FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-11

110 éves fa törzsében működik a világ legkisebb, legaranyosabb könyvtára

Egy nyárfa törzsében keltették életre a világ legkisebb, egyben legaranyosabb könyvtárát, ami az önkéntesség és a kölcsönösség elvén működik, most ezt a nem mindennapi könyvtárat mutatjuk be nektek!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Idaho állambeli Coeur d'Alene településen találhatjuk meg ezt a csodálatosan szép könyvtárat, létrejöttét Sharalee Armitage Howardnak köszönhetjük. Ő volt ugyanis az, aki először úgy döntött, hogy kivágja az otthona előtt elszáradt, kb. 110 éves nyárfát. Kisebb habozás után meggondolta magát, és úgy határozott, hogy a fa törzsét meghagyja. A fatörzs környékét nagyon szépen rendbe rakta, felszerelt rá egy ajtót, illetve lámpával világította meg kívül-belül. A törzs elé épített egy mutatós lépcsőt is, illetve kialakított egy pár polcos, nyitható-zárható tárolót, amit könyvekkel töltött meg. 

 

A kialakított könyvtár ezután kezdte meg működését, ami az önkéntesség és a kölcsönösség elvét követi. Ez annyit jelent, hogy Sharalee Armitage Howard arra kezdte el bíztatni szomszédjait, ismerőseit és rokonait, hogy bátran vigyenek a könyvekből, de hozzanak helyettük újakat. Couer d'Alene-ben ezzel létrejött vélhetően a világ legkisebb könyvtára, amelynek a katalógusát lehetetlen összeírni, hiszen a megalakulás óta folyamatosan cserélődnek a könyvek. 


Nem ez az első könyvtár, ami nagyon ötletes, és mutatós, ugyanis a kanadai Cardiganban kialakítottak egy aprócska házikót, ahol nagyjából egy 2000 kötetet állománnyal rendelkező könyvtár jött létre. Ide válthatunk egy élethosszig tartó tagsági díjat, melynek az ára öt kanadai dollár. 

 

A legötletesebb viszont mégiscsak az a nyugdíjazott általános iskolai tanár, aki Antoni La Cava-n hozta létre a könyvtárat, erre a célra nem mást, mint háromkerekű autójának csomagterét használta fel, ezt alakította át könyvtárrá. Az úriember az olaszországi Basilicata régió hegyes-dombos vidékét járja a nem mindennapi járművel, és az úttalan utakon kanyarogva olyan gyerekekhez juttatja el az olvasmányokat, akik máshogyan képtelenek lennének hozzájutni a kötetekhez. Példamutató, nagyszerű kezdeményezés, le a kalappal előtte, íme, egy fotó róla és a csodás könyvtáráról: 

Forrás: Magyarországom

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.