FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-04

Latschbacher bemutató volt az Agrárminisztériumban

A Latschbacher GmbH. október 2-án az Agrárminisztériumban bemutatta az egyedi rönk azonosító és faanyag követési rendszerét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az eseményre eljött maga Latschbacher GmbH. tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgató Klaus Latschbaher és két munkatársa: Herbert Schlager, a WinforstPro szakterületi vezetője (Bereichsleiter WinforstPro) és Viktor Schildberger szoftverfejlesztő. Részt vett a megbeszélésen a céggel üzleti kapcsolatban lévő CGP Instruments Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója Petrovics Péter és kereskedelmi igazgatója Tóth Béla Ákos és Miszori Krisztián erdőmérnök.

A megbeszélést dr. Tornyos-László Petra, az Erdőgazdálkodási Főosztály vezetője nyitotta meg azzal, hogy a faanyag forgalmazás legalitása szempontjából igen fontos megoldást ismerhetünk meg, hiszen egyedi rönkazonosító lapkáról és ahhoz kapcsolódó nyomonkövetési rendszerről van szó. Több főosztályi munkatársa, illetve az AM erdészeti háttérintézményi munkatársai vettek még részt az eseményen. Mivel főosztályvezető asszonynak közvetlenül megnyitó beszéde után másik megbeszélésre kellett mennie, ezt a megbeszélést a továbbiakban Mózes Csaba főosztályvezető helyettes vezette.

Szaksajtóként a FATÁJ újságírója volt jelen. A munkanyelvek német és magyar volt, melyek között dr. Horváth Sándor (Soproni Egyetem) tolmácsolt.

 

 

Klaus Latschbacher cégvezető először bemutatta kollégáit: Herbert Schlagert, a WinforstPro szakterületi vezetőjét, aki része az ügyvezetésnek és Viktor Schildberger szoftverfejlesztőt, aki a Magyarországgal éppen folyamatban lévő hardver projekt kapcsolattartója. Eztán áttért a cégük és annak rönkazonosítási, követési szolgáltatásának bemutatására.

(Az előadás vetített anyaga pdf-ben. A vetítésnek filmek is részei voltak, de úgy 632 MB lenne, ami kevéssé internet-barát, így itt a filmek nélküli változat látható. A filmekkel együtti változat pedig az atlalo.hu helyen érhető el.)

Az anyacég Ausztriában van, továbbá a cégcsoportnak Németországban, Svájcban, az USA-ban, Ukrajnában, Brazíliában, Lengyelországban és Horvátországban vannak tagjai. A lengyel iroda kapcsán megjegyezte, hogy Lengyelországban kötelező a kitermelt választékot egyedileg azonosítani, s ezért a lapkából nagy mennyiséget használnak. Ukrajnában a teljes logisztikával foglalkoznak szoftver és hardver, szerver oldalon is, + a lapkák. A felvetített térkép szerint a fentieken túl még Csehországban is aktív a cég.

A Latschbacher cégnek 3 üzleti területe van. A cél mindig az, hogy a faanyag folyamatot - az eredettől kezdve - alaposan dokumentálják. Az első lépés az egyedi jelölés és annak technikája, melynek ők a kifejlesztői, ez a SignuMat. A második a WinforstPro Mobile, ami applikáció gyűjtemény a mobil feladatokhoz. A harmadik pedig a WinforstPro, ami szoftver a logisztikához, áruforgalomhoz.

Ha az értékes hengeresfát (rönk) szeretné valaki a tőtől kezdve folyamatosan nyomon kísérni a felhasználásig (üzem), ahhoz fejlesztették ki a lapkákat. A lapkatartóban tárolt lapkákat könnyen be lehet ütni az ehhez való kalapáccsal a bütübe. Ez úgy azonosítja a fát, mint az autót annak rendszáma. A lapkát annak sérülése nélkül igen nehezen lehet eltávolítani. A lapka azonosítószáma alapján lehet követni, hogy a rönk éppen hol van. Ezzel a rendszerrel viszonylag nagy forgalmunk van Észak-Amerikában az értékes furnérrönk üzletágban. Az etikettel ellátott rönk adatai könnyen rögzíthetőek és adatbankba küldhetőek.

Itt átvette a szót Herbert Schlager.

A kitermelt rönkre ráütötték a lapkát, a mobil adatrögzítővel leolvassák az azonosító számot, beadják az egyéb adatokat (erdőrészlet, fafaj, méretek, minőség, dátum, óra-perc, adatrögzítő neve, stb.). Lényeges, hogy az eszköz automatikusan érzékeli és tárolja a hely (GPS) adatot. Ezt követően a rakodási, szállítási stb. műveleteknél a megmozduló rönkök azonosítóit kell csak az eszközzel leolvasni. Ezáltal folyamatosan nyomon követhető a faanyag. A központi adatszerver tárolja az összes adatot. Az adminisztrációs központ folyamatosan látja, hogy a rönkök merre mozognak. Az adminisztrációs központ folyamatosan látja, hogy a rönkök merre mozognak.

Előfordul, hogy a rendőrség, valamely hatóság ellenőrzi a szállítmányt. Ha beszkenneli a rönkök lapkáit, minden fáról egyből láthatja: honnét származik, kitermelés helye, felterhelés, stb. Az utolsó lapka szkennelés a faüzemben lesz. A beállított jogosultság szerint lehet hozzáférni az adatokhoz.

Bemutattak egy kétperces filmet a fent elmondottakról. (Az atlalo.hu helyről letölthető pptx-ben látható a film.)

Klaus Latschbacher folytatta. Az egész rendszer központi eleme az etikett, amelyiken vonalkód van és az annak megfelelő, alatta lévő számsor. A 9 jegyű számsor az egész világon egyedi. A lapka középső szövegét pedig minden felhasználó maga választhatja meg. A GLM a Global Log Management, a globális rönk kezelés rövidítése. A lapka nagyon robusztus. Törés nélkül nagyon nehezen lehet eltávolítani.

A második komponens a mobil applikáció, amely android alapú, minden ilyen telefonon fut. Ugyanakkor kínálnak saját gyártmányú, robusztus, vízálló, időjárásálló, -20 fokig működő eszközt is. Abban is van GPS.

Ismét egy filmet mutatnak be, most az applikációról.

A harmadik elem az internet alapú applikáció. Ebben minden adat látható, amihez beállíthatóak a hozzáférési jogosultságok. Ezzel egyszerű statisztikák is készíthetőek. Pl. egy erdőrészletből származó rönkök átmérőeloszlása, fafajeloszlása, stb. Térképi modul is van benne, tehát a rönkök eredetét térképen meg lehet mutatni, valamint szállítási optimalizálásra is használható ez.

Nagyjábóli számítás alapján azt becsüli, hogy ha Magyarországon nagyobb tömegben is befektetne valamely tulajdonosi kör a lapkák, tárak, kalapácsok, a kézi eszközök és a szoftverek ára mintegy 5-szörösen megtérülne. (Abból indult ki, hogy e rendszer alkalmazása következtében 3% lenne a faanyag első számbavételénél a növekmény.) Előadásuk célja az volt, hogy bemutassák: rendszerük régóta létezik és jól működik számos helyen.

Végül volt egy áttekintő film, mely lényegében az előző kettőt fogta egybe.

 

A kérdésekre válaszként elhangzott, hogy közömbös, hogy fenyőről, vagy lombos fáról van szó. Sőt a lombos egységértéke még magasabb, így még inkább megéri ezt a rendszert alkalmazni A lényeg, hogy az áru tulajdonosa igényli-e az egyértelmű nyilvántartást

A felhő szolgáltatás által nagyon egyszerű az adatoknak az eladó és a vevő közötti megosztására is. Tehát pl. a vevő már az áru megtekintése előtt előzetesen megismerheti a felkínált tétel adatait.

A piaci fedettség: Ausztriában 40% fölötti. Továbbá Németországban 6-7 tartományban az államerdészet ezt használja egyaránt a keleti és a nyugati térségben is. Az Osztrák államerdészet SAP-t használ, amihez ők különböző kiegészítő programokat készítettek és Latschbacher lapkát használnak.

A rendszert (szoftver oldalon) hozzá lehet igazítani a nemzeti EUTR szabályokhoz, megkövetelt bizonylatokhoz. 40 országban vannak jelen, már sok hasonló adaptációs feladatuk volt.

Nem okoz gondot, hogy nincs mindenhol telefon térerő, hiszen minden a rendszerben az offline munkához készült, s mikor az eszköz térerőt talál, akkor feltölti az adatokat, akár 2 nap múlva is.

Az eladó és a vevő közötti adatkapcsolatban, ha lánckereskedelemről van szó, beállítható, hogy a felhőben lévő adatok kik között legyenek láthatóak, tehát pl. megoldható, hogy a közbenső kereskedő végvevőjét ne lássa az eladó.

A más országok esetén a már említetteken túl nagyon jól működik a lapkázás (egyedi rönk számozás) pl. Ukrajnában, Lengyelországban, Bulgáriában, Grúziában.

 

A megbeszélés házigazdája eredetileg dr. Nagy János helyettes államtitkár lett volna, de más ügyek elszólították. Ugyanakkor érdekelte a téma, ezért másnap kipróbálta a lapkabeütő kalapácsot.

 

Forrás: Az esemény.
Leírta és fotó: Mőcsényi Miklós
Fotó dr. Nagy Jánosról: CGPI

Megjegyzés:

 

Mostanában sokat hallunk az Ipar 4.0-ról, avagy a negyedik ipari forradalomról. Ennek lényege, hogy az egyre korszerűbb gépek működésének (a gép állapota, stb.) és az általul elvégzett műveletek, az elkészült alkatrészek, termékek minden adata azonnal (valós időben) megy online a "felhőbe", s onnét mindenhova, ahol döntést kell hozni a gépek karbantartásával, a termeléssel, az értékesítéssel, a cég működésével kapcsolatban. Meg persze sok esetben távolról be lehet avatkozni a folyamatokba.

Nos, ma már számos motorfűrész jó működését kis számítógép (chip) segíti, a processzorokig és harveszterekig bezárólag egyre több erdészeti gépben számítógép van, és lehetne sorolni az erdészeti digitális megoldásokat.

Az erdei munkák között az értékes faanyag biztos, nyomonkövethető nyilvántartásának lehet hogy ez a 4.0-ja? (Erdész történészek lehet hogy meg tudnák nevezni az 1.0, 2.0 és 3.0 állapotot is.) Lapkát ugyan már régóta sokan használnak, de azonosítószámának és a hozzá kötődő adatoknak felhőbe küldése + vonalkód mintha még nem lenne gyakorlat.

MM

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.