FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-29

2020. tavaszáig haladék az erdőgazdálkodói megbízási szerződésekre

A törvényjavaslat szerint az erdőgazdálkodási megbízási szerződések 2018. december 31. helyett 2020. május 7-vel vesztik hatályukat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A kormány (az agrárminiszter) 2018. november 20-án nyújtotta be a Parlamenthez az "Egyes agrárszabályozási tárgyú törvények módosításáról" szóló törvénytervezetet T/3630 szám alatt. A törvénytervezet szövege pdf-ben.

 

A 83 oldalas irat 26. oldalán a vonatkozó szöveg:

 


65. §

 

(1) Az Evt. 113. § (25) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(25) Az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény 13. § (4) bekezdés a) pontja alapján, valamint az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény hatályba lépését megelőzően megkötött megbízási szerződést bármelyik fél 60 napos felmondási idővel felmondhatja."

 

(2) Evt. 113. §-a a következő (25a) bekezdéssel egészül ki:

"(25a) A (25) bekezdés szerinti szerződések 2020. május 7-én hatályukat vesztik, az ilyen jogcímen fennálló bejegyzéseket az erdészeti hatóság törli az erdőgazdálkodói nyilvántartásból."


 

A fentiek 2018. december 31-vel lépnek hatályba.

 

Lehetőség nyílik tehát majd a '96. évi Evt. alapján vagy az előtt kötött erdőgazdálkodóási megbízási szerződések bármelyik fél részéről rendes felmondására 60 napos határidővel. (E szerződés lehetőségét a 2009. évi Evt. vezette ki.)

Az érintettek tehát időt nyernek, de továbbra is mielőbb meg kell találniuk jogviszonyuk új alapokra helyezésének módját. Ha van folyamatban lévő pályázati támogatásuk, akkor arra is figyelni kell.

Persze ha a felek szerződése kötött (pl. 10 éves) időtartamra szól, akkor az a futamidő lejártával szűnik meg, ami eshet 2020. május 7. előttre is.

 

Az október 17-én tartott 55. FAGOSZ Fakonferencián Tornyos-László Petra főosztályvezető asszony ismertette az erdőgazdálkodással kapcsolatban várható jogalkotási feladatokat. Ezek közül a feltiekhez tartozó folytatás lesz:

- Az erdőgazdálkodási használati jogcímek felülvizsgálata, kialakítása, ami az Evt. tobábbi módosítását igényli. Ezt így fogyalmazta meg: "Lenne a haszonbérlet, ami a földforgalmi törvény szerinti haszonbérlet erdőgazdálkodásra speciális szabályait tartalmazná. Lenne erdőkezelés, amely megújult szabályokkal kerülne megalkotásra. Lenne az új jogintézmény, az úgynevezett erdőgazdálkodási integráció és az erdőbirtokosságnak a szabályait is szeretnénk felülvizsgálni és új szabályokkal megalkotni."

- Ezzel együtt lesz "Az erdészeti szakszemélyzet és szakirányító vállalkozás tevékenységének, nyilvántartásának és továbbképzésének szabályairól szóló kormányrendelet", mely a jelenlegi minisztrei rendelet helyébe lép majd. E kormányrendelet pedig a fenti használati módokban résztvevő erdészeti személyekre tartalmaz majd előírásokat.

Ismereteink szerint a magánerdőket érintő fenti további Evt. módosítás és a szakszemélyzeti-szakirányítói kormányrendelet 2019. első negyedévére várható. Így mintegy egy év áll majd az érintettek rendelkezésére immár az új lehetőségek ismeretében, hogy a 96. évi Evt. alapján vagy az előtt kötött erdőkezelési szerződéseik helyett új erdőhasználati módot válasszanak és annak szerződését megkössék.

Forrás: parlament.hu
és az 55. FAGOSZ Fakonferencia,
a fenti hivatkozások szerint

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.