FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-04-04

Erdészeti gépekkel támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést

A szülőföldön megmaradás és boldogulás egyik alapja a minőségi, anyanyelvi szakoktatás. Az FM - szakmai partnereivel együtt - ezért támogatja évek óta a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolát, az egyetlen erdélyi magyar tannyelvű erdészeti középfokú szakképzési intézményt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Április 4-én a Földművelésügyi Minisztériumban sajtótájékoztató keretében adtak át az FM szakmai partnerei különböző erdészeti gépeket és eszközöket a csíkszeredai (Hargita megye) Vencel József Szakközépiskolának. Az eseményen részt vettek: az FM részéről: Ugron Ákos Gábor, az állami földekért felelős helyettes államtitkár, Bálint Gabriella a csíkszeredai Vencel József Szakközépiskola igazgatónője, Both Gyárfás Csaba erdőmérnök, csíkszeredai erdészeti szakoktató, Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója és Schmidt József György kuratóriumi elnök a Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítványtól (KEVTA).

 

 

Az ünnepi eseményt Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár nyitotta meg.

Az együttműködés a csíkszeredai szakiskolával már 3 éves. Onnét indult az együttműködés, hogy Büjte Csaba atyával beszélgettünk egyszer a Balaton mellett és javasoltam, hogy a szakoktatásban kellene együttműködni, mert az általa protezsált gyerekeknek is kifutás kellene. Elég sok erdő van Székelyföldön és ez jó lehetőség lenne.

Elkezdtük keresni azon iskolákat, melyek magyarul oktatnak Erdélyben erdészetet. Meglepetésünkre összesen egy ilyen iskola van: Csíkszeredában a Vencel József Szakközépiskola. Felvettük velük a kapcsolatot, megkérdeztük: miben segíthetünk. Végül abban maradtunk, a legjobb lenne, ha magyar nyelvű szak tankönyveket küldenénk.

Ez két évvel ezelőtt volt, s Pünkösdkor volt szerencsénk miniszter úr jelenlétében átadni az első, mintegy 700 tankönyvből álló csomagot. Ez az erdésztechnikusi képzést segíti.

Tavaly ehhez újabb tankönyveket tettünk hozzá az erdészeti és kertészeti szakmunkásképzéshez.

A harmadik lépcső a mai átadó, melynek a közeljövőben lesz Erdélyben a következő állomása, hiszen az elöregedett gépparkot is fel kellene újítani. Tesszük mindezt azért, mert jól tudjuk, hogy erdeink előtt nagy kihívások vannak a klímaváltozás miatt, ezért is különösen jól képzett szakemberek szükségesek, a részükre pedig megfelelő tananyag kell. Anyanyelven lehet a legjobban megtanulni a szakmai tárgyakat is, bizonyára jobb szakember lehet, aki ezt így teheti meg. Ezért támogatja a Földművelésügyi Minisztérium ezt a lehetőséget a Vencel József Szakközépiskola részére.

Most két piacvezető cég: a HUSQVARNA és a STIHL cégek termékeit két, a Földművelésügyi Minisztériummal együtt dolgozó szervezet juttatja el a Szakiskolához. Az Országos Erdészeti Egyesület a Stihl termékeket választotta, a Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok és Természetjárók Alapítványa pedig a Husqvarna termékeket választotta. Ezek professzionális motorfűrészek, tisztítófűrészek, fűkaszák, valamint profi fejsze, valamint az élező, karbantartó szerszámok. Továbbá bemutató gépek és munkavédelmi ruházat, melyeket itt is láthatunk. Ezek mind a legmodernebb technológia és megoldások a szakmában.

 

Bálint Gabriella: Nagyon köszönjük. Olyan lehetőség adódott, olyan segítséget kaptunk, amire otthon nem számíthattunk. A szakkönyvek, melyeket forgatunk - már biztosan szamárfülesek is vannak közöttük - használunk és nagyszerű dolog. Beszélgetésünk, találkozásaink eredményeként tavaly a Hargita Megyei Tanfelügyelőség támogatásával elindítottuk a szakmunkásképzést. Évek óta van közel 500 diák az iskolánkban magyarul többféle szakmában, de főként olyanok, melyek a természethez kapcsolódnak: asztalos, kárpitos, kertész, erdésztechnikus, élelmiszer-technikus képzés, amit kiegészítettünk az erdészeti szakmunkás képzéssel, melyben 14 diákunk tanul, s bízom benne, hogy az elméleti oktatáshoz szükséges szakkönyvek mellett ezekkel a csoda dolgokkal olyan szakembereket tudunk majd kiképezni, akik megtanulnak az erdővel szakszerűen bánni. Tényleg mesés ez a mostani lehetőség. Köszönjük a támogatóknak.

 

 

Szentpéteri Sándor OEE: Nekünk is nagy öröm ez a nap. Az Országos Erdészeti Egyesület másfél évszázados működése során folyamatosan kiemelt célnak számított a magyarországi és a határin túli szakemberekkel, szakmai közösségekkel a kapcsolattartás. Ezzel hozzájárultunk a helyi közösségek identitásának megőrzéséhez és a magyar szaknyelv fenntartásához. Társadalmi tevékenységünk részeként kárpát-medencei kitekintésben fogalmaztunk meg jövőképet az erdőgazdálkodás, az erdőgazdálkodók számára.

Ezért fontosak azok a projektek, melyek a környezeti nevelést, az ismeretátadást szolgálják. Napjainkban a határon túli magyar szakmai közösségekben a szaknyelv megőrzése a szakmai mellett nemzeti jelentőségű feladat is. Erdély egyetlen intézményében, a Vencel József Szakközépiskolában van magyar nyelvű erdészeti képzés, ahol azonban komoly gondot jelent a magyar nyelvű képzési segédanyagok, tankönyvek és eszközök beszerzése. Korábbi támogatásunk keretében az Országos Erdészeti Egyesület 30 darab, egyenként 35-35 könyvből álló tankönyvcsomagot szerzett be, és adott át az iskola magyar nyelvű erdészeti képzésének megsegítésére.

Ezt folytatjuk, s öröm számunkra, hogy újabb felajánlással segíthetjük a szakképzést ott. Korszerű erdészeti gépeket, eszközöket, védőfelszerelést adunk át. Reményeink szerint így a diákok a mindennapokban ismerhetik meg az erdőgazdálkodásban nélkülözhetetlen felszereléseket, s azok működését.

Az általunk biztosított 2 professzionális motorfűrészt, fűkaszát, fejszéket, hozzávaló szerszámokat, védőfelszerelést az OEE pártoló tagi tanácsának tagjától, a STIHL-től szereztük be. Reményeink szerint ezt majd májusban juttatjuk el a helyszínre a másik szervezettel és a minisztériummal. Az Egyesület és a Stihl között rég óta fennálló nagyon szoros szakmai együttműködés példaértékű, és e szoros szakmai együttműködés eredménye ez a segítség is. Bízom benne, hogy jól fogja szolgálni a diákok képzését a mindennapokban, amihez kívánok sok sikert.

 

Schmidt József, kuratóriumi elnök: Mi pedig a Husqvarna Magyarországgal vagyunk régóta aktív kapcsolatban. Segítik munkánkat. Az Alapítvány a kutatómunkához és vállalkozásom is Husqvarna fűrészeket használ. 20 éve vagyok Husqvarna motorfűrész gép tulajdonosa, így mi ezt az egyik piacvezető gyártót tudjuk ajánlani a gyermekeknek és ezen átadott eszközökhöz kívánunk sok sikert.

 

Végül Ugron Ákos Gábor még hozzátette, hogy a két részből álló teljes csomag másfél millió Ft-ot jóval meghaladó felajánlás, amivel meggyőződése, hogy tovább lehet segíteni a minőségi oktatást anyanyelven Erdélyben. Ez biztos, hogy szolgálni fogja a szülőföldön megmaradást az ottani diákokban és későbbi szakemberekben. Ezt további programokkal és szakmai megbeszélésekkel lehet majd kiegészíteni, amire az FM, ahogy eddig, eztán is nyitott. Végül pedig jelképesen átadták a gépeket, eszközöket.

 

 

Végül a Hazai Vadász filmje az eseményről:

 

 

Forrás: az esemény,
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.