FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-07-20

Sikeres zeneszerzői pályázat

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatot írt ki új kórusmű megalkotására a 2018. évi 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatot írt ki új kórusmű megalkotására a 2018. évi 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán "Zengjen a dal" c. versére komponált kórusművel lehetett. A vers a "Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok 2017-es mátraalmási rendezvénynapján született a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenye közben a "Muzsikál az erdő emlékfa tövében. A költő a kórust hallgatva kapott ihletet, s a verset fel is olvasta a helyszínen. A pár perc alatt született művet a közönség szeretettel fogadta. A műre jellemző az erdő természetes lüktetéséből eredő és az erdővel együtt lélegző emberekben szétáradó életöröm.

A vers bizonyíték a "Muzsikál az erdő" rendezvénysorozat alkotások megszületését ösztönző hatására: "A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét." - fogalmazott Szabó Lajos főszervező.

A győztes kórusmű ősbemutatójára és az ünnepélyes eredményhirdetésre a szentkúti rendezvénynapon, 2018.07.02-án került sor a zsűri elnökének, Zemlényi Katica karnagynak, a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetőjének a vezényletével. A győztes kórusmű osztatlan sikert aratott, a közönség kifejezte az irányú igényét, hogy szeretné a művet ismét hallani akár más kóruskoncertek alkalmával.

 

 

A zsűri tagjai: Dobszay Péter és Dobszay-Meskó Ilona örömmel értékelte a beérkezett pályázatokat: Gratulálunk a nagyon kifinomult, különleges hangulatokat megfogalmazó kórusművekhez, megható a darabok természetessége, kedvessége. Jó művek készültek, formás, frappáns, tömör, igényes szólamvezetésekkel, kimondottan virtuóz zeneszerzői megoldások is születtek, amelyeket különösen is örömmel fogadtunk.

 A pályázat rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen 28 zeneszerző 31 kórusműve érkezett be. Invenciózus, átgondolt műveket ismertünk meg, egyéni és jól kiválasztott harmóniavilággal. A mezőny erős volt, így karakteresebb, egyénibb művekre esett most a zsűri választása. Solti Árpád nyertes műve igazán kifejezi az életörömöt, felelmelő élmény énekelni! - összegezte Zemlényi Katica a zsűri elnöke.

 

 

A zeneszerzői pályázat eredménye:

1. helyezett: Solti Árpád

2. helyezett: Magyaróvári Viktor

3. helyezett megosztotva: Megyeri Krisztina és Szalai Katalin

 

 

Néhány mondat a díjazottaktól:

 

1. Solti Árpád:

Az elmúlt években volt szerencsém professzionális kórusokkal dolgozni, ami hatalmas szabadságot adott a komponálás során, igazán elengedhettem a fantáziám. Amatőr kórusra írni azonban sokkalta nagyobb kihívás, hiszen amellett, hogy "jól kell, hogy szóljon" a tervezett kórusmű, befoghatónak kell lennie és az együttes számára könnyedén előadhatónak. Ez a kihívás és az, hogy a kiváló Vox Mirabilis Kamarakórus (művészeti vezető: Zemlényi Katica) szólaltathatja meg a darabomat, különösen inspirált a "Zengjen a dal" kórusmű megírásánál. Pászti Szabó Zoltán verse rendkívűl lélekemelő, igazi öröm tiszta megjelenítése. Ehhez egy induló karaktert képzeltem el: az ének mellett tapssal és dobbantással ábrázoltam a versből sugárzó önfeledt boldogságot.

 

2. Magyaróvári Viktor:

Élmény volt ismét zeneszerezni és hangcsinálni. Minden szép hang felfelé száll, főleg ha olyan ihletek jönnek, amik adják magukat. Remélem hasonló felkérésének is eleget tudok majd tenni a jövőben, akár a jelenlegi, akár más zenei kihívásokban.

 

3. Megyeri Krisztina:

A Vox Mirabilis Kamarakórus pályázatára azért jelentkeztem, mert már dolgoztunk együtt 2016-ban, bemutatták egy művemet; már akkor megfogott a kórus telt, "napfényes", dús, kiegyenlített hangzása és az a koncentráció, az az egység, amellyel színpadra állnak. A vers elsőre egyszerűnek, sőt "retrónak", múltidézőnek tűnik, csak komponálás közben fedeztem fel benne a finoman felsejlő mélyebb érzelmeket, a személyesebb mondanivalót. Úgy érzem, ez a lekerekített, derűs és fényes hangvétel illik nemcsak vershez, hanem a kórus saját karakteréhez is.

 

3. Szalai Katalin:

Jól esett, hogy Zemlényi Katica figyelmembe ajánlotta ezt a zeneszerzőversenyt. Hogy őszinte legyek, magamtól nem választottam volna a verset, így kihívásként éltem meg a megzenésítését. A vers egyszerűségét, hangulatát igyekeztem egyszerűen, de nem igénytelenül visszaadni, és utólag én is megtapasztaltam a közhelyszerű igazságot: egyszerűen jót írni, nem is olyan egyszerű! Most így sikerült. Köszönöm a lehetőséget!

Forrás: muzsikalazerdo.hu
Fotó: Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.