FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-06

Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a NÉBIH

A NÉBIH erdészeti felügyelői továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket, kiváltképp, hogy a hirdető rendelkezik-e a jogszabályban előírt EUTR technikai azonosító számmal. Egy hét alatt 34 hirdetést töröltettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az azonosító megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a NÉBIH hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő. A hatóság egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolíttatott el az egyik népszerű webes hirdetési felületről.

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetések tartalmi követelményeinek betartását a NÉBIH. Az eddigi vizsgálatok során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött hirdetők mindössze 30%-a tüntette fel érvényes EUTR technikai azonosítóját. Egyre többen tudnak ugyanakkor a technikai azonosító szükségességéről: a szabálytalanul feladott hirdetések jelentős részénél, mintegy 60%-ánál, a hirdetők állításuk szerint rendelkeztek EUTR azonosítóval, de elmulasztották közzétenni.

Az eddigi vizsgálatok aggasztó tapasztalata, hogy a helytelenül feladott hirdetések másik részét a valótlan, kitalált azonosítót tartalmazó reklámok képezik, amelyek egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányulnak. A hatóság mindezek miatt legutóbb 34 helytelenül feladott hirdetést töröltetett az egyik népszerű webes hirdetési felületről.

A NÉBIH felhívja az érintettek figyelmét, hogy az ellenőrzések a jövőben is rendszeresen és széles körben folytatódnak, különös tekintettel a hamis EUTR technikai azonosítóval hirdető személyek leleplezésére és felelősségre vonására.

 

Hogyan kerülhetik el a tűzifával csalókat a vásárlók?

  • Figyeljék a hirdetésekben, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Az azonosító vagy kód valós meglétét a http://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon le is ellenőrizheti.
  • Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során jelezzék, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a NÉBIH-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.
  • Mindig kérjenek számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetnek.
  • A tűzifa átvételekor ellenőrizzék, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.

Amennyiben ezek az adatok időben a vásárló rendelkezésére állnak, úgy az esetleges későbbi reklamációját könnyebben, biztosabban tudja érvényesíteni. Minőségi kifogások nyilván előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló hirdető, kereskedő felé nagyobb bizalommal fordulhat.

További információt a Nébih EUTR oldalon talál.

Forrás: NÉBIH

Kiegészítés:

 

A FAGOSZ által üzemeltetett Fatudakozóban is lehet apróhirdetéseket feladni, s sokan használják is ezt a szolgáltatást. A Fatudakozóban az év eleje óta az alapadatok közt és az apróhirdetésekhez is megadható a vállalkozás, a hirdető EUTR azonosítója. Részletek az alábbi FATÁJ cikkekben:

 

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a NÉBIH FATÁJ 2018-02-14
E cikkben pedig már azt is bemutattuk: hogyan lehet a fával foglalkozó termelőknek, kereskedőknek megadniuk EUTR azonosítójukat a Fatudakozó bejegyzésben a cégadatok között, illetve a Fatudakozó apróhirdetésekben.

EUTR azonosító a hirdetésben FATÁJ 2018-01-24
E cikkben bemutattuk a jogszabályi előírást és jeleztük, hogy a Fatudakozóban is megtettük az ehhez alkalmazkodás első lépését.

 


 

A NÉBIH által megtalált jogszerűtlen hirdetések adatai.

 

EUTR kereső

A NÉBIH az EUTR azonosítót a FELIR rendszerben kezeli. Az EUTR azonosítót a fenti kapcsolón elérhető keresővel lehet lekérdezni. Tehát

- ha a beírt azonosító formátuma (helyesírása) nem jó, akkor ilyen hibaüzenet lesz az eredmény;

- ha az azonosító formátuma jó, de az kitalált azonosító, akkor a hibaüzenet: "A keresési feltételek alapján nincs találat.";

- ha az azonosító formátuma jó , sőt valós cég vagy személy azonosítója az, akkor a cég vagy a személy adatai jelennek meg, amit össze lehet vetni a hirdető adataival, hogy egyeznek-e.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.