FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-05-07

TTF tölgy konferencia volt áprilisban Londonban

A UK Fakereskedelmi Szövetség április 18-án tölgy konferenciát tartott e fafaj európai túlkeresletéről, illetve nem elegendő kínálatáról.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az európai tölgy piacán növekvő az árnyomás és a forráselégtelenség. Ez volt a kulcs üzenete az Egyesült Királyság Fakereskedelmi Szövetsége (TTF) által április 18-án Londonban tartott Tölgy Konferenciának.

 

 

A TTF az EOS-szel (Európai Fűrészipari Szövetség) közösen szervezte a konferenciát, melyen számos kiemelkedő előadó szerepelt a szállító országokból, mint például Horvátországból, Franciaországból, Lengyelországból és Ukrajnából. A konferencián több mint 100-an vettek részt.

 

 

Az előadók egyetértettek abban, hogy a növekvő igény és piaci korlátozások gyakorolnak hatást a tölgy piacra néhány éve. Az EOS főtitkára, Silvia Melegari rámutatott, hogy az EU tölgy rönk exportja Kínába az elmúlt 10 évben (Eurostat 2007-2016) 181%-ra szárnyalt. Ez a jelentős igénynövekedés jelentős hatással van az európai tölgy termelőkre, különösen Franciaországban.

Az európai tölgy elérhetőségére az olyan szállító országokban, mint Horvátország (növény egészségügyi okból) és Ukrajna (a hazai ipart védő kormányzati intézkedés) életbe léptetett rönk korlátozásoknak is hatása volt. Emiatt egyes fűrészüzemeknek termelésüket alacsonyan kellett tartaniuk, így a szektor nem tudja kapacitását kihasználni.

Silvia Melegari emlékeztette a hallgatóságot: "a keménylombos fűrészipari vállalkozások többször is felszólaltak" és hogy "az EU Parlament és az ECOSoC (ENSZ szervezet) is felhívta tagországait arra, hogy a fa ellátás tartamos erdőgazdálkodás mellett a régiók erdeiből elegendő a helyi ipar és a társadalom igényeinek kielégítésére".

A konferencián panel beszélgetés is volt, amikor a résztvevők hozzászólhattak az előadottakhoz. A fő témák voltak: Kereskedelem a Brexit után, a tölgy ára és elérhetősége, szállítási korlátozások, növényegészségügy, nemzetközi együttműködés a szektorban.

A TTF ügyvezető igazgatója, David Hopkins szerint "A esztétikai és technikai tulajdonságai miatt a tölgy a UK faimportőrei számára elsődleges termék marad. Ugyanakkor az anyag szűkössége és a nemzetközi kereskedelem dinamikája várhatóan felfele tolják az árakat a közeljövőben. Ez pedig meg fogja nyitni a piacot az alternatív fafajok előtt. A TTF európai partner szervezetekkel együttműködve figyelemmel kíséri a piaci trendeket, valamint segítséget és iránymutatást nyújt tagjainak."

Forrás: ttf.co.uk

Kiegészítés:

 

A cikkből elérhetőek az előadások részletes anyagai is a TTF tagjai számára jelszavas hozzáféréssel.

 

Ugyanakkor szabadon elérhető a társszervező EOS jelentése a konferenciáról ezzel a kapcsolóval. Ez 3 oldalas pdf angolul, mely rövid áttekintést ad az előadásokról: általános helyzet, Horvátország, Ukrajna, Lengyelország, Franciaország előadásai.

 

Fotók az eseményről. Ezek egyike szerepel a jelen cikkben.

Fordszerk: Mőcsényi Miklós

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.