FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-12-06

Vigyázzunk klímánkra!

Az Ipoly Erdő Zrt. figyelemmel kíséri a Katowicében zajló klímacsúcs folyamatait.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Szakértők szerint az ENSZ éves találkozóján meghozott döntések, intézkedések döntőek lehetnek bolygónk jövője szempontjából. Fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy az erdőgazdálkodók, így az Ipoly Erdő Zrt. is mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a klímaváltozás felgyorsult folyamatait és azok hatásait. Meglévő erdeinket a mindenkori erdőtörvénnyel összhangban, fenntartható módon kezeljük, s közben kihasználjuk adottságainkat, hogy egyre több magas természetességű - a környezetei kihívásoknak ellenálló - erdőt neveljünk fel.

 

 

Az erdők jelentős és kettős szerepet játszanak a klímaváltozásban. Egyrészt az üvegház hatású gázok mintegy 20 százaléka az erdőterület globális csökkenése révén kerül a légkörbe, másrészt az erdei ökoszisztémák a legjelentősebb szárazföldi széntárolók és szénmegkötők, így képesek csökkenteni az éghajlatváltozás ütemét. Magyarország erdei évente 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, ezzel a teljes üvegházhatású gázkibocsátásunk 8 százalékát kompenzálják. (FATÁJ: Az erdők területi csökkenése az Európán kívüli kontinenseket érinti, Európában nő az erdők területe.)

Magyarországon ma minden lakosra körülbelül fél focipálya területű erdő jut, köszönhetően annak, hogy az erdeink területe hosszú évtizedek óta folyamatosan növekszik. Fontos mindannyiunk jövője szempontjából, hogy megőrizzük a természetes erdőtársulásaink sokféleségét, amely lehetőséget ad természetes alkalmazkodásra.

 

Az erdők a környezetükben lecsökkentik a szél sebességét, hűtik és párásítják a levegőt, nem utolsósorban pedig megtisztítják a portól és más szennyeződésektől azt. A talaj vízforgalmát is kedvezően befolyásolják azáltal, hogy lassítják a csapadékvíz felszíni elfolyását, és ezzel együtt a talaj lemosódását is megelőzik. A fák fotoszintézis során a levegőből szén-dioxidot vesznek fel, melyből a szenet testükbe (törzs, ág, stb.) építik be. Az erdők és a fatermékek tehát széntárolók, következésképpen képesek hozzájárulni az üvegházhatást kiváltó légköri szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez.

Az erdészek nem csak az erdőgazdálkodás terén tesznek a klímavédelemért, közjóléti és turisztikai munkánk során több százezer ember szemletét tudjuk formálni. Hogy jó gyakorlati példákat is említsünk, a Királyréti Erdei Vasút vonalán közlekedik a néhány éve, egyedileg fejlesztett napelemes motorkocsink, a Vili. A közelmúltban felújított turistaszállásainknál az alkalmazott technológiáknak köszönhetően a kibocsátás nulla vagy szinte minimális. Fontosnak tartjuk a környezeti nevelést, így a Börzsönyben második éve kísértük szakmai munkánkkal a "zöld szemléletű", erdei vándortáborozó gyerekeket.  

 

Bízunk benne, hogy a Katowicében zajló klímacsúcson olyan döntések születnek, melyek jó irányba vezetnek.

Forrás: Ipolyerdő Zrt.

Kapcsolódó:

 

Sorsdöntő lehet a katowicei klímakonferencia euronews.com 2018-11-30

 

 

Az ENSZ Katowicében szervezett klímacsúcs honlapja

 

 

A 2018. évi Klímacsúcs lengyel kormányzati honlapja

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.