hogy a szabadtéri tevékenységhez kiválasztott helyszínre az oda legmegfelelőbb, a környezeti jellemzőket jelentősen nem megváltoztató, a lehető legkevesebb mesterséges vegyszert tartalmazó beépítésekre kerüljön sor. A szabadtéri tereptárgyak környezetében a helyszínen keletkező (pl. erdei apríték) anyagok kerüljenek felhasználásra, melyekre a szabványok és jogszabályok lehetőséget adnak, idővel elbomlanak, vagyis ismét a környezet részévé válhatnak annak szennyezése nélkül.

 

A konferencia előadásai három blokkban érintették a témákat. A játszótéri eszközökkel, azok építésével és fenntartásával összefüggő referenciákat, tapasztalatokat, szabványokat, faanyagismeretet mutatta be az első szakasz, ahol az adott területen dolgozó faipari mérnökök és erdőmérnökök előadásai hangzottak el. Ezt követően a legjelentősebb budapesti és nyugat-magyarországi táj- és kertépítészeti tervezések kerültek napirendre, majd több érdekfeszítő előadás és bemutató történt az energiát termelő közterületi burkolatokról, a terméskő burkolatok szakszerű építéséről, valamint az újra hasznosított gumiburkolatok felhasználási módjáról és tapasztalatairól.

 

A konferencia helyszínének kiválasztása sem volt véletlen. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán 2019. februárjában induló építészmérnök Msc. képzés kiemelt fontosságú a faépítészet szakmai oktatása valamint a kutatás/fejlesztés szempontjából. Ez a terület, valamint az ezzel összefüggő faanyagvédelem Magyarországon egy kissé elhanyagolt. Hazánk speciális, a faépítészetre ható klimatikus adottságainak ismerete illetve az ehhez szükséges kapcsolódó szakmai tudás már évtizedek óta jelen van a Soproni Egyetemen, de ez mostanáig nem kapott szakmai berkekben elegendő figyelmet.

 

A konferencia az első lépése annak a faépítészeti szimpózium sorozatnak és ehhez kapcsolódó törekvésnek, melyben a Simonyi Károly Kar lehetőséget kíván biztosítani a faépítészeti mérnöki szaktudás megszerzésére, átadására valamint az itt meglévő szakmai tudás valamint kutatás/fejlesztési eredményeinek népszerűsítésére.

 

Dr. Németh László - okl. faipari mérnök, faanyagvédelmi szakértő, c. egyetemi tanár

(x) Fadoktor Mérnöki Iroda Kft.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.