FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-30

Nehezen tartja a lépést a bútoripar az élénk lakásépítési kedvvel

Ahogy emelkedik az új építésű lakások száma, úgy növekszik az igény az új bútorokra is, azonban nemcsak a most épült ingatlanok tulajdonosai sürgetik az asztalosokat, hanem azok is, akik lakásfelújításba kezdtek, és ők vannak többen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Idén az első fél évben több mint 6500 lakást adtak át, ami 30 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez az adat azonban nem támasztja alá egyértelműen a bútoripar leterheltségét.

 

Rengeteg bútorra van igény

A székesfehérvári Mura utcai asztalosüzem vezetőjét kérdeztük, követi-e a bútoripar a robbanásszerűen fejlődő építőipart. Török Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy szeretné követni, de nem tudja. Nincs elég szakember, viszont háromszor, négyszer annyi a munka, mint a korábbi években.

Nem csak a fehérvári cég tapasztalata ez, a megrendelések száma többszöröse a közelmúlt igényeinek, tehát az okok nem az új lakások átadásában keresendők elsősorban. Az embereknek van pénzük új, szép és modern bútorokra, és a meglévő lakásállomány, a KSH adatai szerint, majdnem négy és fél millió. A statisztikai hivatal szakemberei is komoly kiugrást tapasztaltak a bútor- és műszakicikk-üzlettípus forgalmának alakulásában. Az új lakások berobbanása csak most várható, hiszen 2016 óta 88 ezer építési engedélyt adtak ki országosan, de ezek közül csak 31 ezer az átadott lakások száma, tehát a további 57 ezer lakás most év végéig, illetve 2019-ben lesz szerkezetkész, ezért akkor kell majd mindent bebútorozni. Az idő pedig sürget, hiszen az áfakedvezmény miatt ki kell pörgetni a projekteket.

Ha adják-veszik az új lakást, akkor pezseg a használt ingatlanok piaca is, és ha már más házba költöznek, sokan lecserélik a bútorzatot, de nem kell feltétlenül építkezni vagy költözni.

 

Sokan megengedhetik maguknak

Bognár László tapasztalata szerint sok középosztálybeli család is megengedheti magának az új bútort. A móri székhelyű asztalos számára is több a munka, mint amennyit el tud végezni, és bár mindenhol van szakemberhiány, ő inkább a gépesítés fejlesztésében látja a kiutat. Ahogy minden megkérdezettnél, úgy nála is a megrendelések közel háromnegyede konyhabútor.

A beépítések során sokat beszélgetnek a tulajdonosokkal, és kiderül, hogy jellemzően félretett pénzből rendelnek új bútort, nem pedig kölcsönből, de az is új, hogy legtöbbször nem is túlságosan olcsó anyagokat választanak. A másik szembetűnő változás szerinte az, hogy már senki sem akar alkudozni úgy, mint régen.

Mivel a bútorokat korábban cserélik, mint ahogy leszolgálják az idejüket, így szélesebb körben is elérhetővé válnak. Az internetet elárasztják a bontott konyhákról szóló hirdetések, és már nemcsak német és osztrák területről hozzák be az erre szakosodottak a bontott bútorokat, hanem Magyarországról is.

A Domus után is van nagyüzemi élet a bútor világában, de egyre inkább áttevődik a kis- és középvállalkozásokra a teher. A rendszerváltás óta negyven nagyüzemből jó, ha 15 működik napjainkban, és ezek között vannak a nagy bútorboltok hazai gyárai is. A kis és közepes méretű üzemek száma viszont eléri a háromezret, és ezek 90 százalékban Magyarországon értékesítik termékeiket. Tehát ha átlagosan ötévente festetünk egy lakást, két-három festés után új bútort is kap az ingatlan, de legalább a konyha. A nász­ajándékba kapott bútorok között már kevesen öregszenek meg.

 

Forrás: FEOL

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.