FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-16

Erdővagyon és erdőgazdálkodás 2017. grafikonok

A NÉBIH-EI minden évben kiadja a magyarországi erdőgazdálkodás fő adatait tartalmazó leporellót magyarul és angolul. Ennek kiegészítésére a 2017. évi adatokkal a minap jelentős újításként a leporelló ábrái interaktív grafikonokon jelentek meg a Magyarország erdeivel kapcsolatos adatok között.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Nekem a Google kulcsszó figyelője most hétfőn (2019-01-14) jelentette ezt, mint újdonságot:

"Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon kiadvány ábrái (az interaktív táblák megjelenítéséhez Chrome böngésző használata szükséges; a prezentáció a Prezentáció_indítás.html fájlra klikkeléssel indítható): 2017"

Ez a cím a NÉBIH Magyarország erdeivel kapcsolatos adatok című oldalán található.

Ugyanitt érhetőek el az úgynevezett leporellók is a 2007-2017. évekre. Ezek nyomtatásban is megjelennek. (Angolul pedig itt találhatóak a magyar erdőkre, erdőgazdálkodásra vonatkozó adatok.)

Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017. Aki több év leporellóit is megnézi, láthatja, hogy azok nem teljesen egyformák, hanem más és más témára koncentrálnak.

Az alábbiakban bemutatott interaktív ábrák a leporellóval együtt értelmezhetők, annak mintegy online mellékletei. Annak kiegészítéseképpen készültek a jobb értelmezhetőség és az ábrák könnyebb felhasználhatósága érdekében.

 

A kapcsolóra kattintva nem újabb honlapoldal jelenik meg, hanem egy 25,01 MB-os zip fájlt lehet megnyitni vagy letölteni. A zipben 25 db html fájl van, kicsomagolva összesen 75,6 MB méretben. Az én gépemen nincs Chrome böngésző, hanem Firefox, meg Microsoft Edge, de az utóbbi sosem használom. Tapasztalataim tehát Firefox-szal megnyitásra vonatkoznak. Nekem működött, a betűkódolás beállításra kellett csak odafigyelnem.

Ha a zip-et nem mentem le, csak megnyitom, valójában az akkor is a gépemre másolódik, egy átmeneti könyvtárba, így célszerűbb a zipet gépem megfelelő könyvtárába másolni, ahol később is megtalálom.

A NÉBIH azt jelzi, hogy a prezentáció a Prezentáció_indítás.html fájlra klikkeléssel indítható. Kipróbáltam, ennek eredménye ez a kép. Tehát az egyes grafikonokat azok lementett html fájljaira egyenként kattintva lehet megnyitni, vagy ebből a cikkből az alábbi kapcsolókkal.

 

 

Az anyag html prezentációnak készült, ennek megfelelően, ha a saját gépre lementett és kicsomagolt fájlköteggel használja valaki, akkor a "Prezentáció_indítás.html" fájl beolvasásával, elindításával kell kezdeni:

- a címoldal megjelenése után a page down/up vagy a nyilak megnyomásával lehet lapozni,

- F11 billentyűvel lehet teljes képernyőre váltani, majd ebből a nézetmódból szintén az F11 megnyomásával lehet kilépni,

- o billentyűvel diarendező módba lehet váltani, és kiválasztani a megfelelő diát, ami az enter lenyomásával jelenik majd meg,

- ha az F11-re nem tölti ki a monitor teljes szélességét az ábra, akkor a böngésző nagyítását értelemszerűen lehet változtatni (pl. ctrl + egér görgetőgomb).

A prezentációval kényelmesen lehet böngészni az ábrák között.

Az ábrák sorrendje a 2018. évi, 2017-re vonatkozó leporellóban közöltnek megfelelő, a leporelló ábrái jelennek meg.

(A fenti ismerethez a készítővel konzultáció útján jutottam, de ez a használati útmutató sajnos nincs ott NÉBIH honlapon. Ugyanakkor - annak ellenére, hogy elég erős, gyors gépem van - nálam Firefox alatt ez sajnos nem működik, egy ábraváltás után a modul összeomlik. Lehet hogy Chrome alatt gond nélkül menne.)

 

Az interaktív grafikonok tehát már tavaly december elején elkészültek TT, azaz dr. Tobisch Tamás statisztikai elemző munkája által. A 2017. évi leporellót az Erdészeti Igazgatóságon ezzel foglalkozók az erdők természetessége, természet megőrzési szerepe köré építették, mely munkában Szolnyik Csabának is jelentős szerepe volt. A NÉBIH honlapra feltöltés valamiért 2019. januárra maradt. Ugyanakkor az adatgyűjtésben és feldolgozásban természetesen a témák szakterületeinek megfelelően a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság több munkatársa is részt vett.

 

Minden grafikon esetén az egérrel a rajz fölé állva a jobb felső sarokban megjelenik egy eszközsor (angol buborékszövegekkel) melyek segítségével különböző műveletek hajthatóak végre. Ezeket ki kell következtetni vagy kipróbálni, használati utasítás nincs hozzá. Talán a legfontosabb, hogy a bal szélső ikonnal minden ábra külön letölthető png formátumban (és értelemszerűen forrásmegjelöléssel használható, ahogy pl. egy online cikkből is kivághat bárki egy ábrát, és ha korrekt, akkor nem plagizál).

A grafikonok oszlopainak egyes elemei fölé állva megjelenik buborékban annak megnevezése és pontos adata. Ez sokkal jobb, mint a korábbi nyomtatott, ahol csak nagyjából lehetette az adatokat a papírról megbecsülni.

Ugyanakkor a több elemből összeálló oszlopok esetén az oszlpösszen egérmutatóval rámutatással nem olvasható ki: a részeket papírra kell vetni és kézzel összeadni.

Az ékezetes betűkhöz fontos, hogy a grafikonok UTF-8 betűkód szerint készültek. Ha a garfikonokat a saját számítógépemből nyitom meg, hibátlan a megjelenés. Ugyanakkor az alábbi kapcsolókkal a FATÁJ-t kiszolgáló szerverről megnyitva az én gépemen azt tapasztalom, hogy az ékezetek hibásak, de ha a böngészőmben (mely közép-európai ISO-ban nyit) a Nézet/Szövegkódolásban az Unicod-ot választom, akkor helyreállnak az ékezetes betűk.

 

Nos, íme az egyes grafikonok:

 

Cserjeszint összetétel természetessége 2017.: %-ban a különböző cserjeborítottságokon belül az idegenhonosak és intenzíven terjedők aránya.

 

Természetességi állapot az egyes használati módokon belül %-ban 2017-ben.

 

Fahasználat módja %-ban 2006-2017. évente.

 

Fakészlet (lábonálló fatömeg) 2005-2017. évente millió m3-ben fafajcsoportonként.

 

A fakészlet változása millió m3-ben (Tulajdonképpen logikus, de mégis lemaradt a grafikon címe, amiből olvasni lehetne, hogy a 2005-ről 2017-ig bekövetkezett változásról van szó.)

 

Erdőterület a 2005-2017. években évente, fafajcsoportonként millió ha-ban

 

Erdőterület változása 2005-ről 2017-re ezer ha-ban fafajcsoportonként. (szintén lemaradt a grafikon címe, ki kell következtetni az előzőekből.)

 

Folyónövedék és a fakitermelés használati módonként 1985-2017. évente, millió bruttó m3-ben.

 

Faanyagtermelést nem szolgáló erdők faállománytípusonként ezer ha-ban 2017-ben.

 

Védett erdők területe (?) 2005-ben és 2017-ben faállomány típusonként

 

Holtfa mennyisége az erdő kora és faállomány típusa szerint m3/ha-ban 2017-ben

 

Holtfa mennyisége összesen m3/ha-ban faállomány típusonként 2017-ben

 

CO2 lekötés Az erdőtelepítések és a többi erdő CO2 lekötése összesen (Gg) és területegységre jutóan (t/ha) 2008-2016. időszakban évente.

 

Mageredetű természetes felújítások aránya %-ban négy fafacsoportban a védett és a nem védett területeken a 2006-2017. években évente.

 

A Natura 2000 erdőterületek megoszlása %-ban 2017-ben állománytípusonként.

 

Natura 2000 területek %-ban 2017-ben fállomány típusonként, azon belül madárvédelmire és természetmegőrzésire bontva

 

Erdőtelepítés ezer ha-ban évente célállomány típusonként (fafajonként) 2005-2017. időszakban.

 

Természetességi kategóriák %-os aránya 2017-ben országosan, a védett és a naturás területeken valamint az alapelvárás

 

A természetközeli üzemmódok ezer ha-ban 2005-2017. között évente, örökerdő, faanyagtermelést nem szolgáló és átmeneti erdő bontásban.

 

A túltartott fakészlet mennyisége millió m3-ben fafajonként 2017-ben.

 

A túltartott erdők területe fafajonként ezer ha-ban 2017-ben

 

Üvegház-gáz kibocsátás CO2 egyenértékben Mt-ban (erdő, szántó, gyep, vizes élőhelyek, települések, faipari termékek bontásban) a 1990-2016. években évente. (Itt érdemes lenne a negatív kibocsátást értelmezni.)

 

Erdeink üzemmódok szerinti megoszlása összesen, a védett és a NPI-i területeken %-ban, 2017-ben.

 

Erdeink területaránya %-ban faállomány típusonként az egyes vágásérettségi mutató csoportokban 2017-ben.

 

Biztosan lehetne még továbbfejleszteni ezen interaktív kiegészítő grafikonokat, minden esetre igan jó gondolat volt a NÉBIH-EI-tól hogy belevágtak ebbe a fejlesztésbe. Akinek bármi ötlete van e témában, vagy csak örömét akarja kifejezni, kérem jelezze Dr. Tobisch Tamás-nak: TobischT@nebih.gov.hu.

A zip forrása: NÉBIH
Ennek fenti bemutatás: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.